1. sigara, alkol veya uyuşturucu gibi insan sağlığına zarar veren maddelerin yasal veya yasak olmasını sadece bireysel tercihler ile açıklayamazsın.

    yasaklar her zaman sorunlara yol açmazlar. örneğin, "emniyet kemeri kullanımı bireylerin tercihlerine bırakılsın, benim bedenim benim kararım" demek hiçbir sorunu çözmez. aksine trafik kazalarında ölüm oranını arttırır.

    sigara veya alkole zam yapılması, bu ürünleri kaçak yollarla elde eden kişi sayısında artışa yol açar, doğrudur. aynı şey uyuşturucu yasağı için de geçerli. ancak serbest bırakıldığı zaman bu ürünlerden zarar görenlerin sayısında azalma yaşanacağına dair kimsenin elinde bir veri felan yoktur. uyuşturucu serbest bırakıldığı zaman madde bağımlılığında ve ölümlerde azalma olup olmayacağını söyleyemeyiz. (türkiye gibi ülkelerde artış olacağı daha olası bir durum)

    bu ürünlerin bireysel kullanımı sadece bireye maddi yük getirmez. devletin sağlık hizmetlerine ayırdığı pay insanların ödediği vergilerden geldiği için, madde bağımlısı olan (veya bu ürünlerden bir şekilde zarar gören) insanların tedavilerinin masrafını biz ödeyeceğiz. sosyal devlet olmak bunu gerektirir.

    bu yüzden uyuşturucu gibi konuları sadece bireysel tercihler mefhumuyla açıklamak pek doğru değil, bilginiz olsun.
    ulgan
  2. uyuşturucu madde etkisindeyken ya uyumuyorsun ya da normalden fazla uyuyorsun, doğru kararlar alamayacak, halüsinasyon görecek kadar zihnini bulandırıyor, yeme düzenini bozuyor, kendi kafanın içinde yaşamaya başlıyorsun ve asosyalleşiyorsun...

    ben mutlu olacaksa insanın istediği gibi yaşaması taraftarıyım ama şimdi bunlar mutluluk mu ? ( bu bakış açısıyla cinayet bile normalize edebilir. hem zaten böyle bir içgüdümüz var diyorlar. peki neden yapmıyoruz çünkü bir kaosa neden olur, çünkü zararlı) bütün dengesini yitirip, bir maddeye muhtaç hale gelmek, o maddenin yokluğunda kusan, altına sıçan, karın ağrısından, arabanın ezdiği kedi gibi kıvranan insan olmak mutluluk mu ?

    yeri geldiği zaman antibiyotik kullanmaya da karşı gelen insanlarız. uyuşturucu beyine, vücuda eziyettir. etini, canını tüketiyorsun. tabi bu tükenme hali sadece madde kullanan şahsın kendisiyle kalmıyor, çevreyi de yıpratıyor.

    zaten, madde kullanımını serbest bırakalım derken bile aslında onu bitirmek hedefleniyor . yani demek ki bitirilmesi gereken bir şey. elbette insanların kışkırtılmasını desteklemiyorum ama serbest bırakılarak değil, kaliteli şekilde tedavi edilerek düzeltileceğine inanıyorum.

    eh bizim ülkemizde bu işlerin ne kadar rezilce ilerlediğini tahmin etmek çok zor değil ama dünya genelinde de pek farklı olmadığını birkaç kere okumuşluğum var .

    bireysel özgürlüğü savunmak iyidir. ama bu demokrasi gibi, özgürlüğü hangi insanlara vereceğini iyi seçmek lazım. zaten duygusal olarak iyi durumda olmayan insanları daha da hayattan uzaklaştırıp, onlara avunacakları oyuncaklar vermek meşrulaştırılamaz. kısacası madde kulanımını desteklememeli, kullanan insanı da incitmden, toplumdan itmeden güzellikle tedavi etmeliyiz.
  3. a man
  4. linki açmadım, çünkü mobildeyim. (bkz: durumumuz yoktu) ama son altı aydır internette olan hemen hemen tüm türkçe liberalizm videolarını izledim, başta ldpninkiler olmak üzere. hayatımda da hemen hemen hiç uyuşturucu madde kullanmadım, eğer alkol sayılmıyorsa, ama bu hakkı savunmuyorsa bir insan, gidip de kürtajı falan savunup hiç feministlik ve duyar kasmasın, asıl "benim bedenim benim kararım" felsefesinin çıkış noktası bu söylem olmalıdır zaten.

