• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.20)
umutsuzlar - yılmaz güney
kabadayı fırat'la (yılmaz güney), balerin çiğdem'in (filiz akın) aşk öyküsü.
"bu yorgun mavi deniz, martılar ve vapur düdükleri hep o sessiz ve sıcak bakışlı adamı hatırlatmaz mı çiğdem'e? güldüğünü hiç görmediği, yüzünde binlerce kederin yaşayan izlerini taşıyan o adamı. günlük gazetelere bakarken, içini ürperten gizli bir telaşla çevirirken sayfaları niye kokardı çiğdem ve neden her sabah, her akşam aynı sıkıntıları, aynı heyecanları taşımaktan yorulmuş yüreği bir serçe yüreği gibi çarpardı. korkusunun nedenlerini çok iyi bilirdi yakınları. bir sabah, çiğdem'in istemediği, fakat o'nu tanıyanların kaçınılmaz gördükleri bir sonun resimleriyle dolu olmayacak mıydı gazeteler? su testisi su yolunda kırılmayacak mıydı? o'nun, o sıcak ve sessiz bakan, bakarken kaçınılmaz sonunu duyurtan hüzünlü sevgilinin ölmüş, kanlara bulanmış resmini görmeyecek miydi gazeteler?"


  1. türk sinemasının efsanesidir. oyunculuklarıyla(özellikle yılmaz güney'in), konusuyla ve müziğiyle iyi yerlere gelmeyi haketmiş ama gelememiştir. olsun biz seviyoruz...
  2. yılmaz güney'in yönetmenliğini, senaristliğini ve oyunculuğunu yaptığı 1971 yapımı film. filmde yılmaz güney'e filiz akın eşlik etmiştir. fırat ve çiğdem karakterlerinin hikayesi çirkin kral'ın gözünden anlatılmıştır.

    !---- spoiler ----!

    fırat: sen gideli çok oldu çiğdem, sen gideli 467 gün oldu, her kurşun deliği bir gün içindir.

    çiğdem: niye kurşun?
    fırat: söküp atmak için, kurtulmak için belki lakin gördüm ki seni öldürme çabası boşmuş, sen ölmezmişsin. 467 gün seni hergün kurşunladım. en son kurşunu dün sabah alnında denedim, öldüremedim ve anladım ki sensiz olmazmış.
    çiğdem: ya ben, 467 gün ölerek yaşamadım mı? 467 gün gazete sayfalarını korkarak açtım. kurşunlanmış, al kanlara bulanmış resmini görmemek için, görmemek için tanrıya dua ettim. beni aramakla hata ettin fırat, düzenimi bozdun, yokluğuna alışmaya çalışıyordum.

    fırat: alışabildin mi ?
    çiğdem: alışamadım

    fırat: yanında biri vardı kimdi o?

    çiğdem: senden kurtulmak için, senden kurtulmak için evlemeye karar vermiştim.

    fırat: evlenmek öyle mi? yokluğunla 467 gün geçti. daha bir kadının elini tutmadım, bir kadının yüzüne bakmadım. aklımdan bile geçirmedim, anladım ki sen benim için her şeysin.

    çiğdem: senin için her şey olmaktansa silahın olmayı seçerdim.


    !---- spoiler ----!
  3. !---- spoiler ----!

    -sen, ben ve silahım olamaz mıyız? üçümüz bir arada yaşayamaz mıyız?
    -imkansız..
    -seni çok seviyorum çiğdem. silahımı da çok seviyorum. ikinizden birini seçmem için beni mecbur etme..
    -üçümüz bir arada olamayız fırat. ayrılığımız sebebi bu değil miydi? sen silahını seçip ayrılığımıza neden olmadın mı?
    (...)
    -sen, ben ve silahım ha? sen ben ve silahım olamaz mıyız ?
    -imkansız!
    -kabul et!
    -imkansız!
    -kabul et!
    -imkansız!

    !---- spoiler ----!

    sahnesi ve filmin tüm akışında arka planda çalan müziğiyle (bkz: umutsuz - yalçın tura)
    duyguların imge sırtında ufka doğru yolculuğa çıkışıdır. yılmaz güney'in bakışları filmin içinde filmdir, anlam içinde anlam.
  4. fırat'ın kurşunlarıyla aynaların sürekli parçalandığı filmdir.