1. 1997'den bu yana oyuncularinin azalarak kaybolmaya yüz tutmuş,mmorpg oyunu.
  2. 90'ların sonları, 2000'lerin başlarında internetle yeni yeni tanışan bir neslin ortaokul, lise, üniversite hayatlarını ciddi ölçüde etkilemiş klasik role play oyunudur. zira karakter geliştirmek (skill kasmak) için yüzlerce saat harcamak gerekir(di).
    zamanında nebula, quann ve locus shardlarında oynayan nesli efsanedir, şöyle ki sabah okuldan kaçıp internet kafenin anahtarını kafe sahibinden alıp 8 bilgisayardan 8 karaktere skill kastırıldığı görülmüştür. nebula'dan sonra başarılı denemeler olduysa da o tadı hiç vermemiştir.
  3. yılların eskitemediği oyun. hastaları tarafından bırakılması oldukça zordur. bırakılmaz ara verilir gibi bir deyiş olumuştur. müzikleri, lot sisteminin heycanı, haritalarının keyfiyle bu tip oyunlar sevenler için hep sıkılındığında sığınılacak bir liman gibidir.
  4. nerede ismini görsem duysam halen heyecanlandigim, lise yillarimin büyük bir kismini kendisi icin harcadigim oyun. mmorpg nin babasidir.
  5. ultima online hayat offline'dı bir zamanlar şikayetçide değildim. o oyunda hissettiğim adrenalin hala damarlarımda dolaşıyor. şimdi hayat online da ne oluyor?
  6. şu anki bir çok online oyunun atası olarak nitelenebilecek efsane role play oyunu. ben de bir çok insan gibi lise yıllarımı bu oyuna harcadım. okuldan kaçmalar sabah cafeyi bizzat açmalar...
    nebulada az oynamadık. server a girebilmek için bir saat uğraşırdık. hem locus hem de quann ağzına kadar dolu olurdu.
    bugünkü oyunlara nazaran hem çok daha zor hem çok saha fazla emek isteyen hem de çok daha yetenek gerektiren bir oyundu. bugünkü dota ya da lol gibi 4 tuşla oynayabileceğiniz bir oyun değildi. klavyedeki tum tuşlar için bir makro ayarlamak zorundaydınız ozellikle mage seniz. loot sistemi ise efsanedir. gerçekten rp yapmak istiyorsanız da en uygun platformlardan biriydi. noldor guildi quann da rp konusunda başı çekerdi.
    neyse ben yazdıkça özlüyor heyecanlanıyor bir acayip oluyorum arkadaşlar. bu oyun anlatmakla hele benim gibi yıllarını vermiş bir insanın hayranı olan bir insanın anlatmasıyla bitmez. hala arkadaş grubumuzla bir araya geldiğimizde konuşmaya başlasak saatlerimizi alır. bizim zamanımızdaki efsane isimlerden yaptığımız action lara kadar herşey zihnimize kazınmış.
    nebula sunucusu hala açık olmakla birlikte elbetteki eskisi kadar oyuncu içermemekte. ama var olan oyuncuların çoğu eski playerlar artık evli barklı çoluklu çocuklu.

    edit:imla
  7. yıl 1999 veya 2000 olmalı, sanane nin shardında oyuna başladığımda resmen zevkten kafayı yemiştim. liseli arkadaşlar bilmez, o dönemde dial-up internet var. yani internete girebilmek için telefon ediyorsun ve telefon faturaso da sen internette olduğun sürece işliyor. bugünün parasıyla 500-600₺ fatura gelmişti ilk ay ve babamdan azarı yiyince daha az girmeye başlamıştım. sonra nebula da locusta 1.5 seneye yakın oynamıştım. şimdi geriye dönüp bakınca da boşa geçmiş olmasına yanmadığım tek oyun maceram olabilir, çünkü uo hiçbir zaman bir oyun değildi, bilakis hayatın kendisiydi.