1. sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim: hayır. salt türbülans yüzünden bugüne kadar kayıtlara geçen uçak kazası olmadı içiniz rahat olsun. uçuş fobisi olanları ve bu konu hakkında soruları olanları biraz da işin içinde biri olarak şöyle alalım:

    öncelikle basitçe izah etmek gerekirse türbülans; uçağın kanat yüzeyindeki hava akımının bozulması/düzensizleşmesine bağlı olarak hissettiğimiz "titreme"dir diyebiliriz. az çok hava durumu izleyen birisiyseniz eğer, sıcak cephe-soğuk cephe, alçak ve yüksek basınç gibi meteorolojik kavramlara kulak aşinalığınız vardır. işte bu gibi hava olaylarının hareketinden dolayı havanın belli noktalarında hava boşluğu denilen ve gerçekte boşluk gibi bir şeyin olmadığı durum gerçekleşir ve uçak bu noktalara geldiğinde kanatlarda oluşan hava akımı düzensizliği meydana gelir.

    tabi bu hava hareketi yani türbülans dediğimiz şey uçak düz bir şekilde giderken titremeye sebep olduğu gibi dikey olarak da etki edebilir. uçuş esnasında düşme hissi yaratan ve hepimizi saniyeler içinde yeryüzündeki en müslümandan daha müslüman yapan duruma işte bu dikey türbülans sebebiyet verir. o yüzden yapacağınız şey bu hadisenin geçeceğini düşünmeniz ve panik yapmamanızdır. ayrıca muhakkak belirtmem gerekir ki kemerlerinizin takılı olması asıl hayat kurtarıcı hareket olacaktır boyun ve omur kırıklığına sebebiyet vermemek için.

    şunu da unutmayın, uçaklar bu tip hava hareketlerine karşı dayanıklı olarak yapılmış hava taşıtlarıdır ve türbülans gerçekten sandığınız kadar tehlikeli bir olay değildir. özellikle pilotlar bu konuda rahattırlar siz de rahat olun. ha şu da var, kokpitte uçuş esnasında türbülans olacağını gösteren herhangi bir cihaz veya radar yok maalesef ve çoğu zaman hazırlıksız yakalanmamız da bu yüzdendir ama deneyimli pilotlar yolculuk esnasında meteorolojik koşulları sürekli takip ettiğinden ve kokpitteki hava radarında bulunan değişikliklerden bunu öngörüp yolcuları uyarabilir.

    sonuç olarak efendim türbülanstan korkmayınız. hobi olarak yine korkun ama bunu kendinize paranoya haline dönüştürmeden korkun ve geçici olduğunu unutmayın.