    (bkz: benim bedenim benim kararım)

    işlerimi biraz rayına koyduktan sonra ilk yapacağım şey, mecidiyeköydeki ldp ofisine gidip kayıt olmak olacak.

    edit: typo
  5. liberalizm'de sıkça söylenen bir konu bu.

    uyuşturucu yasak değil, kontrollü olmaldır.

    yani yeni yasa düzenlemeleri gerekiyor. türkiye dahil birçok ülkede yasak olduğu için uyuşturucu illegal yollarla kullanılıyor sentetik uyuşturucular, bonzai ve türevlerinin kullanımları artıyor buna bağlı olarak ölümler.

    siz istediğiniz kadar yasaklayın yasaklar her zaman sorunlara yol açar. burada amaç uyuşturucu kullanımlarını arttırmak değil suçu kontrol etmek zararı en aza indirmektir.

    bunların kullanımı engellemeye çalışmak uyuşturucuya olan talebi azaltmayacağı gibi isteyenler başka yollarla ona ulaşacaktır. çünkü insanlar vicdani bir rahatsızlık hissetmedikleri sürece yasaklara uymaz.

    devletin gücü örneğin esrar kullanımını engellemeye yetmiyor. esrarı yasakladığı için de kullanıcıları ne olduğu belirsiz uyuşturucu maddeleri kullanır hale getiriyor.

    Başkasına zararı dokunmadıkça Kimin ne yaptığı ne kullandığı devleti alakadar etmez.

    https://youtube.com/watch?v=EMhBKGIcYbY

    mağduru olmayan suç mu olur ?
  6. bütün uyuşturucuların yasallaşması toplu ölümlerden tutun da bölgesel kaoslara kadar pek çok soruna sebep olabilir. bir ülkenin metamfetamin ve eroin gibi uyuştucuları yasallaştırması için ciddi ciddi çıldırmış yöneticilere sahip olması gerekir. öte yandan esrar türevi doğal uyuşturucuların pek çok ülke gibi bizim ülkemizde de yasallaşması taraftarıyım keza esrar bağımlılık yaratmadığı gibi hem bitkisinin hem de ölçülü tüketiminin pek çok faydası vardır. keza kullanımında ortaya çıkan etki kan şekerinin düşmesi neticesinde uyuşma ve rahatlamadan ibarettir. şekerli gıdalar alındığı gibi kişideki uyuşmuşluk hali hızla ortadan kalkacaktır. bence sadece esrar yasallaşmalı, bu aynı zamanda sentetik uyuşturucu tüketiminin de belli ölçüde önüne geçecektir.
  7. tabii olmamalıdır. fakat....

    bu topluma fazla gelir. edebiyle kahvehanede çay içemeyen bir toplumun ülkesi burası.

    kaldı ki yasallaşacak da, devlet kontrolünde olacak da, içenler de yabancı toplumlarda olduğu gibi evinde, kendi köşesine çekilip kendi keyfine bakacak öyle mi?

    "daha çok beklersin" denebileceği için yasal olmaması yeğdir aslında.

    babamın bir lafı var:

    "elaleme dar gelen bize bol gelir." aynı o misal.
  8. kesinlikle doğru bir önerme. yasak olmamalı. zaten yasak olmasını savunulacak her şey kullandığımız ve yasak olmayan diğer tüm ürünler içinde mevcut.

    bağımlılık konusu ; sigara ve alkol de serbest ve bu ürünler uyuşturucu maddelere göre daha kolay temin edilen ve daha ucuz ürünler. bağımlılık kullanabilme yetisi altında bağımlılığa dönüşür. eğer o ürünü kullanacak yeterli kaynağınız ve imkanınız yoksa o raddeye gelemezsiniz zaten bu yüzden bağımlılık yapıcı olması hususunda sigara ve alkol uyuşturucudan erişim kolaylılığı açısından daha öndedir.

