• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.22)
tüfek mikrop ve çelik - jared diamond
"neden avrupalılar amerika'yı keşfetti de amerikalılar avrupa'yı keşfetmedi?" bu basit sorunun ardında insanlığın mö 11.000'den günümüze tarihi gizli. fizyoloji profesörü jared diamond, tüfek, mikrop ve çelik'te, aklımıza gelmeyen, geldiğinde çocukça bulduğumuz soruların yanıtlarını araştırırken, tarımın başlamasından yazının bulunuşuna, dinlerin ortaya çıkışından imparatorlukların kuruluşuna, tarihin seyrini belirleyen pek çok önemli adımı ayrıntısıyla inceliyor. insan toplulukları arasındaki farklılıkların, eşitsizliklerin nedenlerini, temellerine inmeye çalışarak sorguluyor; günümüz dünyasını biçimlendiren etkenlerin izini sürüyor... biyoloji, jeoloji, arkeoloji, coğrafya gibi değişik bilim dallarından beslenen, "batılı" koşullanmalardan arınmış, geleceği gösteren bir tarih kitabı.


  1. growth okuması olarak tanışmıştım bu kitapla. en temele coğrafi-çevresel farkları koyuyordu sanırım. essay de yazmıştık galiba. arşivimde bulabilecek miyim bakalım...
    mesut
  2. ekstansif tarımın ortaya çıkmasından itibaren hayvanların evcilleştirilmesini, geliştirilen silahları, kurulan medeniyetleri, hastalıkları, yazının icadını, dinlerin ortaya çıkışını, imparatorlukların kuruluşunu ve daha birçok önemli olayları ve dönemleri ele alıyor. kitabın konusu tarih olsa da sadece tarihi bilgileri değil; biyoloji, coğrafya, arkeoloji gibi sosyal bilimleri de içeriyor. uzun bir kitap lakin kendini okutturan bir kitap. eğer toplumlar arasındaki eşitsizliğin, farklılığın nedenlerini merak ediyor ve sorguluyorsanız kesinlikle alın okuyun derim. ben o kadar okuyamam diyenler için de belgeseli yapılmış. buyrun onu da izleyebilirsiniz:

    ingilizce: https://www.youtube.com/watch?v=ojU31yHDqiM

    türkçe dublaj: https://www.youtube.com/watch?v=-XynmtoTgNA
    slipo
  3. sahaftan alinmiş sarı yapraklı bir nüshası kitaplığımda duruyor. nedense hep başka kitaplar girdi araya. yorumları okudum da sanırım artık sırası geldi.
    one
  4. "neden siz beyazların bu kadar çok kargosu var, bunları yeni gine' ye neden getirdiniz ve biz siyahların kendi kargosu neden bu kadar az? " yerli siyasetçi yali' nin bu sorusuyla biyolog jared diamond' un yazmaya karar verdiği, okununca insana yeni bakış açıları kazandıran yapıtlardan biri.

    okuduktan sonra iktisadi ve coğrafi terimlere boğulmadan günümüzü anlamak için cipolla' nın dünya nüfusunun iktisadi tarihi de okunabilir.
  5. türkçe'ye tüfek mikrop ve çelik olarak çevrilmiş, temin edilmesi pek kolay olmayan bir başyapıt.
  6. özetle coğrafya her şeydir.
  7. jared diamond'ın, olayın özünü coğrafyanın bir kader olmasına bağladığı enfes kitap.
  8. insanı bilgiyle donatan, dünyayı anlama yolunda bir basamak sayılabilecek kitaptır. okuması zor, kalın, uzadıkça uzuyor gibi geliyor. sanki çok sevip dinlemekten yorulduğunuz bir ders gibi. şimdi anlatmaya kalksak toparlaması bile çok zor, okunması gerekir.

    en net söyleyebileceğim şey, yazılan her bilgi o kadar mantıklı ki en azılı ırkçıya okutsak vazgeçecektir. coğrafya her şeydir diyecektir. insanlığın evrimi çevresel koşullara göre bazı avantajlarla ve dezavantajlarla gelişir bugünkü halini alır, yarınki halini almaya devam eder. şu millet zekidir, öbürü ahmaktır, kafası küçüktür, kafatası yamuktur tipi zırvalara kulak vermemek için okumak lazım. insanlığı anlamak için de tam anlamıyla bir başucu eseridir.

    bana tuhaf gelen bir ayrıntıyı da yazmak isterim. kitap yayınlanmış basılmış, popüler olmuş vs. adamın peşine direkt amerikan şirketleri düşmüş. kitabın sonunda yazan kısımda belirtilen bill gates ile görüşmeler, şirketlerin nasıl organize edilmesinin en mantıklı olacağı falan. abi dünya ne biçim bir yer ya, adam 20-30 yılını vermiş, gelmişler bizim şirkette ne yapalım da daha çok kazanalım diye sormuşlar. adam da cevaplamış garibim. sinir oldum bi bakıma kitabın son bölümüne.

    bir de kendimce bir "ufuk açan kitaplar listesi" hazırlamayı hedef edinmiştim zamanında. üst sıralardan girmiştir bu kitap listeye. şiddetle tavsiye edilir.
    abi
  9. İnsan neden insan oldu tadında bir kitap ama eşi benzeri yok. Yani salt antrolopolji diyemeyiz. Kitap okumaktan hoşlanmayanlar için belgeseli de var. bu ilk bölümü dublajlı dileyen dublajsızını da bulabilir.

    Üniversite bitmeden okunması gereken kitaplardan belki de birincisi.