1. teorik olarak tüm ülkenin aklını başına devşirmesi halinde, yasallaştığı ülkenin ordusuz kalmasına yol açabilecek hak. desteklesem mi desteklemesem mi hiç karar veremedim; fakat bu ülkede askerliğe vicdani ret isteyenlerin önemli bir kısmının, dağa spordan farklı niyetlerle çıkanlara özgürlük savaşçısı dediği önyargısından da bir türlü kurtulamadığım için şimdiye dek hep "olmasa daha iyi sanki" dedim. dağa çıkacak ya da çıkanı arkalayacak adamı asker yapsan ne olacak sorusu da var tabii, fakat onlar istiyorsa bende peter parker'ın örümcek hisleri gibi "emperyalistler buna da fesat sokuyor olmasın?" şeklinde kafamda çanlar çalıyor işte, yoksa dünya çapında desteklenebilecek bir şey. aslında "askerlği komple kaldıralım ya savaşa ne gerek var" demek de istiyorum ama sonraki ay savaşa ne gerek olduğunu da gösterirler. zaten sorun orada.

    dünya hala ilkel, hala ilkel ve uzun süre daha böyle kalacak. çünkü gücü elinde tutmak için çırpınan herkes o gücü başkalarını sınırlandırmakta kullanmazsa başka biri onu sınırlandırmaktan geri kalmaz.

    ekleme: emperyalistlerin bunu serbest bırakmış olması ve insanların çoğunun asla askerliği bırakmayacak olması önemli bir argüman, fakat nedense avrupa'da medeniyet gibi duran bir şey ne zaman türkiye'de tartışmaya açılsa güvenemiyorum. tartışanlardan olsa gerek.