• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.22)
tüfek mikrop ve çelik - jared diamond
"neden avrupalılar amerika'yı keşfetti de amerikalılar avrupa'yı keşfetmedi?" bu basit sorunun ardında insanlığın mö 11.000'den günümüze tarihi gizli. fizyoloji profesörü jared diamond, tüfek, mikrop ve çelik'te, aklımıza gelmeyen, geldiğinde çocukça bulduğumuz soruların yanıtlarını araştırırken, tarımın başlamasından yazının bulunuşuna, dinlerin ortaya çıkışından imparatorlukların kuruluşuna, tarihin seyrini belirleyen pek çok önemli adımı ayrıntısıyla inceliyor. insan toplulukları arasındaki farklılıkların, eşitsizliklerin nedenlerini, temellerine inmeye çalışarak sorguluyor; günümüz dünyasını biçimlendiren etkenlerin izini sürüyor... biyoloji, jeoloji, arkeoloji, coğrafya gibi değişik bilim dallarından beslenen, "batılı" koşullanmalardan arınmış, geleceği gösteren bir tarih kitabı.


  1. üniversitede bir dersimiz ile çok alakası var bu kitabın. ben de birkaç arkadaşım gibi "neden avrupalılar amerika kıtasını keşfettiler de inkalar, aztekler, amerikan yerlileri avrupayı keşfetmedi" diye sorardım, bunun cevabını aradığım için de bu kitaba başladım. kitabı şu an bitirmedim ama yarısına ulaştım diyebilirim. üstte de bahsedilmiş zaten ama söylemekte fayda var, kitap sadece tarih üstünden ilerlemiyor. çok farklı bilim dallarına göz kırparak sizi aydınlatıyor. halihazırda ufkum genişledi, kitabı bitirdiğimde nasıl olacak acaba..
  2. tubitak yayinlarindan cikarilmis kitap. bir suredir kitapcilarda bulunamiyor. sahip olanlar gozu gibi baksinlar bu kitaba, kimseye odunc vermesinler.
  3. çevresel deterministlerin başucu kitabı. yazar kitapta dünyanın şuandaki düzeninin neden böyle olduğunu akla yatan sebeplerle anlatıyor. tübitak'ın bastığı son bilimsel kitaplardandı, herşeyde olduğu gibi bunda da siyaset bizle böyle yararlı kitapları buluşturan kurumun içine edip bu kitabın basımını durdurdu.
    tanım: zamanında iyi ki alıp kitaplığıma koymuşum dediğim eser.
  4. kitap kelimenin tüm anlamları ile büyük bir kitap.
    okur, ilk gördüğünde ürkecek tir, bu kadar büyük kitap okunup bitirilebilir mi ? diyecektir.
    rahat okunan, akıcı, bırakıp tekrar başlandığında kopmayan bir kitap.
    ayrıca herhangi bir yerinden başlayıp ,güzelmiş deyip tekrar okuyabileceğiniz sıkmayan bir kitap.
    bu kitabı okuyan tüm düşüncelerine ve dünyaya bakış açısına, çok farklı bir boyut daha eklendiğini görecek.
    kitap önermeye çekinirim, ben de bazen çok fazla kişinin beğenip önerdiği bir kitabı alır ama okuyamam.
    ama bu kitabı alın , bir deneyin çok keyifli dakikalar yaşayacaksınız.
    ama olmaz , okuyamazsanız;
    boş verin, sonra tekrar denersiniz...
  5. çok güzel bir kitap. medeniyetimizin kilometre taşlarını bize anlatıyor. kitapta sevmediğim tek şey detaylı olması. ana konuyu örneklerin içinde bogmus gibi biraz.
  6. küçük bir şehirde, şans eseri bulup kitaplığıma katmıştım. okunduğunda biyoloji, tarih coğrafya gibi bir çok bilim dalında bilgi birikimi sağlıyor. insan topluluklarıyla ilgili tarihin seyrini değiştiren bir çok olayın nedenlerini ve sonuçlarını ayrıntılı olarak anlatıyor.
  7. jean jack rousseau'nun temel sorgusu eşitsizliğin kökenleri üzerine farklı bir yaklaşım sunan kitap. aynı evrende aynı zamanda insanoğlu arasında bu kadar eşitsizlik nasıl olmuştur? yüzyıllar önce ibn haldun'un dediği gibi coğrafya kaderdir sözü bu kitabın ana düşüncesini teşkil eder.
  8. kitap yaklaşık 6 senedir kitaplığımda bir de yine tübitak yayınlarından evrenin zerafeti isminde bir kitap almıştım.ikinci kitabı okuduktan sonra sırayı bir türlü bu kitaba getirip okuyamadım.alırken büyük bir iştah vardı ama kitabın kalınlığı yüzünden bir türlü başlayamadım. görünce okuma hevesim yeniden canlandı.inşallah fırsat bulup okuyabilirim.
  9. coğrafyanın toplumlar üstündeki etkisini konu alan muhteşem bir eser.
    tarımın icadından başlayarak binlerce yıl içinde insan gruplarının nasıl değiştiğini çok çeşitli kültürlerden örneklerle işleyen yazar her şeyin temelinde evcilleştirilebilir hayvan ve bitki türleri olduğunu ve onun da temelinde coğrafyanın bulunduğunu iddia ederek gelişmişlik farkına bu temelde bir açıklama getiriyor.