• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.29)
türlerin kökeni - charles darwin
"charles darwin'in organik evrim kuramı bilime yaptığı katkı kadar, getirdiği tartışmalarla da önemli bir kitaptır. onun yaptığı beş yıllık araştırma gezisi sonunda bulduğu canlı ve fosiller, saptadığı canlı özellikleri, gözlemlediği insan toplulukları ve bunlara dayanarak vardığı sonuçlar bir anda kitaplaşmadı. evrim kitabının kitaplaşması bu bilim adamının yirmi yılını aldı. darwin'in evrim kuramı "canlıların ortak atalardan evrilerek çeşitlendiği" düşüncesine dayanır."


  1. 1839'da beagle gemisiyle 5 yıl boyunca yolculuk yapıp, biyoljiye yepyeni bir soluk getirdiği kitabı, yayınlandığı dönemde büyük yankılara sebep olmuştur. türkiye gibi gelişmemiş ülkelerde hala tartışılan, oysa biliminsanlarının yüzde doksan beşinden fazlasının kabul ettiği, hatta bazı ülkelerde okullarda ders olarak anlatılan evrim teorisinin çıkış yolunu takip edebileceğimiz bir kitap.
  2. insanlık tarihinin en önemli kitaplarından biri. charles darwin tarafından yazılmış ve ilk basımı 1859 yılında yapılmış. özgün ve tam adı "on the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured races in the struggle for life." kabaca özetlersek, darwin kitapta canlıların zaman içerisinde doğal seçilim yoluyla nasıl evrime uğradığını anlatıyor. kuramını desteklemek için beagle gemi turu ve sonrasında topladığı kanıtları sunuyor.

    kitapta bilimsel bir dil kullanılmış dolayısıyla konu dışı kişiler için kitabı anlamak zaman zaman zor olsa da, darwin ulaştığı çıkarımları bölüm sonlarında yalın bir dille özetlemiş. bu yüzden her bireyin okuyup anlayabileceği (hatta kanımca okuması gereken) bir kitap.
    bocan
  3. türkiye'de sol yayınları ve evrensel basım yayın'dan çıkanlar hariç okumamanızı tavsiye ettiğim kitaptır.
  4. alter yayınlarından elime geçen halini okumuşluğum vardır. doğal seçilim olayına göme göme çürütmeye çalışılıyordu kitapta, bunu yaparken batıda ilmin gelişim seyri içerisinde ortaya atılan fikirlerden fazlasıyla yararlanılıyordu.
    adam 19. yüzyıl gibi bir zamanda eğitiminin dışında bir alana ilgi duyarak sadece gözlemle gayet de mantıklı acabalar oluşturuyor ve biz buna 2016'nın teknolojisinde korkarak hayır olamazlarla çürütmek için yaklaşıyoruz.
    bak kardeşim sen ne dersen de kopernik'le evrende yalnız olmadığımız, darwin'le insanın özüne dair acabalarımız ve freud'la insana dair düğümlerimiz ortaya çıktı ve bunun üzerine kurulu bilim felsefesi bugünü aydınlatıyor. bu ışık seni aşar, aydınlanan yoldan nasıl faydalanırım diye bakmak lazım.

    edit:imla
  5. okumaya çalıştığım fakat okumakta zorlandığım kitap.
    evrensel basım yayın'dan çıkmış kitap çevirmeni ise ömer ünalan ya darwin yazarken gelişigüzel yazdi ya da çeviride hata var.buraya bazı garip gelen cümleleri yazacağım hatalı mıyım siz karar verin;
    hayvanlarda parçaların artmış kullanılmasının ya da kullanılmamasının daha güçlü bir etkisi vardır.(s.37)(artmış kullanması yerine kullanımındaki artış dese daha mantıklı olmaz mı?)
    bu göz değişimi,bu böyle adlandırılabilir.(s.36)
    ... değişmelere karşı ne denli duyar olduğunu açıkça göstermektedir.(s.35)(duyarlı olduğunu olsa ne güzel olurdu değil mi?).
    bunlar şimdiye kadar dikkat ettiklerim öyle bir çevirisi var ki okunmuyor kitap gece gece sinirlendirdi.
  6. bunun +7 yaş için olanlanını yapıp tüm türkiye ye okutmalı..