1. askerlik için şu söz söylenir "kim sana ne anlatırsa anlatsın, sen kendi askerliğini yaşayacaksın" aynı bölümde okuyan birden çok öğrenciye bölümle ilglili düşünceleri sorunlunca farklı zamanlarda farklı yanıtlar vermeleri beklenmedik olmaz. kim olduğunuz, kime evrildiğiniz, arkadaşlarınız, hobileriniz, ailenizin işi, ailenizle ilişkiler, tanıdıklar, akrabalar, özel yetenekler, gizli yetenekler, vs. vs. sebebi ile herkes ancak kendi deneyimini paylaşabilir, siz de alabileceğinizi, size uygun olanı süzersiniz. burada önemli olan iki şey var
    1- anlatıcının sınır koşullarını çok iyi tanımlaması: yani "makine mühendisliği okudum pişmanım" demek var, bir de " tek çocuk olduğum için puanım yetmesine rağmen ailem istanbula yollamadı. local bir üniversitede, kompleksli hocalardan ders aldım, ve belki de sevebilecekken, sevemedim." çok başka şeyler anlatır. dolayısı ile
    a) sizi çok iyi tanıyan ve analiz yeteneği yüksek bir dosta danışmak
    b) birazdan benim yapacağım gibi, genel ama temel bazı uyarıları dikkate alarak dümene sizin geçmeniz (ki potansiyel bir üniversite öğrencisine tavsiyem tabii ki bu olacaktır)
    2- dinleyicinin kendini bilmesi, mesela özel durumlarını, o durumlardaki başarı/başarısızlıklarını değil de, kendisi hakkında istatistiksel bir anlamı olacak bir "normal şartlarda ben" algısına sahip olması.
    gelelim kendi tecrübelerimden süzdüğüm genellemelere;
    i- şahsi kanaatim; özel bir ilgi/yetenek/fırsat vs. olmadıkça "önce üniversite-sonra bölüm" seçilmeli. üniversitede dersler elbette önemlidir, ancak üniversite bilginin kendi değil, bilgiye nasıl ulaşılacağı bilgisi + ufuk genişliği+sosyal ilişkiler ağıdır. büyük bir üniversite bunları sağlayabileceği için bölümünüz size çok uygun değilse bile, bir üniversiteden asıl almanız gereken şeyleri almış olursunuz, gerisi tabii ki size kalacak.
    ii- bölümlerin isimlerine değil, mezun olunca ne yaptıkarına bakın. ama gerçekten ne yaptıklarına, kitabi iş tanımına değil. "endüstri mühendisliği" bölümü çok mükemmel görünebilir ama, belki de mezunların %80'inin günlük yaptığı işler size çok sıkıcı gelecektir. seçmek istediğiniz meslekten en az 3 kişi bulup görüşlerini alın.
    iii- sona yazdım ama en önemlisi aslında. biricik olan yaşamınızı ne yaparak "harcamak" istiyorsunuz, ama bunu yaparken bir optimizasyon yapmak da zorundasınızdır " o faturalar ödenecek"
    evet tercih, 20 sonraki semtinizi, çocuklarınızın adını da etkileyecek biliyorum, elinizden gelen en iyi tahmini yapıp tercih yapın, beğenmezseniz değiştirmek için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. tüm ilgili yazar ve okurlara başarılar.
    ben
  2. okumak istemediğiniz bölümleri para, itibar ve gelecek kaygısı için yazmayın, zorla geçecek 4 yıl veya kaybedilen 1 yıla sebep olabilir.

    okumak istemediğiniz bölümlerde kendinizi geliştirme olasılığınız daha düşüktür.

    okumak istemediğiniz bölümlerde kendinizi gerçekleştirme olanağınız yoktur.

    hukuk yerine sanat tarihi okumak istiyorsanız sanat tarihi okuyun belki yanlış yaptığınızı düşüneceksiniz ileride ama bu yanlış size ait olacak kararınızı çevrenizdekiler değil siz vermiş olacaksınız.

    hukuk bırakıp felsefeye geçecek biri olarak yazıyorum ^:swh^
  3. Hacettepe Üniversitesi - Elektrik Elektronik Mühendisliği

    Hacettepe Üniversitesi 2016 Tanıtım Filmi

    Öncelikle filmi izlediyseniz... ilk saniye koşucu abinin şekil yaparak koştuğu yer "yeşil vadi". Orayı ya çok seveceksiniz yada hiç sevmeyeceksiniz.

    Tanıtım filminde paso okulun ya en "cafcaflı" yada en "göze güzel" bölümlerinden tanıtımlar yapmışlar lakin biz "others" de varız.

