1. sartre görse gözleri yaşarırdı, camus ile birbirlerine sarılıp, yuvarlanırlardı. kendini türkiye'ye fırlatılmış hisseden biz vatandaşçıklar mahkum edildiğimiz özgürlükten kurtulma hevesiyle abandık klavyelere ama yine günün sonunda tüm itilmişliğimizle özümüzün ardındaki varoluşumuza gömüldük.
    abi
  2. aslinda bu merak kucuk yaslarda basliyor. ilk okulda verilen aile agaci odevinde dededen sonrasini bilmeyen, dedesi koyde olan memur cocuklariydik. atalarini bilmek ne kadar onemli o yastaki cocugun kafasina odev olarak sokuluyordu. tarih derslerindeki boy ve soy agaclarinda kendini ait hissetme gerekliligiyle beraber bu merak dahada artiyor. hic unutmam lisede avsar soyundan geldigini soyleyen bir cocuk vardi. nerden biliyorsun dedigimde dedesinin dedesinden bahsederdi. cok havali bir durumdur bu dedesinden otesini bilmeyen icin. bilinc altina islenen bir atan kim nereden gelmis sorusuyla buyuyorsun ve cevrende bunu yucelten durumlar var. hangimiz sacma dizilerde filmlerde hic bilmedigi akrabasindan miras kalan karaktere ozenmedik. soy onemli, geldigin yer onemli, bu irk kotu, bu irk guzel, asil irk, hirsiz irk, xler pis kokar, yler yalancidir... liste uzar gider bu safsatalarla buyumus buyutulmus neslin soyunu merak etmesi kadar normal birsey yok. bizim neslimizi gectim tum dunyada boyledir. konusurken araya sikistirilmis atalarim avrupanin surasindan geldi vurgusu amerikan genclerinde vardir, testler ile genetik gecmisini ogrenmek isteyenlerin sayisi her gecen gun artiyor. bir cok dizi filmde bu konu isleniyor.

    kisaca, insan merak ediyor :ddd
  3. bende çok derin olmasa da bir soy ağacı mevcut, devletin elde ettiği bilgiler ile karşılaştırmak isterdim aslında.
  4. aslında bende pek olmayan meraktı. geçen gece işle ilgili gördüğüm bir kabustan 04:30'da uyanınca şansımı deneyeyim dedim, oldu. ben sadece dede tarafım mübadeleyle geldi sanıyordum, babaannemin ailesi de öyle gelmiş. anne tarafım bayağı stabil yalnız, onlara çektim galiba :)
  5. üst soyu boş ver birader.. alt soyuna bak sen..

    senin haberin olmayan gayrı meşru bir alt soyun var mı? günün birinde "biyolojik babam sensin" diye biri gelir de kapına dayanır mı? miras hukukunda alt soy karmaşası yaşanır mı? diye tedirgin ol...
  6. pe çok insandaki geçmişe olan anlamsız saplantı ve belki de soyağacı ile ilgili kuşkuları uyandıran anlamsız meraktır. az çok yaşlılarla konuşan herkes şu anda e-devlet üzerinden verilen en eski kayıtları zaten öğrenebilir zira geriye gitmiyor fazla.

    ayrıca, çıktığı ilk 1-2 günde e-devlet üzerinde işi olanlara çok güzel ve yaratıcı sövme egzersizleri de yaptırmıştır bu merak.^:swh^
  7. bence garip olan merak etmek değil de merak etmemek.

    şimdi bakıyorum, ismine ulaştığım en yaşlı dedem cemal, 1880' de doğmuş. acaba bu adam nasıl biriydi, hiç ona benziyor muyum?

    acaba hiç köyünden dışarı çıktı mı, hiç kitap okudu mu ya da okuma yazma biliyor muydu?

    sabah kahvaltıda ne yerdi mesela? malum o zamanlar nutella yok. acaba hiç aşık oldu mu, karısıyla nasıl evlendi, ona iltifat etmek için ne derdi?

    evet şimdi hepsi birer isimden, tarihten ibaret ama onlar da insandı, üstelik sıradan insanlar da değillerdi atalarımız ninelerimiz onlar. belki back toplam the future serisindeki gibi aynı bize benziyorlardi.

    imkanim olsa binlerce yıl öncesine kadar gidip tanımak isterdim. aynı şekilde yine imkanım olsa binlerce yıl sonrasındaki torunlarimi da tanımak isterdim.

    hayat dediğimiz şey çok garip, nasıl basit görebiliyorlar şaşırıyorum...
  8. aynı meraktan babamda da var. yıllar önce halletmiş. gitmiş taa rusya’lara. tabii bunun peşinden gitmememiş canım. gitmişken öğrenivermiş.
    parov
  9. eskiden beri süre gelmiş bir soyağacımız var, rahmetli dedemin evinde buldum, devam da ettirdim. 1890'lara kadar biliyorum. e-devletteki açılırsa bir bakacağım tutacak mı. tutmazsa hangisi doğru olacak? devletinkine de ne kadar güvenilir bilemiyorum. çok da şey yapmamak lazım.
  10. bu hizmet ile ilgili bir başlık açılmamış ama buradan devam ettireyim, yeniden hizmete girmiş.
    ben de heyecanlı heyecanlı girdim çünkü ailede de çok fazla bilen yok. ancak 1826’dan beri bolu’dan dışarı çıkmamış bir soy ağacımı görünce bütün hevesim kaçtı. kaç asır geçmiş, ulan biriniz bile mi göç etmez. bir ara sakarya’ya gidilmiş sonra geri aynı köye. neyse ki soyumuz bizimle birlikte farklı bir memleket gördü. hayırlısı. bu arada hep aynı isimler var, her doğana aynı isim verilmiş neredeyse. çok istikrarlı ancak vizyonsuzluk diz boyu:/

    edit: elbette yazdıklarım latife. o devrin şartları vs. göz önüne alındığında gâyet normal istatistikler bunlar. aşırısı ya da aykırısı beklenemez çoğunlukla.