1. ülkemizde yat işletmeciliğinin başlamasında, halikarnas balıkçısı (cevat şakir kabaağaç) ve arkadaşları öncülük etmiştir. daha sonra mavi yolculuk adıyla sembolleşen yat turizmi, aslında sünger avcılarının her türlü konfor ve modernlikten uzak tekneleriyle yaptıkları gezilerle başlamıştır.

    1960’lı yıllarda taşımacılık açısından hala büyük oranda denize olan bağımlılık, balıkçılık ya da küçük kargo taşımalarında kullanılan teknelerle, genelde aydınların başlattığı yarı macera geziler, git gide daha konforlu teknelerin yapılmasına neden olmuştur. bu teknelere yabancıların gösterdiği ilginin artmasıyla da hem tekne sayısı artış göstermiş, hem de teknelerin yavaş yavaş yüzen birer pansiyon halini almasını sağlamıştır. 1980’li yılların başından itibaren yat inşaatının ve yat işletmeciliğinin teşvik edilmesi, yat turizminin gelişmesine hız kazandırmıştır.


    1982’de turizm teşvik kanunu ve 1983’te buna bağlı olarak yat turizmini geliştirme yönetmeliği çıkmıştır. bu yönetmeliğin verdiği izinle verdiği izinle 1984 yılından itibaren türk karasularında yabancı yatlar faaliyet göstermeye başlamıştır.

    yat turizmi potansiyelini oluşturan önemli bir unsur da yat işletmeleridir. kültür ve turizm bakanlığı’ndan belgeli charter amaçlı yatların sayısı biliniyor olsa da belgesiz çalışan yatlar tespit edilemediğinden türkiye kıyılarında çalışan yatların sayısı tam olarak bilinememektedir.
    türkiye kıyılarında yat limanlarında 4 çeşit işletme türü geçerlidir :
    a)işletme belgeli yat limanları: kültür ve turizm bakanlığı’ndan yat limanı işletmesi için belge alınmış ve bakanlık tarafından denetlenen yat limanlarıdır
    b)yatırım belgeli yat limanları: kültür ve turizm bakanlığı’ndan şartlara uygun
    olarak projelendirilmiş ancak henüz proje aşamasında olan (inşaasına başlanmamış ya da inşaası tamamlanmamış) yat limanlarıdır .
    c)ön izinli işletmeler: kültür ve turizm bakanlığı ve dlh tarafından belirlenen alanlarda yat limanı yapılması için yap-işlet-devret modeli özel şirketlerin ihale sonucu aldıkları belgedir.
    d)belgesiz işletmeler: turizm bakanlığı’nın belirlediği standartları taşımayan, yapı
    ve işletme bakımından kendi belirledikleri şartlarda işletilen, belediyelere ait yat limanlarıdır.


    *yat seyir güzergahları*

    genel olarak türkiye kıyılarında oluşan yat trafiğine bakıldığında, batı akdeniz’den (ispanya,fransa, italya üzerinden) yunanistan’a gelen tekneler çoğunlukla marmaris ve bodrum’dan giriş yaparak, güneye doğru fethiye’ye kadar inmektedir. yoğun olmamakla beraber, oluşan ikinci bir güzergahı da israil’den çıkış yaparak kıbrıs üzerinden gelen ve güney sahillerimizi dolaşarak rodos üzerinden geri dönen veya yunanistan yoluyla batı akdeniz’e ulaşan tekneler oluşturmaktadırlar. akdeniz’de dolaşan yatların %73’ü yelkenli, %27’si motorlu yat tipinde oldukları için, güney ege’de mutedil rüzgarlar nedeniyle bodrum-finike arasındaki bölge trafiğin en yoğun olduğu yöredir. bodrum’dan kuzeyde kuşadası, finike’den güneyde antalya’ya kadar uzanan kesim aynı yoğunlukta olmamakla beraber, ikinci derecede yoğun bölge sayılabilir.

    güzergahlar arası tur süreleri 1 hafta ile 1 ay arasında değişmektedir. bir haftada, kuşadası’ndan ege adalarına da uğrayarak bodrum’a ya da bodrum’dan gökova körfezi’ne gidilip gelinebilir. yine 1 haftada bodrum’dan marmaris’e veya marmaris’ten antalya’ya gidilebilir. 2 hafta süre antalya’dan bodrum’a ya da bodrum’dan antalya’ya veya marmaris’ten ege adaları’na uğrayarak kuşadası’na gitmek için yeterlidir. antalya’dan kuşadası’na mavi yolculuk yapmak için ise, 3-4 hafta gerekmektedir.

    sarı bayraklı ticari yatlara ilişkin yat güzergahı istanbul-antalya arasındaki kıyı şeridinden oluşmaktadır sarı bayraklı ticari yatların en yoğun tur güzergahı, marmaris- fethiye kıyı şeridi arasındadır. daha sonra, fethiye-kaş, marmaris-bodrum, marmaris-antalya, kuşadası-bodrum, bodrum-gökova, kaş-antalya kıyı şeritleri gelmektedir. sarı bayraklı özel yatların en yoğun tur güzergahı, marmaris-fethiye kıyı şeridi arasındadır. daha sonra, marmaris-finike, finike-kemer, marmaris-antalya, kemer-antalya, bodrum-marmaris, kuşadası-bodrum, kuşadası-fethiye kıyı şeritleri gelmektedir.