1. sosyal medyada bir heyula dolaşıyor - trollsüzzim (trollsüz sözlük) heyulası. sosyal medyanın tüm eski siteleri bu heyulaya karşı kutsal bir ddos saldırısı için ittifak halindeler. ssg ile kanzuk, zall ile wondrous.

    alexa top100'deki rakiplerince çığlık çığlığa ''kültür ağı da neymiş?'' ''troll'süz site mi olur mk?'' diye saldırılmayan hiçbir yararlı site var mı? daha ilerici yazarlara olduğu gibi, gerici rakiplerine de damgalayıcı bir '' reklamsız kültür ağı'' suçlamasıyla karşılık vermeyen hiçbir domain sahibi var mı?

    bu gerçeklikten iki şey çıkıyor.

    youreads, artık tüm sosyal medya güçlerince bir güç olarak kabul edilmiştir.

    edebiyat severlerin; bakış açılarını, amaçlarını ve eğilimlerini tüm dünya önünde açıkça ortaya koymaları ve kültür ağı heyulası masalının karşısına bir parti manifestosuyla bizzat çıkmalarının tam zamanıdır.

    trollsüz'zim özgün bir sosyal medya akımı olarak tarihin diyalektik kültür ve okuma çılgınlığı yorumuyla, hem özgür hem de kültürel, ekonomik ve toplumsal bir edebiyat görüşüdür. @abi nickli suser'in fikri mimarlığını yaptığı ‘’trollsüzzim’' kanzukizm, zukerberkizm, google adwordsizm gibi geleneksel yorumlarından farklı olarak bireyi, kültürlenmeyi temel alan, insanın özgürleşmesini , varoşluktan kurtulmasını hedefleyen 11. nesil aydınlanma çağının düşünce sistemidir.

    bu amaçla en değişik forumlardan, sözlüklerden kitapseverler youreads'da toplandılar ve ingilizce, fransızca, almanca, italyanca, flamanca ve danimarka dilinde yayınlanmak üzere aşağıdaki youreads manifestosunu oluşturdular.

    i - yazarlar ve adminler

    bugüne kadarki tüm sözlük tarihi, reklamların, hit kasma çılgınlığının, anti-demokratik zorba kararların tarihidir.

    yazar ile çaylak, moderatör ile kontüktör, okur ile youser, kısacası, ezen ile ezilen, birbiriyle sürekli bir karşıtlık içinde bulunmuş, birbirine karşı gizli ya da açık kesintisiz bir mücadele sürdürmüş, bu mücadele ya tüm sözlük yapısının devrimci bir dönüşümüyle, ya da birbirleriyle amansız mücadeleye girişen trollerin hep birlikte uçurulmasıyla sonuçlanmıştır.

    tarihin daha önceki dönemlerinde, hemen her yerde entry'lerin değişik katmanlara tam bir ayrılmışlığını, sözlük karmalarının çeşitli basamaklara ayrılmasını görüyoruz.

    baskıcı, zorba sözlük yönetimlerinin çökmesiyle oluşan modern görünümlü sözlük yönetimleri, yazar-çaylak karşıtlığını ortadan kaldırmış değil. yalnızca, eskilerin yerine yeni statüler, ''karma'' adını verdikleri puanlama sistemleriyle yeni ezme koşulları, yeni mücadele biçimleri getirmiştir.

    ne var ki beyaz temaların dönemi olan internet çağımızın başlıca özelliği, yazar-çaylak ilişkisini birleştirmiş olmasıdır. ayrıştırdığı iki statüye de ''sınırsız yazma hakkı'' vererek giderek sözlüklerin tümü birbirine düşman iki safa, birbirine doğrudan karşıt iki büyük sınıfa ayrılıyor: yazarlar ile çaylaklar.

    internetin giderek hızlanması, fiber alt yapılarla evlere kadar girmesi, cep telefonlarında 4,5g hızlara ulaşmasılması ile her an erişebilir olan internet siteleri paragöz sözlük adminlerinin, reklam tutkunu forum sahiplerinin işini kolaylaştırdı. buna karşın korunmasız, çaresiz, tek silahı klavyesi olan yazarların tüm girişimleri yalnızca ''iletişim'' bölümünden irtibata geçmekten öteye geçemedi.

    ii- tanım ve içerikler

    bugüne kadar girilen tüm entry'lerde kuşkusuz bir pravokasyon, ırkçılık, ayrımcılık, kadın düşmanlığı, sex çılgınlığı vardı. troller ve trollere çanak tutan ebleh yazarlardan dolayı sayfa sayfa yazılar yazıldı, uzun uzun duyarlar kasıldı, debe'lerdeki listeler ''kapak'' entrylerle doldu taştı. bütün bu gelişmelere karşın gerçek yazarların eleştirilerine, hoşnutsuzluklarına karşın ''ifade özgürlüğü'' kalkanını çıkaran adminler trollere sonsuz desteğini sundu. bu destek başlıkların altında dönen sert tartışmaların daha çok okunmasına sebep oldu.

    11. nesil aydınlanma çağının ve troll'süz kültür ağının düşmanları, twitter ve facebook geleneğinde olduğu kadar, sahibi oldukları yerlerde (bloglar, kendilerine ait hostlar ) en az sığ sözlük yazarları kadar gerici, provakatif trollemelere imza atan, şuku sevdasında inci'cilerle yarışan, kuş beyinli, mizahtan anlamayan, erkek olduğunu anladığında mesajınız var kızılına cevap vermeyen asosyal ergenlerdir. sosyalist, ateist, modern görünümlü maskeleriyle gericiliklerini ilk 10 entry'yi girdikleri döneminden bu yana saklamayı huy edinmiş, her türlü kültürel gelişmeye kapalı, yazar olur olmaz trollük faaliyetlerine başlayan, kendisi gibi düşünmeyeni aşağılayan bu despot anlayışı tarih elbet bir gün yargılayacaktır.

    kültürel devrimin akabinde yürütülecek olan zorunlu mücadele trolsüz sözlük politikasının ardından tam özgürlüğe geciş trolsüzzim’in temel prensibidir. trolsüz sözlük sisteminin geçişi şöyle özetlenmektedir: toplumumuzun dünyada kitap okuyan toplumlar arasında son sıralarda olmasından da anlayabileceğimiz ‘’durumumuz yoktu okuyamadık kardeş’’ anlayışının yok edilerek, uzun-kısa ayrımı yapılmadan zaman ölçüsü de gözetilerek girilen yorumların okunması ve oylanması tüm yazarların en kutsal görevidir.
    cinsel isteğin artması, milli bilincin fazlasıyla güçlenmesi, futbol fanatikliğinin yükselmesi, politik gaza gelmeler sonucunda ‘’yazma isteği’’ duyan yazarların rehabiletisi için yapılan çalışmaların yetersiz kalması durumunda bu yazarların derhal sözlükten uzaklaştırılması sözlük yönetiminin en kutsal görevidir.
    yazarların ‘’ifade özgürlüğü’’ bağlamında ''x ne tarihli yaşadığım rezalet'', ''x siyasetçinin y demesi'’, ''x-y-20xx xspor-yspor maçı'', ‘’14 metre uzağınızdaki kitabın 3. cümlesinin 6. kelimesi’’ gibi başlıklar açma hakkı yoktur. bu şuurla insanlara faydalı yazılar yazan her yazar youreads’ı bir adım daha ileriye götürebilecektir.