• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
türkiye'de balık ve balıkçılık - karekin deveciyan
1910- 1917 yılları arasında istanbul balıkhanesi müdürlüğü ve daha sonra da balık işleri başmüfettişliği yapmış olan karekin efendi deveciyan'ın (1867, harput-1964, istanbul) istanbul'da, 1915'te osmanlıca, 1926'da ise geliştirilmiş fransızca basımı yapılantürkiye'de balık ve balıkçılık adlı eseri türkiye'de balıkçılık konusunda yazılmış en önemli eserlerin başında gelir. eser, konuyla ilgilenen herkesin takdirini kazanmış olmasının yanı sıra, son yıllarda sayıları hızla artarak yayımlanan balık ve balıkçılıkla ilgili kitapların hemen hepsinin başvuru kaynağı da olmuştur.


türkiye 'de balık ve balıkçılık, alanındaki ilk çalışmadır. yazarının konuya olan hakimiyeti, büyük tecrübesinin ürünü olarak verdiği ayrıntılı bilgiler, yaptığı hassas çizimler, bugün onu yalnızca balıkçılık alanında değil, folklorik ve tarihsel bakımlardan da benzersiz bir eser olarak değerlendirmemize neden olacak kadar önemlidir. avrupa bilim çevrelerinde de takdirle karşılanan eser, türkiye'deki deniz ve tatlısu balıklarıyla deniz canlılarını, av aletleriyle volileri, dalyanları, göl ve akarsularla ilgili bilgilerle avlanma tekniklerini içererek, balıkçılık konusuna ilgi duyan herkes için zengin bir kaynak oluşturur. eserin değerini tarihçi reşat ekrem koçu, ünlü eseri istanbul ansiklopedisi'nin dördüncü cildinde şu sözlerle teyit eder:


"balık ve balıkçılık milli kütüphanemizde benzerine ender rastlanan muazzam eserlerdendir kendi mevzuunda ise tek eserdir."


bugün, türkiye balıkları ve balıkçılığı konusunda karekin deveciyan'ın bu dev eseri kadar zengin ve canlı ayrıntılarla bezeli bir kitabın hala yazılamadığını iddia etmek abartılı sayılmaz. 576 sayfadan oluşan türkiye'de balık ve balıkçılık'ta, tamamı deveciyan'ın kaleminden çıkma, deniz ve tatlısu balıklarını, kabukluları, yumuşakçaları ve av aletlerini temsil eden 207 çizimin yanı sıra, 103 tablo ve istanbul civarındaki dalyan ve voli yerlerini gösteren bir harita yer alıyor.


  1. kitabın yazarı Karekin Deveciyan ve ailenin sonraki kuşaklarının yaşam öyküleri de ayrıca ilginçtir. torun Patrick Deveciyan Fransa'da yaşayan, ermeni lobisinin en etkili isimlerinden biri. Sarkozy döneminde ismi başbakan adayı olarak da geçmiş. Fransa'da ermeni soykırımını tanıyan yasanın çıkmasında en etkili isimlerden biri olduğu biliniyor. Yaşamını bu topraklarda sürdürmeyi seçmiş, hayatını İstanbul'da tamamlamış bir dedenin ardından haymatlos bir oğul ve Sarkozy'nin danışmanlığını, asala'nın avukatlığını yapan bir torun...birbirimizi kucaklamaktan çok itmeyi benimsedikçe başımıza gelenler...tarihimizin kısa bir özeti gibi.

    neyse, konumuz balık.
    eylül geldi, ağlar atıldı, balık severler hamsi gibi, kıpır kıpır...
    size balık vermiyorum, balıkla ilgili tüm bilgiler nerede onu paylaşıyorum.
    mesut