1. 2016 yılı içinde yerli yapımların izlenme sayısı ve gişe hasılatları;

    dedemin fişi: izlenme sayısı: 2,015,665 hasılat 23 milyon tl
    osman pazarlama: izlenme sayısı: 1,931,923 hasılat 22 milyon tl
    iftarlık gazoz: izlenme sayısı: 1,007,459 hasılat 12 milyon tl
    kolpaçino 3. devre: izlenme sayısı: 956,021 hasılat 11 milyon tl (film halen gösterimde)
    herşey aşktan: izlenme sayısı: 355.000 hasılat 4 milyon tl
    kötü kedi şerafettini: izlenme sayısı: 301.000 hasılat 3.2 milyon tl
    kaçma birader: izlenme sayısı: 291.000 hasılat 3 milyon tl
    ali kundilli 2: izlenme sayısı: 288.000 hasılat 3 milyon tl
    hep yek: izlenme sayısı: 265.000 hasılat: 2.7 milyon tl

    sektördekilerin ifade ettiğine göre bir filmin para kazanması için 200.000 izlenme sayısı kritik eşiktir. standart bir prodüksüyonda 200.000'in üzerini göre her film yapımcısına para kazandırır. 200.000'i geçen her filmin devamı yapılır.

    bu bilgiden hareketle 2016 yılının en çok izlenen filmlerinin neredeyse tamamının devam filmleri yoluna gideceğini düşünmek garip olmaz. yukarıdaki filmlerin tamamının 3-5 haftalık setlerle yapıldığını da düşünülünce devam filmlerinin bir kısmının bu yıl içinde bile vizyona gireceğine emin olabilirsiniz.

    "musluk akarken kovaları doldurmak lazım" mottosunu kendisine şiar edinmiş inşaatçı kökenli yapımcılarımız bu gişe hasılatlarından aldığı cesaretle türk sinemasını kalite erozyonuna uğratmaya devam edeceklerdir.

    lümpenliğin hüküm sürdüğü bu ülkenin bireylerinin de beklentisinin tam da bu yönde olduğunu görebiliyoruz. özel tiyatrolar topu dikmeye yüz tutmuşken, televizyon skeçlerine sımsıkı sarılan yurdum insanı, bu devam filmlerinin en kıymetli alıcıları olmaya devam edeceklerdir.üstelik yurdum insanının bu skeç programlarını yerinden izlemek için 100-150 tl bütçe ayırabildiği de düşünüldüğünde, "tehlikenin farkında mıyız?" sorusu kaçınılmaz oluyor.

    son olarak oscar ödüllerini leblebi gibi toplayan, hakkında global anlamda harika bir pr ve marketing çalışmaları yürütülen "diriliş" filminin izlenme sayısının bu topraklarda 600.000 civarlarında olduğunu belirterek yazdıklarımızı doğrulayalım.

    dipnot: diriliş filmi toplamda 60 milyon dolar bütçe ile 7 ayda çekilmiştir.
  2. bu film yapımcılarının hepsi yatsın kalksın eşkiya filmine dua etsin. batma noktasına gelen yerli film sektörünü kurtaran yapım eşkiya'dır. gelinen nokta ise popcorn dedikleri hede ile avm sinemacılığı'dır. sektör para kazanıyor belki ama ortaya çıkan ürünlerin kaliteleri tartışılır. ben şimdi bu filmlerin hiçbirisini seyretmedim. arasından belki bir iki tanesi kaliteli yapım olabilir ancak genel kanı değişmez. bir çoğu bir kaç yıl içinde hatırlanmayacak yapımlar olarak youtube'un tozlu arşivlerinde yerini alacak.
  3. yalnız listedeki hiç bir filmi izlememişim ben.(kötü kedi şerafettin hariç)

    belki biraz cem yılmaz'ın iftarlık gazoz filmi ile kötü kedi şerafettin(o da karikatürlerden kalma) olduğundan aklımda kalanlar film isimleri olarak. gerisinin çok matah filmler olduğunu sanmıyorum.(yanılıyor olabilirim tamamen kişisel görüşümdür)

    gerçi sinema-tiyatro kültürü pek olmayan bir toplulukta ben bu rakamlara bile 'iyi' gözüyle bakılabilirim. ülkede o kadar sorun varken bunu dert etmek hoş birşey değil ama reklamından, senaryosuna kadar daha çok yol katetmemiz gerektiğini düşünüyorum.

    bu sektörde bence en başarılı filmler şener şen'in oynadığı filimlerdir.(türk filmleri içerisinde tabiki) geçmiş filmlerini herkes zaten biliyor ama aklımda kalan son filmlerinden bir kesit sunacak olursak bence hepsi güzel filmlerdi.

    (bkz: eşkiya)
    (bkz: av mevsimi)
    (bkz: kabadayı)

    bunun dışında son yıllarda aklımda kalan diğer iyi diyebileceğim bazı türk filmleri de var.

    (bkz: vizontele)
    (bkz: mucize)
    (bkz: kaybedenler klübü)
    (bkz: beynelmilel)
    (bkz: hokkabaz)
    (bkz: propaganda)
    (bkz: babam ve oğlum)
    (bkz: pardon)

    konuyu uzattım kusura bakmayın. kısacası sinema kalitesinin düştüğünü düşünüyorum şu istatistiklere bakılınca.