1. 12 eylül öncesinde devrimci yol davasında idama mahkum edilen ilk kişidir.devrimci yol'un iskenderun sorumlusudur.
    ailesine yazdığı mektup 25 yıl son teslim edilmiş ve sonunda şu dörtlük yer almamaktadır

    mezarımı yol kenarına kazın
    üzerine devrim şehidi yazın
    başına yumruklu yıldız kazın
    gidiyorum ölümsüzlüğe hoşçakalın...
  2. 1957 doğumlu, aslen malatya hekimhanlı olan devrimci yol üyesi. izmir'de mithatpaşa endüstri meslek lisesinde okurken solla tanışan veysel, mezuniyetinden sonra işe girdiği isdemir'de (iskenderun demir çelik fabrikası) devrimci yol hareketinin en önemli isimlerinden biri hâline gelir. 1980 başında artık aranıyor durumuna düşmesi ve aynı yılın 12 eylül'ündeki darbenin ardından tutuklamaların artması üzerine iki arkadaşıyla beraber gaziantep'te saklanmaya başlarlar.

    30 aralık 1980 sabaha karşı antep'te saklandıkları ev polis tarafından basılır. çıkan çatışmada veysel'in arkadaşı ali ihsan özer ve operasyon dış güvenlik sorumlusu üsteğmen şahin akkaya yaşamını yitirirken veysel hafif yaralı olarak yakalanır. gözaltına alınmasının ardından çok ağır işkencelere maruz kalan veysel hemen 1 buçuk ay içinde mahkemeye çıkarılarak, avukat bile tutmasına izin vermeden "üsteğmeni şehit etmekten" idam cezasına çarptırılır. hazırlık soruşturmasını yürüten savcı mete göktürk'ün anılarına göre, veysel evden dışarı kaçacak yer bulamayıp banyodan aydınlatma boşluğuna girerek aşağı inip burada çatışma sonucu yaralanmıştır, ancak üsteğmenin vurulduğu yer dairenin girişine yakındır. yani askeri savcıya göre değil kaçacak hiçbir yeri olmadığından aydınlatma yerine girmek, tamamen abluka halindeki kapıya kadar gelip onca kurşun yemeden bir kişiyi öldürebilmiş! bunun dışında olay yerindeki onlarca kovanla diğer kurşunlar arasındaki balistik muayenenin bir günde tamamlanması da kayıtlara geçmiş. yani bu deliller ışığında karar şüpheli bir hal alıyor.

    öte yandan, 10 haziran 1981 gecesi gaziantep özel tip cezaevinde idam edilen veysel güney'in mezarı bugüne kadar hiç ortaya çıkmamıştır. infaz zaptına göre cesedi burhan erdem isimli bir subay devraldığı halde hiç ifadesine başvurulmamış. 2006'da da bazı tanıklar eşliğinde bir mezar açılarak kemikler üzerinde dna testi yapılsa da sonuç negatif çıkmıştı. yani veysel güney'in mezarı hâlen kayıptır (diğer idam edilenlerin mezarları ailelerine açıklandığı veya bizzat cenazeler verildiği halde veysel için tüm teamüller alt üst edilmiş yani).