1. anlamsız bir başka istatistik. açıkça siyasi propaganda aracı olarak kullanılıyor. tüik denilen kurumun bağımsız olması elzemdir. fakat hangi kurum bağımsız ki tüik olsun. neyse temmuzda bu değer 67 çıkmış, ağustosla eylülde 74.

    önümüzdeki 12 aylık dönemde mesela maddi durumunun daha iyi olacağını düşünenlerin oranı %92 imiş. fakat tasarruf ederim diyenlerin oranı %21.7 imiş. bu oranlar doğru olsa bile gelirim daha iyi olacak ama ben tasarruf etmeyeceğim şeklinde bir beklenti var.

    tabi bi de gerçekler var, bir kere ilk sırada ev kiraları yer alıyor ve ev sahipleri minimum %20 zam bekliyor. halbuki üfe-tüfe'ye göre kanuni olarak maksimum +5 zam yapma hakları var. şu an bütün kiracılar kovulsa ev sahipleri bayram eder çünkü en fazla %20 civarı zam yapabiliyorlar ama ev boş olsa eskiye göre %40-%50 zamlı şekilde yeni kiracıya verecekler. bu da demek oluyor ki önümüzdeki süreçte ev sahipleri kiracıları baskılayacak, burun kıvıracak, kiracılar ise evden çıktığı anda aynı paraya ev bulamayacağı için ev sahibine yalakalık yapacak, %20'ye dünden razı olacak.

    geçen yağmur yağıyordu şemsiyeciye fiyat sordum 7 tl dedi. bu şemsiyelerin fiyatı sabittir 5 tl olarak. neden 7 tl olduğu hakkında tez yazılır. çaya 2 tl istemek olağan geliyor satıcıya bu da ayrı tez konusu. hepsinin bağlamı ayıdır. "güvensizlik" fakat bakıyorsun tüketici güven endeksine ohoo artmış bile.

    ek: endeks pdf

    ek 2: haber başka haber
    abi