    zararları : şuur kaybı. yani kısaca kafanın gelmesi. bu da aynı şekilde alkolle statüko'da mevcut bulunan bir şey. zararlarından korkuyorsan eğer alkole koyduğun yasakların aynısını buraya da koy. uyuşturucu kullanmış kişiler araba kullanamasın. kamuya açık yerlerde uyuşturucu kullanılmasın vb. bunun dışında zararlı ürünler zaten sentetik olanlar. sentetik olmayan ürünlerin etkilerini araştırabilirsiniz. bunlara ise uyuşturucu kullanıcılarının ulaşamamasının sebebi pahalı olması. pahalı olmasının sebebi ise ikamesinin kolay bulunamaması yani satıcı miktarının azlığı ve satıcının fiyatı belirlemesi piyasanın değil. legal olmasıyla birlikte piyasa açılınca tüketiciler ikamelerini de görebilecekler ve ürün fiyatları bu sonuçta azalmaya başlayacak. asıl zararlarından korkulan ürünlerin tüketimi sentetik olmayan ürünlerin fiyatı düştüğü için azalacaktır. yani legal olması asıl zararlı maddelerin tüketimini de azaltır.

    bir de bu big brother'lık konusunda. yani insanlar için en iyisini kendinizin tayin etmeniz ve buna göre karar vermeniz. " canım özgürlüğü de şimdi gerekli yerde vereceksin " edaları...

    herkes bu dünyada kendi küçük dünyasına doğuyor. orada ne yaşadığını neler atlattığını, neler düşündüğünü nelere şahit olduğunu sen de bilmiyorsun ben de bilmiyorum. bu maddeleri kullanmaya mı karar verdi. verebilir keza eğer kendine tutunacak bir dal arıyorsa ve başkasını etkilemediği sürece ( bu hususu yukarıda anlattım zaten ) kullanabilmesi kişinin kendi kararıdır. nasıl obezite hastalarının yemek yemesini yasaklayamıyorsan, nasıl karaciğer hastalarının alkol tüketimini yasaklayamıyorsan, bu insanların da bu saydığım şeylerden daha zararsız olan ürünleri kullanmasını yasaklayamazsın. yasaklamayı önerirsin tabi lakin buna bu öneriyi getirirken diğerlerine sesin çıkmıyorsa bu senin bu konu hakkındaki tabularından ve bilgisizliğindendir. kişi bunun kararını bir sigara bağımlısı veya şeker bağımlısı kadar rasyonel düzeyde alabilecek bir insandır.

    tamamen üst seviyeye çıkarsak ve bir kişi düşünürsek, bağımlılık yapan ve zarar veren her şey yasaklanmalıdır desin.

    ona denebilecek en doğru şey o madde kullanıcısının analizini yapmaktır.

    herhangi bir maddenin kontrolü altına girmeyi , daha o maddenin kontrolü altında değilken rasyonel dönemde kararını vermiş bir insanın buna karar vermek için kendince yeterli sebepleri . bu bize küçük görünebilir belki ama önemli olan bize nasıl geldiği değil. onun bu konuya nasıl baktığıdır. bir sevgiliden ayrılmak sana küçük gelebilir ama kimisinin intihar sebebi dahi olabilir. böyle bir bunalım altında. bağımlılık faktörlerinin bilindiği halde böyle bir yükün altına girmeyi baştan kabullenmiş olan kişi bunu zaten senden benden çok düşünmüştür. girdikten sonra ise bu madde artık onun dünyada kalma ve sorunlarla baş etme yöntemi olmuşsa biz buna bir şey diyemeyiz keza herkesin bu tarz yöntemleri vardır.

    sorunlarla mücadeleden kaçmak gibi. kişiye zararlı bir şeydir ve bir yerden sonra karakterine işler insanın.
    bu da eşit ölçüde bir olay. devlet : bireyler sorunları ile mücadeleden kaçamaz diye bir tasarı sunmuyorsa. eşit ölçüde olan uyuşturucu maddelere de böyle bir şey diyemez
  9. inorganik uyuşturucular kesinlikle yasaklanıp üreten ya da satan kişiler yakalandığında ürettikleri götlerine sokulmalıdır. ancak esrara uyuşturucu diyen cahillerle de sohbet kesilmelidir.