1. başlık oksimoron göründü değil mi? ama değil.

    yoğurt illa hayvansal sütten yapılacak diye bir kural yok, Hindistan cevizinden, soyadan, kajudan...hepsinin sütünden yapılabiliyormuş, şerefsizim düşünmüştüm de annem saçmalama demişti. veganlar için büyük güzellik olmasının yanı sıra farklı tatlar peşinde koşanlar için de denenmesi elzem.

    Hindistan cevizlisi
    kajulusu

    afiyet olsun :)
    mesut
  2. linkler için teşekkürler, kaju versiyonunu yapıyorum. 24 saatlik beklemedeyim :)
    kimbo
  3. vegan yoğurdu yapmak için başlangıçta bir miktar vegan yoğurdu gerektiriyor mu düşündürmüştür.
  4. vegan'ların kompleksli olduklarını gösteren bir başka başlık. neden kompleks var derseniz bir şeylerden feragat ederek beslendiklerinin farkındalar ve açığı kelime oyunları ile psikolojik olarak kapama niyetindeler. önce @mesut ile başlayalım mesut arkadaşımızın kaleminin ne kadar kuvvetli olduğunu ve entelektüel bilgi birikimini az çok bütün youreads ailesi bilir. mesut vegan değildir ve vegan olması teklif dahi edilemez. mesut zekasını alplerden sonra en temiz oksijene sahip kaz dağlarına, sızma zeytinyağına,peynire, balığa, kalamara, ankara kültürüne, edebiyata ve sırp basketboluna borçludur. soru 1; mesut bu başlığı niye açtı? mesut, hayvan haklarını düşünür oldu, mesut dana çiftliklerinde antibiyotik basılan anguslardan haberdar oldu. hal böyle olunca mesut kımıl kımıl tıpkı benim gibi veganlığa göz kırpar oldu. hayır olmamalıydı, mesut karaburun sırtlarından gelen kopanisti peynirine hayır diyemezdi, ayvalık'ta güneş baıtırırken sepet peyniri ve kırmızı şarap ikilisinden feragat edemezdi, susurluk'tan geçerken mihaliç peynirli tost ve bol köpüklü ayran içerek yoluna devam etmeliydi. ama bütün bunlara rağmen vegan yoğurt diye bişi buldu...

    şimdi gelin vegan yoğurdu inceleyelim. malesef veganlar hayatlarındaki noksan nüansları kelimelerle kapatıyorlar. kapatma yolunu seçiyorlar. vegan hamburger, vegan peynir, vegan yoğurt gibi utanmasalar vegan bonfile, vegan adana kebap, vegan külbastı diyecekler. veganları bu yola iten motivasyon ise gıda sektörünün uyguladığı yöntemler.

    normal şartlar altında; bir süt ürününden fermante (mayalanma) ile elde ettiğimiz ürünler birbirinden farklıdır: peynir, yoğurt, dondurma, kefir, salep vb ilk akla gelenler. bakın hammaddemiz hayvansal süt ve maya olmasına rağmen çıkan ürün farklılığına göre isimlendirme farklılıkları var. soru şu gıda sanayi insanlara düşük mailyetli peynir ve yoğurt satmak için nasıl bir tavır sergileyebilir? içeriği beyaz olan her türlü yenilebilir ürüne peynir diyebilir aslında yediğimiz şey peynir değil ama onlar peynir olarak isimlendiriyor.

    başka örnek alkolsüz şarap içmek istiyorsanız pekala şalgam'ı şarap olarak isimlendirebilirsiniz. bir tanesi üzüm fermantesi diğeri havuç fermantesi. aynı şey mi?tabiki hayır öyle olsaydı insanoğlu zamanında şalgam adını bulmaz alkolsüz şarap der çıkardı. ama dememişler.
    şimdi ilgili başlıktaki kaju linkini incelersek; kaju ile probiyotik kapsul birlikteliğini yoğurt olarak isimlendirmek kelime oyununda sınırları zorlamaktır. kısaca vegan mantıksızlığıdır. bir gün vegan olursam ki olacağımı düşünüyorum. yoğurt, köfte, peynir, süt, antrikot üzerinden yeni gıda kelimeleri türetmemem gerekir. kaju'yu probiyotik kaynağı kullanacaksam bunun adı fermante kaju'dur. sözün özü şudur vegan yoğurt adı altında bir tarif sözkonusu olamaz. sucuk benzeri ürün'ün bile sucuğa yakınlığı oldukça yakındır. vegan yoğurt ise boşkümedir. bilmem anlatabildim mi?