1. malzemeleri:

    3 bardak pirinç
    1 kg tamamen yağı temizlenmiş kuzu veya dana kuşbaşı (kuşbaşı tavuk da olur)
    2 adet havuç
    1 büyük soğan
    1 çay bardağı zeytin yağı
    1 yemek kaşığı karabiber
    1,5 tatlı kaşığı pul biber
    1,5 tatlı kaşığı tarçın
    1 çorba kaşığı tuz

    yapımı:

    pirinç ılık ve tuzlu su ile ıslatılır. etler 2 çorba kaşığı yağ ve 1 bardak su ile orta dereceli ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir. suyu çekince etler 7-8 dakika hafif kavrulur , soğanlar yemeklik doğranır.
    havuçlar küp şeklinde doğranıp soğanlarla birlikte sıvı yağda kavrulur. pirincin suyu süzülür , soğan ve havuçlarla 10 dakika kavrulur. en son kavrulmuş etler karabiber , tarçın , pul biber ve tuz eklenir. pilavın suyu koyularak 15 dakika kısık ateşte hiç karıştırılmadan pişirilir. 15 dakika demlenmeye bırakılır ve sıcak servis yapılır.

    not: büyükçe bir servis tabağına ters çevrilerek pasta gibi de servis edilebilir. arzu edildiği taktirde dolmalık fıstık da pişirilirken eklenebilir , çok da güzel olur. soğuk yemek ayrı zevklidir.

    afiyet olsun! :)
  2. özbek pilavı olarak da bilinen bir pilav türüdür.havucu ve eti ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olur.tavuk eti ile de yapılır ancak kuzu eti veya dana eti daha makbuldür.kurban bayramlarında taze kurban eti ile muhakkak yapılır.hele ki basmati veya yasemin pirinci kullanılarak yapılırsa tadından yenmez.

    rahmetli dedemin babası taşkent'lidir ve bu pilava her zaman büyük anlamlar yüklemiştir.dedemin anlattığına göre babası bu pilavdan yemediği gün aç hissedermiş.bu yüzden bizim ailede ana yemek olarak tüketilir.hatta biz bu yemek için özbek pilavı veya türkistan pilavı değil de sadece "aş" kelimesini kullanırız.yani bulmacalarda çıkan "aş" sözcüğü bizim için türkistan pilavıdır ve ana "yemek" anlamında kullanılır.bu pilavdan ne zaman yersek dedemin özlü sözü aklımıza gelir."yersen aş,köterme baş" derdi."kötermek" kelimesi çağatayca'da "kaldırmak" anlamına gelir.yani büyük dedem şunu demek isterdi: "o gün yemekte aş (türkistan pilavı) varsa baş kaldırma,uysal dur!eğer pilav yoksa baş kaldırmak,isyan etmek mübahtır!" yine büyük dedeme göre;ölmeden önce yediğin son yemek bu pilavsa,cennete gidersin.her zaman bunun hayalini kurmuş olacak ki bu pilavı yedikten bir gün sonra hakkın rahmetine kavuşmuş.

    özbek ve kazak toplumunda bu pilavı yemek için türlü bahaneler uydurulabilir. düğünde, cenazede, bayramda veya herhangi bir özel günde bu pilav dev kazanlarda pişirilir ve ikram edilir.kendi düğünümde de bu pilavdan servis edilmişti.orta asya'nın bağrından kopup gelen bu muazzam lezzet,şu sıralar ülkemizde de popüler hale gelmeye başladı.eğer istanbul'a yolunuz düşerse,haseki ve yusufpaşa'ki uygur restoranlarında rahatlıkla bulabilirsiniz ama evde yapılan gibi güzel olmuyor.
    goril
  3. ayni malzeme ve tarifle ozbek pilavi da yapiyorlar farki ne bilmiyorum ama kullanilan pirinc daha uzunca.