• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
vapurlara küsmek - türker ayyıldız
"kelepçeleyip götürdüler. iki gün nezarette kaldım.

amir sordu, ben anlattım. babacan bir adamdı. hulusi kentmen'inkilere benzeyen bıyıkları vardı. 'bak oğlum,'dedi, 'ölenle ölünmez. hem devlet malına bir ton zarar vermişsin. adamlar gidip rapor almışlar.' sustum, ne desem içim acıyordu. ayağa kalkıp yanıma geldi. 'hadi var git yoluna,' dedi. kemerimi, bağcıklarımı verdi. gemiciler sonradan ne düşündülerse, şikâyetçi olmamışlar. bir kalem verdi, imzaladım tutanağı. her yanım morarmıştı. vapura binemezdim artık. yeryüzündeki hiçbir vapura binmeyeceğime yemin ederken öğle oldu."

vapurlara küsmek, ortalarından kırılıp üzerimize yıkılan sözcüklerin, ayrılık şarkılarına benzeyen suskunlukların ve hayatın gelip dostlukların orta yerine oturduğu, binlerce parçaya bölündüğü bir dünyanın ahşap oymalı kapılarını açmaya çağırıyor bizi. içimizdeki alacakaranlıklara ve insana yapılan bu yolculukta tek kılavuz ise sözcükler...


  1. türker ayyıldız 'ın 2011 orhan kemal öykü ödülünü kazanmış kitabı.
    2011de marjinal kitaptan, (basımı yok)
    2013te aylak adam yayınlarından çıkmış,

    kitapta kısa ama yoğun çok sayıda öykü bulunuyor.
    öykü anlatımı çok sade. süslü cümlelere ihtiyaç duymamış hiç. sözcükleri o kadar yerli yerinde kullanmış ki az sözcük-yoğun anlam hakim öykülerine.
    kısacık öykülerde azıcık sözcükle karakterler de çok iyi yazılmış. bunu çok büyük başarı görüyorum.

    beni en çok etkileyen-en beğendiğim; kitaba adını veren vapurlara küsmek öyküsü ve kuşçu akifin kanatları oldu.

    kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.