1. düzenini kurmak deyimindeki düzene dahil olup olmadığını merak ettiğimdir.

    okul bitsin, bir işe gireyim de o zaman uyku düzenim de olur herhalde diyordum ama yine işe yaklaşık 5 saatlik bir uykuyla geldim. gerçi 5 saat çok iyi bir süre.
  2. yine boka saran şey. bi de 2 mal sürekli konuşuyor odada sabahlar olmasın
    wtf
  3. bende olmayan şey günde 4 saat uyusam kar benim için biri uykuyu haram etti herhalde bunun başka bir açıklaması olamaz 8 yıldır düzene girmeyen bir şeyle başetmek zor.
  4. normalde sabah ezanı ile uyuyan ben okul başladığından beridir sabah ezanını duyar duymaz uyanıyorum. uyum yeteneğimizi gördükçe etkileniyorum
  5. bir kere bozulunca o düzeni geriye getirmek için çaba isteyen durumdur.
  6. 1 ay sonra askeriyeye adimimi atinca baslayacak olan şey
  7. uykunun bir mimarisi var. kabaca doksan dakikalık bir siklusun %5 non-rem1, %45 non-rem2, %25 non-rem3 ve %25 rem dönemlerinden oluşmalıdır. bir gecede bu siklus 5 defa yaşanmalıdır. (gecede 5x1.5= 7.5 saat uyku yetişkin için normal ve yeterlidir denebilir). bu dönemler polisomnografi ile kayıtlanır ve skorlanır. başta obstruktif uyku apne sendromu ve santral sebepli apneler, kullanılan ilaçlar ve alkol bu mimari yapıyı bozar ve düzen müzen kalmaz.
  8. yetişkin bireyler için;
    5 saatten az 9 saatten fazla olmamalı, melatonin salgılanması için
    gecenin en karanlık dönemi uykuda geçirilmelidir. ampul'ün icadı ile başlayan, doğalgaz ve kalorifer etkisi, televizyon programlarının yaygınlaşması ve günümüzde internet vs etkisi ile uykumuzu hep daha ileri saate erteledik. hatırlayanlar vardır adile naşit'in uykudan önce programı akşam 8 sularındaydı, bugün geceyarısı 12-1'den önce yatmıyor minikler. yetişkinler için "saat on yatağa kon" gibi bir atasözümüz var. velhasıl ihtiyacımız bir gaz lambası bir radyo tiyatrosu'dur belki.
  9. benim gibiler için geçersiz bir düzen. her an her yerde her şekilde uyuyabilirim. hani insanlar depresyondayken uyurlar ya, işte bende tam tersi. aşırı depresyondaysam gece uyuyamıyorum, sabaha karşı sızmış oluyorum ve sabahın köründe gergin bir şekilde gözümü açıyorum. uyuyorsam sorun yok.

    amerikaya gittim. herkes bana jetlag oldunmu diye soruyor. niye olayım. ben uyurum ki sorun olmaz. hayır olmadım dedim inanmadılar. olmuşsundur sen farkında değilsindir dediler. artık inatlaşmıyım diye hıı dedim. aynı şeyi duymayayım diye.
  10. istediğim zamanda , istediğim mekanda düzenlerim. basit bir iştir.