• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
upstream color - shane carruth
yaşamlarını ve davranışlarını şekillendiren, vücutlarına zerk edilmiş bir parazitin etkisi altındaki iki kişinin hikayesi anlatmaktadır. aralarındaki bağ ve aşkı keşfettikten sonra, başlarına gelen olayların sırrını çözmek için birbirlerinden destek almaktadırlar.


  1. iç içe geçmiş ve ilk etapta anlaşılması güç gibi görünen metaforik bir dille, organizmanın bin yıllardır öznesi olduğu karmaşık ama basit bir sistemi işliyor. somut olarak ne anlattığı noktasına farklı yorumlar var. esasen filmin en heyecan verici niteliği de bu, benim açımdan.

    bu noktada aklıma dr. nancy andersen'in yaratım süreçlerini ve başarısını 3 aşamaya indirgeyerek açıklaması geliyor. (süreci #13096 nolu yorumda tariflemeye çalışmıştım) tüm bunlar ekseninde düşündüğümüzde, primer'in ardından ikinci uzun metraj filmini çeken shane carruth'dan zihin yoran/açan, varlığımızı anlamak/anlamlandırmak yolunda temiz bir bakış açısı sunan bir film olduğunu söyleyebilirim.

    !---- spoiler ----!

    "film tam olarak bunu anlatıyor." iddiasına girmektense, bu çeşitliliğin içinde yoğrulmayı yeğ tutuyorum. kimilerine göre, tanrı veya peygamber ile kul ilişkisini, kimilerine göre evrimi, kimisine göre kapitalizmi anlatıyor. kimisi de daha somut bir yaklaşımla hayatlarımızı çalanlara karşı bir baş kaldırıyı ve kontrolü yeniden ele alma adına baskın kudreti ortadan kaldırmayı betimlediğini ifade ediyor. her bir düşünce biçimi için de ayrı ayrı uzun uzadıya tutarlı analizler yapılabilir.

    bana kalırsa ortak bilinci, organizmanın baskın güce karşı mücadelesini, gücü ele geçirme, kendi düzenini kurma, yeni çeşitlilikler ve güç dengeleri oluşturma çabasını görüyoruz filmde. ilk organizmadan bu yana başımıza gelen de bu değil mi?

    !---- spoiler ----!