1. adsl ve fiber internet hizmeti veren servis sağlayıcı.

    tanım kısmını geçtikten sonra üç yıldır müşterisi olduğum bu firma hakkında tecrübelerimi aktarmak istiyorum.

    bildiğiniz gibi firma özellikle büyük şehirlerde sokak sokak fiber optik kablo döşüyor. sonra buradan apartmanlara hat çekiliyor. işte bu firmanın hattı sizin apartmanınızda varsa iki günde bir satış temsilcisi kapınıza dayanıp duruyor. bu satış temsilcileri o bölgede hizmet veren taşeron büronun elemanları oluyor. genelde üniversite öğrencisi, eli yüzü düzgün ve prim alarak çalışan kişiler bunlar.

    neyse üç yıl önce bir tanesi kapımıza geldi ve hizmetleri anlattı. 25mbit 75 gb adil kullanım kotalı interneti iki yıl boyunca 50tl'den veriyoruz dedi. ayrıca ip üzerinden telefon hizmeti de var ve ne konuşuyorsanız onu ödüyorsunuz dedi. teklif o zaman çok cazipti. türk telekoma 16 mbit adsl için 59tl ve telefon için ilave sabit hat ücreti ödüyorduk. ancak bu teklifte o zaman çok önem vermeyip sonradan aşırı pişman olduğum bir kıstas vardı. o da bizim kiracı olmamızdı. satış temsilcisi eleman eğer taşındığınız aparmanda fiber hizmeti yoksa "aynı fiyata" adsl veriyoruz dedi. dediğim gibi o zaman bu şartı çok sallamamıştım.

    eve gelen kurulum ekibinden bir tanesi banyodaki ışıklıktan hat çekerken değeri 150 lira civarında daha kutusu açılmamış bir parfümü araklamış. tabi adamı çalarken görmediğimiz için hiçbir şey yapamadık. ben olayı fark ettikten sonra satış görevlisi elemana durumu anlattım ama onun da yapabileceği pek bir şey yoktu. zaten hattı çekip kurulum yapan da başka bir taşeron firmaymış. olurda bu firmanın veya başka birisinin kurulum ekibi gelirse benim gibi adamı rahat bırak çalışsın demeyin, başından hiç ayrılmayın. bu ilave bilgiyi verdikten sonra hizmet kalitesine geçelim.

    kullanım sırasında gerçekten de vaat edilen hızı tam olarak aldık. zaman zaman alt yapı çalışmaları nedeniyle 12 saati bulan kesintiler hariç hizmetten memnunduk. iki yıllık taahhüt bitti, aynı fiyata aynı hizmet için 2 yıl daha taahhüt önerdiler kabul ettik. ancak bir yıl sonra taşınmamız icap etti. yeni apartmanın çevresindeki her apartmanda fiber hizmeti varken, kapının önünden firmanın kablosu geçerken bizim apartmanda yoktu. adsl'e mahkum kalmıştık. transfer başvurusundan bir hafta sonra eve adsl bağlandı. şimdi o üç yıl önce atladığım detayı size aktarayım; aynı fiyattan verileecek derken bağlanan adsl'in fiyatı 59tl olmuş ve hızı 8 mbit'e inmişti. evet hem sözleşmeki fiyat arttı hem de hız üçte birine indi. buna ilaveten upload hızı 0.15 mbit civarındaydı. bu da en basit sitenin bile açılmasının çok uzaması, skype ile görüşmenin imkansız olması demek oluyor. turkcell super online beni on küsür yıl öncesine götürdü ve bana 56k modem ile internete bağlandığım günlerimi anımsattı. hala nostalji yaşatmaya devam ediyor.

    kapının önünde fiber varken bu bana yapılan reva mı diye sorum. onlar da fiber bağlamamız için apartmanda en az dört abone olmalı dediler. hizmeti bağlamazsanız tabi ki olmaz dedim. onlar da aranızda imza toplayıp bize başvurun dediler. sonuç olarak taahhüttün biteceği günü şafak sayar gibi iple çekiyorum.

    evet çok uzattım biliyorum ama eğer kiracıysanız bu firmadan taahhütlü fiber hizmetini kesinlikle almayın. yaşadığınız deneyim attan inip eşeğe bile binmek değil, resmen attan düşüp felç kalıyorsunuz.
  2. ülkemizde bildiğiniz gibi bir akk sorunsalı var. şimdi bir turkcell superonline kullanıcısı 100 mbit sınırsız ve sınırsız akk'li internet kullanmak istiyorsa 449 tl para ödemek zorunda ancak ben size takriben 250tl kara geçerek nasıl 200 tl'ye sınırsız akk'li 100 mbit internet kullanacağınızı anlatacağım. öncelikle turkcell'in 24 saatliğine 5 tl'lik joker paketleri var , bu internet hızınızı 100 mbit'e çıkarıyor ve 24 saat boyunca yavaşlamıyor. şimdi en ucuz paketlerden birini alıyoruz , takriben 49 tl diyelim , daha ucuzları da vardır. her gün bu paketi alıyoruz , bu bize 30x5'den 150 tl tutuyor , 49 tl de paket ücreti toplamda 200 tl ediyor. ancak akk'miz olmuyor ve 100 mbit internet kullanıyoruz.
  3. çağrı merkezinde tanımadığım kişi kalmadı sanırım. mütemadiyen her gün bir muhabbetimiz söz konusu. bir türlü çözüme ulaşamayan bağlantı sorunu sebebiyle kimi zaman bana saç baş yolduracak kıvama geliyorlar. ben olayı şikayetvar.com 'a taşımadan nihayet olaya el attılar; merakla bekliyorum.
  4. zamanında turkcell'de çalışmış biri olarak hakkında biraz bilgi verebileceğim internet sağlayıcısı.

    superonline adsl hizmeti türk telekom alt yapısı kullanır. ancak arada şöyle bir fark vardır. on şeritli bir yol düşünün. bunun dokuz şeridi türk telekoma'a bir şeridi superonline'a aittir. hangi şeritte trafiğin fazla olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. ayrıca türk telekom da adsl altyapısı olarak telefon hatlarını kullanır. yani yer yer otuz kırk yıldır kullanılan kablolardır bunlar. asfaltı düzgün olmayan, kasis dolu on şeritli bir yolun sadece bir şeridinde ilerleyebilirsiniz anlayacağınız. fiber hizmeti ise daha farklı. türk telekom ve superonline aynı bölgelerde fiber internet sağlayamazlar. sizin oturduğunuz semtte türk telekom fiber varken komşu semtte superonline vardır. ve fiber internet zaten paralı otoyol gibidir. kullananı az, asfaltı düzgün. internet hizmeti tercih ederken bu bilgileri göz önünde bulundurmakta yarar var.