1. 104 yaşına girmiştir. 1914 yılında ayestefanos anıtı'nın yıkılışı fuat uzkınay tarafından çekilmiştir. türk bir yönetmen tarafından çekilen ilk türk filmi olma özelliğini taşıyan film, türk sinemasının başlangıcı kabul edilir.

    hicri takvimde 1293 yılında gerçekleştiği için 93 harbi olarak bilinen osmanlı-rus savaşı (1877) sırasında rus ordusu ayestefanos'a (bugünkü yeşilköy) kadar ilerlemiştir. savaşı kaybedeceğini anlayan osmanlı imparatorluğu barış masasına oturduğunda, romanya, sırbistan ve karadağ bağımsızlığını kazanmışken, bulgaristan da osmanlı'ya bağlı olarak kalacak da olsa, özgürlüğünü bir nebze de olsa kazanmıştır.

    anlaşmanın maddelerinden bir tanesi, rus ordusunun ilerlediği en uç nokta olan ayestefanos'a bir anıt dikmesidir. osmanlı halkı tarafından "utanç anıtı" olarak adlandırılan bu anıt, 14 kasım 1914 yılında yıkılmıştır.

    1. dünya savaşında almanya'nın yanında savaşa gireceği kesinleşen osmanlı imparatorluğu, bu anıtı da yıkma kararı almıştır. olayın propoganda boyutu olduğundan dolayı, anıtın yıkılmasını filme almak isterler. önce avusturya-macaristanlı bir film firmasıyla anlaşılsa da, propoganda etkisinin iyice artması adına, türk birisinin çekmesine karar verilir. tabi film çekebilen birisi var mı o dönem? yok. fuat uzkınay, filmlerin gösterimini sağlayan makinayı kullanma tecrübesi olan birisi olduğundan öne çıktı ve anlaşılan film yapım firmasından kişinin eğitilmesi istendi. 3-4 saatlik bir eğitim sonunda kameranın başına oturan uzkınay, anıtın yıkılmasını çekmiş-çekmeye çalışmıştır. film tarihin ilk türk filmi olarak geçer, ancak günümüze kadar saklanamamıştır ama bahsi geçen anıtın tekrardan inşaatı söz konusu şu sıralar.
    kimbo
  2. baskinin ve sansurun en yogun oldugu donemlerde bile caginin otesinde cesur yapimlara imza atmis yuzyillik cinarimiz, sinema dunyamiz. 80-90 arasi yapilan isci filmlerini hatta lgbt temali yapimlari suan ulkemizde cekecek ne yapimci var ne yonetmen.
  3. malesef türk halkına benzemektedir. yüzde ellisi beş para etmez komedi filmleri. yüzde on kadar izlemeye değmeyecek korku filmleri. yüzde on hükümetin stepne filmleri. yüzde beş kadar sürekli birbiriyle çatışan radikaller. ne bok yediğini kendisi bile bilmeyen bir yüzde yirmi beş.

    okumuş kültürlü çocukları sinemacı yapamazsak gelişmesi imkansız olan bir sektör.
  4. erdem kıral'in sanırsam 80'lerin başında çektiği ve darbe yıllarında gösterime girmeden yasaklanan, yıllar sonra bulunan bereketli topraklar üzerinde filmi sadece türkiye sineması içinde değil izlediğim tüm filmler arasında en iyilerden biridir.

    bunun haricinde yine 80'lerden teyzem - halit refiğ, kadının adı yok - atıf yılmaz ve 90'ların başından piyano piyano bacaksız - tunç başaran filmleri bende iz bırakan filmler olmuştur.

    muhtemelen aynı sevgiyi uyandıracak başka bir çok film çıkar ama zaman ayırıp izleyemiyoruz.
  5. lütfi akad
    nuri bilge ceylan
    metin erksan
    ömer kavur
    yılmaz güney
    aydın arakon
    ömer vargı
    zeki demirkubuz

    gibi yönetmenleri (hidden bir entry unuttuklarımız olmuştur) barındırır.