1. yarısı doğru yarısı yanlış önerme. öncelikle filme istersen 15 liraya istersen 50 liraya gir, yerli yapımcıya gidecek para bellidir, aşağı yukarı kişi başına 2 lira alır. geriye kalan 13 lira sinema salonu sahibi başta olmak üzere ıvır zıvıra gider.
    ancak yabancı yapımlarda sinemaya öyle temiz bir telif ücreti sokarlar ki sinema salonu sahibinin kar marjı düşer. yani aslında bu açıdan düşündüğünüz zaman sizin isyan etmeniz gereken kişiler filmi yapanlar değil her bokta komisyon ekleyerek yerli yapımcının kar marjını dibe çekmek isteyen "aracılardır". bu ülkede "pardon" adlı film yanlış hatırlamıyorsam 30.000 kişi falan tarafından izlendi. zaten o zamandan sonra sinan çetin'in platosu kar edemedikleri için bir daha sinema filmi çekmeme kararı aldı. eğer türk yapımları kaliteli olsun istiyorsanız birinci olarak protesto etmeniz gereken kişiler sinema sahipleridir. yoksa 15 liralık filmden bana da 2 lira düşse bende "sıçmışım kalitesine" der, gişe yapmaya oynarım.
  2. kesinlikle saçmalık. adam 50 milyon dolara film yapmis 15 lira,bizimkiler yapmış 100 bin liraya oda 15 lira.
    uzun vadede turk sinema tarihi çöpe dönüşecek. bugün iki farkli sinema salonuna gittim.her ikisinde de 5 yerli 1 yabancı film bulunmaktaydı. yerli filmler anlık para kaldırma filmleri.5 yıl sonra kimsenin hatırlayamayacagi filmler.
    taktik şu :
    200 300 bine filmi yapiyorsun.sonra beyaz show filan takılıyorsun.insanlar meraktan gidiyor.filmin boktan olduğu anlasilincaya kadar zaten 1 ,2 milyon kaldiriyorlar.
    birde insanları enayi yerine koyar gibi,filmin en iyi sahneleri fragmanda çıkanlar. sadece fragmanı izlesen yeter.
    ardi ardına bu kadar yerli film yapılması normal mi?
    arkadaslar "deliha" diye bir film bile sinema da vizyondaydı.
    adamlara diyoruz ki biraz teknolojik film yapın, adamlar maliyetleri çok fazla oluyor diyor. o zaman arkadaş senin filmin neden 15 lira?ne maliyeti var.
    basta demistim ya turk sinemasi çöpe donecek diye onu da aciklayim:
    riske girip 5 milyona film cekip 6m kazanmak mi daha karli,yoksa risksiz 200 300 bin harcayip 1m kazanmak mi?
    tabiki sinemacilar 2.yi tercih ediyor.böylece ortalık çöp yerli film kaynıyor.
    bir sınır konmali sinemaya. harcanan paraya göre bilet fiyatı belirlenmeli.bir sınırı olmalı. böyle oluncaya kadar sinemaya gitmeyecegim.
    not:verdiğim rakamlar semboliktir.
  3. bir filmin değerini filme harcanan meblağ belirlemediği için katılmadığım önerme. milyon dolarlar harcanan bir sürü çöp film var. buna rağmen sadece tek bir mekanda geçen, çok düşük maliyetle ortaya çıkan kaliteli filmler de var.

    filmlerin dvdleri de genel olarak aynı fiyattan satılır. satış oranına göre de şirket para kazanır. olması gereken olduğunu düşünüyorum.
    ulgan
  4. böylece sinema emekçileri de hakkını almış olur.mali denetimler artacağı için daha planlı işler yapilabilir.
    ben de sinemada girecek film bulamadim.şu anda vizyonda bulunan hiç bir yerli filmi sinemada izlememin bana katacagi bir sey yok.gorsellik 0.o zaman neden sinemada izleyim ki.ha büyük ekranda izlemisim,ha evde. açar youtube dan fragmani izler geçerim.
  5. başlığa katılarak türk filmlerinin beyaz perdeden 1 ay sonra televizyonda yayınlanmasının da altını çizmek istiyorum.