• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
türkiye'de çağdaşlaşma - niyazi berkes
niyazi berkes'in ilk kez 1964'te the development of secularism in turkey başlığıyla ingilizce yayımlanan bu başyapıtı, daha sonra dilimize de kazandırılmış, cumhuriyet'in 50. yılında ve daha sonra 1978'de iki baskısı yapılmıştır. berkes'in kitaba sonradan eklediği notlar da göz önüne alınarak eksiksiz bir kaynakça ve dizinle tekrar türk okuruna sunduğumuz bu önemli çalışmada, türkiye'nin geleneksel devlet sisteminden laik bir yönetime geçişinin kapsamlı tarihi berkes'in özgün yaklaşımları ve benzersiz yorumları eşliğinde okunabilir.

cumhuriyet tarihine damgasını vurmuş 75 kitaptan biri sayılan bu vazgeçilmez kaynak, bu köklü değişim süreci içindeki ekonomik yapıya ve buna bağlı teknik gelişmelere de ışık tutmakta, bunlara koşut olarak gelişen siyasal ve dinsel dönüşümleri de toplumdaki yansımalarıyla birlikte ele almaktadır. alanındaki en nitelikli tarih incelemesi diyebileceğimiz bu önemli çalışma, okurun türkiye'nin bugününü belli işaret noktalarından hareketle okumasını sağlayacak, daha sağlıklı değerlendirmeler için bir çıkış noktası oluşturacaktır. (kitap bilgileri yapı kredi yayınları'nın web sayfasından alınmıştır.)


  1. ilk baskısı cumhuriyetin 50.yılı dolayısıyla 1973 yılında basılan bu kitap, 18. yüzyıldan cumhuriyetin kuruluş aşamasına kadar yaşadığımız toprakların çağdaşlaşma (sekülarizm) sürecini anlatmaktadır.

    "değer ölçüleri olmayan hiçbir toplum yoktur. ancak bazı değerler zamanın gereklerine göre değişeceğine, zamanla katılaşma, kireçleşme eğilimi gösterirler. bu bize üç şey anlatır: toplumun bireylerini birbirine kenetleyen çok güçlü bir birlik vardır; kişiler değişmez kurallara uyarak yaşamayı çok rahat ve kolay bulurlar; yaşamları, yaşlanan kişilerin damarlarının sertleşmesi gibi katılaşmıştır. kişiler böyle bir durumu çok beğenirlerse de değişme zorunluluklarının sillesini yemeyen toplum da yoktur. zamanın yumrukları altında bazı kişiler, alışık oldukları ölçüleri bırakmaya, bazılarını gizli ya da açıkça çiğnemeye, bazıları da ya dışardan yeni kurallar almaya ya da kendileri yeni kurallar geliştirmeye başlarlar. bunu yapanların iç hayatında ise çatışmalar başlar, bunun da sayısız görüntüleri vardır."