1. türk türkmen ayrımı bir sosyal sınıf ayrımıdır. bu ayrımın türklerin islamiyetle tanıştıktan sonra ortaya çıktığı tahmin edilir. islamiyetten önce daha çok hayvancılıkla ugrasan türkler islamiyetle tanıştıktan sonra araplardan etkilenerek uzun yol ticaretine başlamıştır. türklerin ticaretle uğraşan kesimi daha elit bir kesim olurken hayvancılıkla ugrasan kesimi alt tabakayı oluşturmuştur. türk türkmen ayrımının en önemli özelliği ticaretle ugrasan türklerin çevresiyle etkileşiminden dolayı farklı kültürlerden çok fazla etkilenmesi ve türk kültüründen uzaklasmasi buna karşın hayvancılıkla uğraşan türkmenlerin türk kültüründen daha az uzaklasmasidir. ticaretle uğraşan türklerin dönemin hegemonik milletleri olan farslarin ve arapların dilini çok iyi konuştukları ifade edilir ( türkiyede öğretilen tarihin aksine türkler her zaman bulunduğu bölgenin lideri olmamıştır. hatta gücünün en zirvesinde bulunduğu dönemde yani osmanlı döneminde bile arap ve fars kültürü etkisi altında kalmıştır. osmanlıca bunu kanıtlar niteliktedir.) türk-türkmen ayrımına benzer ayrımlar farklı milletler içinde de olmuştur. arap-bedevi kürt-kurmanc gibi örnekler verilebilir. ( bazı kürt arkadaşlar kurmanc kürtcenin farklı bir lehçesidir diyeceklerdir, evet doğru kurmanc kürtçe nin ayrı bir lehcesidir ve kürtçe'nin diğer dillerden en az etkilenen lehcesidir. bunun temel nedeni türk-türkmen ayrımında olduğu gibi kurmanc ların hayvancılıkla uğraşan alt sınıf olması hasebiyle diğer milletlerle az etkileşime geçip daha az etkilenmesidir.)
    yukarıda türkiyede öğretilen tarih şeklinde yazmıştım. milletlerin tarihlerini abartarak yazmasi ve boyle ogretmesi yalnızca türklere ait bir özellik değildir. ulus-devlet dayatmasınin bir özelliği olarak tarih kavramınin kapsamı daraltilarak mikro-tarih kavramı ortaya çıktı. böylelikle her millet sadece kendi tarihini ele almaya başlamıştır ( genel tarihi daha az işlemiştir) . sadece kendi tarihi anlatan milletler sovenist bir yaklaşımla tarihini abartmistir.
    seed
  2. kimi bolgelerde dini inancin belirledigi siniflandirma. dersim ve civarındaki kürt (veya zaza) aleviler türkce konusan alevilere tirkmen (türkmen), türkce konusan sunnilere ise tirk (türk) demektedir.