    Hacettepe Üniversitesi Tüm Fakülteler

    Okulla ilgili bilmeniz gereken en temel şeylerden biri ne okursanız okuyun eğer ingilizce okuyacaksanız (tıp , diş hekimliği, eczacılık vb. dahil ) hazırlık döneminiz Beytepe kampüsünde olacak.

    İşte burada da iki büyük yerleşkenin ankaradaki konumları ve beytepeye nasıl gidilir ;
    Yeayy linkk

    Eğer Hacettepe'ye gelecekseniz malesef acıklı bir şekilde söylemek gerek ki yurt imkanları kampüs içerisinde o kadar gelişmiş değil ama Ankara'da kyk'larda kalma ihtimaliniz var her zaman ama bu yurtların bir iyi bir de kötü yanı var;

    *İyi olan ; ucuzlar
    *Kötü olan : son girişleri saat 11'de

    Kampüs içerisinde de kız öğrenciler için bir kyk yurdu bulunuyor ve XX kromozom çiftine sahip şanslı insansanız kampüs içinde de bu şekilde kalabilirsiniz.

    Okulun öğrenci yapısı?

    Gerçekten çok geniş bir yelpaze. 42 bin kişilik bir okul ve beytepe olarak bunun en az 30 binine sahibiz.Edebiyat, Hukuk, Mühendislik, İİBF , Spor bilimleri , Güzen sanatlar ... her fakültenin kendine has bir doğası ve kendine has insan yapıları ile 5.5 km karelik bir alan.

    Kampüs içerisinde eğlenmek istedikten sonra eğlenmek mümkün ama tabi ki bir bilkent değil. Tipik bir devlet üniversitesinin üzerinde eğlenebilirsiniz.

    BAM, Nacho, city,beycafe ve diğer mekanlar... istediğiniz birini seçip orada hangisi size daha çok uyuyorsa eğlenebilirsiniz. Veya bununla yetinmeyip kampüse 15-20 dakika mesafedeki Kentpark, Cepa, Gordion veya Ümitköy'e gidebilirsiniz.

    Beytepe Nereye yakın temalı?

    veya 15 dakika mesafedeki Bahçeli ve 20 dakika mesafeli Kızılay. ( Bahçeli Favori )

    Beytepe'de eğitim konusunda

    Sadece hacettepe değil her üniversiteye karşı aynısını diyebilirim ki muazzam umutlarla gitmeyin ama yine de bu muazzam olmayan okullar içerisinde en iyilerinden seçin ve hacettepe bu konuda onlardan biri.

    İngilizce bölüm yazıyor ama acaba gerçekten işlenir mi diye telaş etmeyin. İngilizce bölüm biye yazdım diye kahrolacağınız günler yakın.

    Okul size bir projeniz varsa ekonomik yardıma hazır veya geçen yıl yenisi yapılan teknokentten bu imkanı sağlayabilirsiniz.

    Hacettepe Teknokent

    Birçok firma bulunuyor ve size staj imkanlarından ekonomik desteğe kadar eğer yolunuz düşerse imkan sağlıyorlar.

    Mühendislik dallarında ise içinde bulunduğum durum içerisinde söylemem gerekiyor ki ;
    hocalarınız gerçekten iyi olacaklar ama onların iyi olduklarını 3 veya 4. sınıfta göreceksiniz zira ilk iki yılınızda onların gözünde saçma sapan ledlerle veya bilgisayar parçalarıyla oynayan çocuklar olacaksınız ve size değer bile vermiyor gibi görüneceklerdir. ( şahsen ben de öyle olurdum )

    İlerde ise sizleri projelerine katacak, sizlere referans olacak ve birkaç kapının önünü sizin için açabileceklerdir.

    Okul toplulukları

    100-150 arasında aktif topluluk bulunuyor ; topluluklar

    Herhangi bir topluluk işi için okuldan ödenek çıkarma konusunda en rahat okul hacettepe olsa gerek zira her türlü ödeneği ve yardımı alabilirsiniz. Yurtdışında veya başka bir şehirde turnuva mı var, buyrun ödenek. Okulda bir etkinlik mi düzenleyeceksiniz, yemek ve ulaşım okuldan, isterseniz misafirlere kalacak yer ayarlarlar.
    Tek istedikleri onların arkasından iş çevirmeyin. Bir kere farkederlerse pek hoş olmaz.

