1. en temel sebebi siyasi olguların aktarımı tıpkı masallar gibi kulaktan kulağa gerçekleşiyor artık. sosyal medyada yada wikipedia gibi oluşumlardan ideoloji öğreniliyor. eksiliyor ve değer kaybediyor. benmerkezciliğin, temelsiz kibirlerin, boş bakışların çağındayız. artık kimse uzun cümlelerin kurulduğu muhabbetlere dahil olmak istemiyor. eğlenmek (sosyal medya ürünlerini gerçek hayata taşıyarak), bakınmak ve doğrudan "değerli" olmak istiyoruz. bir şeyler yapmak için gereken o heyecana yada bütünlüğe sahip değiliz.
  2. en önemli nedeni örgütlenmeye karşı gelişen egoizmdir. mahallede maç yapmış nesil kollektivizmi bilir.

    eskiden egemen siyaset üniversitelere bu kadar hakim olamıyordu, şimdi ise çevik eylemcilerden önce üniversiteye giriyor, rektör iktidar uşağı olmasa rektörlük yapamıyor, polis salahiyetleri kanunu polisin lehine değildi eskiden, şimdi yeni mezun çevik bile arkasında iktidarın olduğunu biliyor, eskiden bı iki gün nezaretle işin içinden çıkılıyor, şimdi savcının umrunda değil, iktidar karşıtı her cümle "seçilmiş hükümete zarar verme" olarak yorumlanıyor tutuklanıyorsunuz. üniversitelerin kendi verdikleri cezalarsa saçmalığın daniskasi da olsa yanlarına kalıyor.

    fakat egemenin handikapı şudur; itirazı bastırarak sindirdiğin nesil günü geldiğinde suskunluğunu yumurtayı çatlatarak bozar, ve artık yeter dediğinde çok şey biriktirmiştir ve kaybedecek bişeyinin kalmadığını da farketmiştir. zalim iktidar halkta hınç biriktirirken bunu farketmeyecek kadar sarhoştur ve bir gün gelir saraylar yağmalanır...

    "saraylar saltanatlar çöker
    kan susar birgün
    zulüm biter.
    menekşeler de açılır üstümüzde
    leylaklar da güler.
    bugünlerden geriye,
    bir yarına gidenler kalır
    bir de yarınlar için direnenler... "
  3. herkes işler düzelsin sorunlar hallolsun ama ben öne çıkmayım, sorun yaşamayım göze batmayım derdinde çünkü. kendi hakkını aramaktan aciz, haklıyken bile aman ali rıza bey ağzımızın tadı kaçmasın modunda olaylara tepkisiz silik bir nesil yetişiyor.
    böyle olunca sesini çıkarmaya çalışan bir avuç insan kolayca bastırılıyor ve bu silik tayfa da bak biz de karşı çıktığımız belli etsek onlar gibi biz de sorun yaşardık iyiki susmuşuz diyerek daha da sessiz kalıyor. halbuki herkes sorunlarını çözmek için adım atsa bir araya gelebilse herşey kolayca hallolur
    wtf
  4. aktif malzeme yok..