1. doktora eğitimimi aldığım okul. kampüsü cenetten farksızdır. oldukça büyük bir alana yayılmış 9 adet koleji mevcuttur. yapay göl okula ayrı bir hava katar. kazlar, ördekler ve bilimum kuş türü kampüste özgürce dolaşıp her yere hunharca dışkılar. okuldaki kazların oldukça asabi olduklarına bizzat şahit oldum, kafalarını size doğru uzatıp hırlarlar, eğer geri adım atarsanız daha da cesaretlenip kovalamaya devam ederler. bu aşamada yapmanız gereken onların üzerine gitmektir. az önce hırlayan, dayılanan kazdan eser kalmaz, geri adım attıklarını görürsünüz.

    okulda yemek yemek için çeşitli yerler mevcuttur. wentworth college'ın yakınlarında ikamet etmekteyseniz edge bar ideal kahvaltı ve öğle yemeği seçeneklerini size sunar. kahvaltı bildiğiniz english breakfast'tır, ama 'yok ben onu yemem' diyenler için oldukça lezzetli omlet seçenekleri de var. akşam yemeği için en ideali roger kirk centre'ın yanındaki lounge, ya da vanbrugh college'daki restorandır. bu iki yerden de genelde aynı yemekler çıkar. yemekler genellikle bizim damak tadımıza hitap etmez ama bir süre sonra mecburiyetten alışırsınız. bu ikisinin tek handikapı çok erken açılıp kapanmalarıdır, zira 2015 itibariyle 17.15'te açılıp 19.15'te kapandıklarından, yetişemeyip aç kalma ihtimaliniz oldukça yüksektir. bu durumda imdadımıza derwent bar yetişir. burada pizza, hamburger ve soslu kızarmış tavuk yiyerek açlığınızı giderebelirsiniz. gece 12'ye kadar yemek servisleri oluyor.

    okulun kütüphanesi, aynı zamanda öğrencilerin yaşam alanıdır. tek göz odada tıkılıp kalmaktan sıkılan öğrenciler, ders çalışmasalar bile zamanlarının çoğunu bu devasa kütüphanede geçirirler. üniversiteyi üniversite yapan en önemli faktörlerden birinin zengin bir kütüphane olduğunu düşünürsek, jb morell ve fairhurst binaları bunu fazlasıyla yerine getirir. ayrıca 24 saat açık olması bana göre en önemli özelliğidir.

    eğitimine gelecek olursak, times higher education gibi sıralamalarda ilk 100'ü zorladığını görebiliriz. yaşı genç olmasına rağmen yaptığı yatırımlarla ingiltere'nin saygın üniversiteleri arasına girmeyi başarmıştır. benim okuduğum computer science departmanında alanlarında oldukça başarılı hocalar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. türkiye ile kıyaslamak ne kadar doğru olur bilmiyorum ama buradaki hocaların egolarından arınmış, komplekssiz, öğrencileriyle arkadaş gibi olabilmeleri benim çok hoşuma gidiyor. ders sırasında veya birebir görüşmelerinizde bir fikir beyan ederken, sizi gerçekten ilgiyle dinlemeleri ve fikirlerinize saygı duymaları çok önemli bir ayrıntı.

    okula dair daha yazamadığım onlarca şey var tabi ama bir çırpıda aklıma gelenler bunlar. gelecekte burada okumayı düşünen ya da soruları olan arkadaşlar mesaj atabilir.

    not 1: turkish society ekibi çok sağlamdır, harika arkadaşlıklar edinirsiniz. ben şahsen türkiye'de edinemediğim arkadaşlıkları burada edindim.

    not 2: 5 mart 2016'da okulda gerçekleşen "global week - food fiesta"da turkish society ekibi çin'in ardından 2. olmuştur. emek veren herkese teşekkürler.