    Okulda yaşam (devamı);
    yemek açısından ucuz bir yemekhaneye sahip, her öğün dört çeşit yemek 1.5 lira ve kahvaltı ise 1.10. Eğer kahvaltı sizin için çok önemli bir öğünse kahvaltısını tavsiye etmem ama diğer öğünler güzel.

    Mesela yemek listesi

    Lakin isimler sizi çok kandırmasın. bir yemeğe üç beş farklı isimle yapabilme özellikleri var. Aşağı yukarı 30-40 çeşit yemek çıkıyor dönem içinde.

    Okulda ve yurtlarda imkan bulamadım ne yapabilirim?
    Yapracık, kurtuluş, dikimevi bölgelerinden birileriyle veya yalnız eve çıkabilirsiniz. Eğer biraz daha paranız varsa onu emek yapabilirsiniz veya 100. yıl.

    Bahar şenlikleri?

    geçtiğimiz yıl malum yaşanan olaylardan ötürü şenlik yapılmadı lakin ilk geldiğim yılda bir bahar bir de güz şenliği olmuştu. Eğer büyük bir sıkıntı veya ülkede kötü bir hava yoksa ( ki bu türkiye için zor galiba ) şenlikler gerçekten iyi geçiyor.

    Ama bizim okulda şenlik olmuyorsa bilkent ve Odtü'nünkilere rahatça gidip eğlenebilirsiniz.


    Edit :

    Aklıma sonradan gelen diğer konular;

    * Mühendislik adayları ile ilgili olarak;
    Kesinlikle şimdiden C programlamaya başlayın. Hangi bölümde okuyacağınız farketmez. Endüstri, geomatik, elektrik elektronik , bilgisayar, inşaat, kimya mühendisliği...

    Hangi mühendislikte okuyacaksanız okuyun şimdiden başlayın. Matlab, simulink, android vb. ilerde aklınıza bir şey geldiğinde ve bunu ben yapmak istiyorum dediğinizde. Adı geçen diğer tüm programlama dilleri ve diğer programlama yatkınlığınız olacaktır C ile.

    Çok basit şeyler yapın, hesap makinesi olsun veya başka bir şey hiç farketmez. Yeter ki başlayın.
    Ben okula başlamadan bu abimizin videoları ile başladım.

    Ve dönem içerisindeki programlama dersinden hiç ders çalışmadığım halde B1 aldım ( 80-85) .

    Tabi bu elektrik elektronik için.

    * Mühendis adayları için ikinci önemli konu;

    İntegral, türev, limit konularını ara ara yine çalışın. Hali hazırda aklınızda iken kendinizi çok da kasmadan çalışın. En azından lise son defterinizi tekrar edin en baştan. Dönem içindeki mat 1 ve mat 2 derslerinizde. Özellikle mat 1 'de size çok faydası olacak.

    Kalkülüs - mat 1
  4. gitmek istediğiniz bölümü bitirmiş veya hali hazırda okuyan biri ile konuşmadan bodoslama tercih yapmayın. hatta bu söylediğimi tercih edeceğiniz üniversiteye ve fakülteye de uygulayabilirsiniz. yoksa daha sonra pişman olma ihtimaliniz fazla olur. okulunu sene atlamadan bitirenle de haddinden fazlaca uzatmış adamla da konuşun. bu söylediğim özellikle üniversiteler arasında çok fark ediyor.
    gazi üniversitesi inşaat mühendisliği ile alakalı soru varsa gönderin gelsin. yılların öğrencisi olarak en azından işin okuma kısmı konusunda fikir sahibi olmanıza yardım edebilirim.
  5. üniversite giriş sınavından sonra sıralama ve puan değerlerine göre girmek istenen bölümü seçme işidir. ^:anlamsızca tanımlama ihtiyacı duydum nedense^

    yıllarca üniversite sınavına öğrenci hazırlamış biri olarak bir iki hususta naçizane görüşlerimi paylaşmak isterim. umarım bu bilgiler şu kısa tercih döneminde bu girdiyi okuyan arkadaşlara bir ışık olsun.

    öncelikle, üniversite tercihinin "ne" olacağından ziyade "ne zaman" olacağı önem arz eder. ilk tavsiyem; lise ikinci sınıf sonunda ya da üçüncü sınıf başında hangi bölümde okumak ve ileride hangi işle meşgul olmak istediğine karar vermektir. rotası olmayan gemi limana ulaşamaz ve onun için her yol doğrudur. hedefleri belirleme konusunda sınav sonrası ya da sınava yakın tarihler kanımca çok geç kalınmış dönemlerdir. çalışanı motive etmesi, konuya bağlaması vb. sebeblerden dolayı bugünlerde arkadaşların yapmaya çalıştıkları tercih meselesi bahsi geçen dönemlerde yapılmalıdır. okulların ve dershanelerin rehberlik uzmanlarının yapmadıkları en önemli şey de tam budur. yoksa sınavdan sonra alınan puana ya da sıralamaya göre bir tercih yapmak cebindeki para kadar yemek yemektir. doymayabilirsiniz ya da paranızın yettiği yemek hoşunuza gitmeyebilir. zorla yediğiniz yemeğin de size bir faydası olmaz. yemek istediğiniz şeye karar verip paranızı bu süre zarfında tasarruf ederseniz sonunda o yemeğe kavuşur ve doyarsınız. özellikle üzerinde durduğum nokta tercih döneminin sınavdan bir veya iki yıl önce olması gerekliliğidir.

    tercihini bahsettiğim dönemlerde yapmamış "bir puan alalım, sıralamamız belli olsun da bakarız" şeklinde bir tavır içinde olan arkadaşlar için yine tavsiyelerim olacak. bu tavır içinde olan arkadaşların sıralama ve puanlarının potansiyellerinin çok altında olacağını göreceksiniz. peşinde koşacak bir tavşan yoksa hızlı koşmanın ne anlamı var? ^:evet, insanlar yarıştırılıyorlar^ ^:bu konuda ayrıca bir yazım olacak^ bu arkadaşlara tavsiyem puanları ve sıralamalarının yettiği oranda kaliteli bir üniversite tercihi yapmaları yönündedir. bu saatten sonra bölüm seçmenin bir anlamı olmaz. zaten eldeki veriler buna izin vermeyecektir. mümkün olduğunca üniversite seçme yoluna gitmek lazım. bu seçim bir üniversitenin diğerine göre daha iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmesin. fakat; istanbul üniversitesinde okumak varken fiyakalı bir bölüm için başka bir üniversite tercihi yapmak yersiz olabilir. özellikle teknik bölümlerde ^:mühendislik gibi^ konuları çok fazla değişmeyen, belli kurallar dahilinde anlatılan bölümler için üniversite kalitesi ön plana çıkar. eşit ağırlık bölümler için de durum farklı değildir; fakat mühendislik adayları için bu durum daha önemlidir. inşaat mühendisliğinin atatürk üniversitesi ile erciyes üniversitesi arasında bir tercihe bağlı kalması bu iki üniversitenin de derinlemesine incelenmesini gerektirir. ya da elektrik elektronik ve bilgisayar mühendislikleri tercihi yapılırken tercih edilecek üniversite bölümlerin önüne geçmelidir.

    ülkemizde diplomasını bir ünvan olarak kullanan meslekler ne yazık ki çok azdır. hukuk, tıp, mühendislikler, iktisat ve öğretmenlik dışında diplomalara bağlı meslek ünvanları verilmez. ^:eksik kaldıysa düzeltin lütfen^ bu anlamda özellikle eşit ağırlık dalında tercih yapacak arkadaşların "uluslararası ilişkiler" bölümünden "diplomat" payesi ile mezun olunmadığını idrak etmeleri gerekmektedir. mezunları bekleyen en büyük engel üniversite giriş sınavından daha beter olan kamu personel sınavıdır. ^:kpss^

    her nerede çalışacak olursanız olun kendinizi geliştirip güncellemeleri yüklemezseniz geride kalacaksınızdır. özellikle sınav sonrası tercih yapacak olan arkadaşlara bölümden ziyade üniversite tercihini öne çıkarmalarını tavsiye etmemin sebebi de budur. üniversitenin tecrübesi kendinizi geliştirme anlamında daha geniş bir yelpaze sunabilir. tabii, sunulan imkanlar bir kağıda yazılarak kampüs girişine asılmayacaktır. talep edilmedikçe hiçbir kaynak ortaya çıkmaz. siz o kaynağa erişmeyi öğrenmelisiniz. üniversite dediğimiz mekanizmanın anlattığı şey tam da budur işte!

    herkesin tercihinin hayırlı olmasını dilerim.
  6. tek tavsiyem:
    özel bir durum yoksa ailenin olmadığı bir şehre gidin.
  7. 10 binin altındaysanız tercih yapmayın okumayı bırakın o zekayla bitirmeniz zor çünkü.
  8. bu sene ilk kez ygs/lys'ye girdim ve mf'de istediğim gibi yapamadım. konservatuar okuyan varsa yardımcı olabilir mi resim ya da müzik okumak istiyorum yardımcı olabilir misiniz?