• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (6.00)
vitriol yeni çağın şafağı - arda öngören ve berk yüksel
“tanrılar ölümsüz insanlar, insanlar ölümlü tanrılardır.”

çok uzak olmayan bir gelecekte insanoğlu kozmosta aslında zamanın olmadığını keşfetmiş, madde yeniden tanımlanmış ve ona hükmedilmeye başlanmıştır. artık galaksiler arası yolculuklar ve geçmişe dönmek mümkün görünmektedir.

bu keşif alfa-omega adı verilen bir projeyi hayata geçirir. alanlarında gezegenin en yetenekli insanlarından oluşan ekipler insanlığın başlangıcından ve hatta öncesinden gelen kadim gelenekler ile ezoterik öğretilerin kaynaklarını, başka yaşamların olduğu yıldızlardaki öğretileri ve kardeşlik örgütleri ile tarihsel bağlarını, kısaca "hakikati" bulma yolculuğuna çıkarlar. fakat "hakikatin" ne olabileceği hakkında hiçbir fikirleri olmadan çıktıkları bu yolculuk onları ne bizim tahmin edebileceğimiz bir geleceğe, ne de onların arzu ettikleri bir geçmişe götürecektir.

vitriol - yeni çağın şafağı'nı bir solukta okurken, ezelden beridir sorduğumuz "nereden geldik, nereye gidiyoruz?" sorusunun cevabını ve kötü ile iyinin, siyah ile beyazın, karanlık ile ışığın ebedi savaşını sayfaların arasında bulacaksınız. bir bilgenin de söylediği gibi, hakikat aramakla bulunmaz belki ama onu yine de ancak arayanlar bulur...

visita interiora terra rectificando invenies occultum lapidem
toprağın derinliklerini ziyaret et, arınırken gizli taşı bulacaksın.


  1. ben arda öngören, vitriol yeni çağın şafağı kitabının yani vitriol serisinin ilk kitabının iki yazarından biriyim. bu oluşumu - siteyi yeni öğrendim ve çok memnun oldum, zira bir yazarın en fazla merak ettiği ve belki de yazma sebebi olan "okurun zihninden kitabın yansıması"nı bizzat okurdan alabileceği ve aynı şekilde okurun da kitap hakkında bizzat yazarlar ile sohbet edebileceği bir platform olabilir burası.

    kitap ile ilgili yorumları alabilmek ve spoiler korkusu yaşamadan sadece kitabı okumuş olan insanlar ile doğrudan kitap üzerinde tartışabilmek için facebook'da vitriol spoiler isimli grubumuz da var.

    kitabın facebook adresi: https://www.facebook.com/VITRIOLkitap
    twitter adresi: https://twitter.com/VITRIOLkitap
    goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/25340009-vitriol---yeni-a-n-afa

    burada da okurlar ile buluşmak ve yazışmak çok keyifli olacak. dilerim birçok okur ile tanışma ve kitap üzerinde yazışma şansım olur.
  2. İmzalı "Vitriol-Yeni Çağın Şafağı" kitabını kazananlar twitter kullanıcıları @DorukhanEker ve @sekizegrisi Oldu. Kendilerini tebrik ederiz.

    http://t.co/FKEnTxbM4z
    one
  3. drunkard seesheaven çok güzel bir eleştiri yapmış, öncelikle çok ama çok teşekkür ederim. Ancak okurun zihninden yansımalar ile kendini görebilir yazar. hem çok detaylı hem de doyurucu bir eleştiri olmuş. yazar olarak eleştiriye karşı savunma anlamında değil ama okur ile karşılıklı sohbet anlamında birkaç cümle de ben yazmak istedim.

    kitap serilerinde tüm eserlerin birlikte değerlendirilmesine hem katılıyorum hem de katılmıyorum. Eserlerin tamamlanma sürecinde yazar da eserin kendisi de değişim ve dönüşüm yaşıyor kaçınılmaz olarak. bu nedenle aslında yalıtılmış bir süreç değil. yazarın yaşadıkları ve ilk eserden sonra okurları ile etkileşimleri diğer kitapları etkileyecek ve belki de değiştirecektir. bu nedenle ilk kitap belki de en saf olanı olacak seri içinde. o nedenle her kitap kendi içinde değerlendirilebilir ama bütün resmi görmeden de mutlaka eksik kalacaktır.

    bilim - ilim ve birlikteliğinin kurgusu olarak b'ilim üzerine kitapta oldukça değinmeye gayret ettim. kitabın içindeki karakterlerin bilim ve ilim üzerine tartışmaları aslında benim kendi içsel tartışmalarımdı. bilim ve ilim birbirine zıt kavramlar değil aslında, farklı yollar. hakikat'e ulaşmak için bilim bir yakıt veya araç ama ilim o araca binmeyi sağlayan irade, itici güç, devinimsel enerji belki de. bilim akıl ise, ilim sezgi. bilim akli, ilim nakli bilgi. ama asla birbirlerine karşıt değil, birbirine bir anlamda muhtaç ikili. biri olmadan diğeri eksik "yol"da. bunu yeterince aktaramadığım için üzüldüm, umarım ikinci kitapta daha iyi aktarmayı başarırım. ilim sadece doğuda olan, dinler veya öğretilerde yer alan bir kavram değil belki, en azından ben öyle olduğunu düşünüyorum. ilim içsel bir yol iken bilim dışsal bir yol. zahir ve batın. kitabın açılış paragrafı olan ve sonra kitabın birçok bölümünde alıntılarla bahsi geçen Kybalion isimli eser ilim'in prensiplerini de hermetik olarak açıklıyor aslında. ve kitapta var olma nedeni de bu aslında. kitapta bilimsel olarak açıklanamayan birçok kavrama da değinmiştim, tesadüf gibi, sezgi gibi. ikinci ve üçüncü kitapta daha fazla üzerinde durmalıyım.

    300 sayfalık bir roman yazıyorsunuz ve bu romanda farklı bir kurgu ile 6 farklı coğrafya ve zamanda geçen 6 farklı hikaye anlatıyor, 6 romanda olacak kadar fazla karakter ile okurun zihnini karıştırıyor ve sonra da bunları bir 7. hikayeyi oluşturacak şekilde toparlamayı başarmanız gerekiyor. topu topu 300 sayfa içinde olacak bütün bunlar. ilk romanım olduğu için belki bana zor geldi ama inanın kolay olmayan bir iş. aynı zamanda ikinci ve üçüncü kitaplara da göndermeler ve onları okurken "bunu aslında ilk kitapta bahsetmişti ama şimdi anlıyorum" denilebilecek bir geniş-uzun kurgu durumu da var. bilim - ilim ve b'ilim kurgusu henüz bitmedi, devam edecek ama okura en azından bir lezzet verebilmiş olmayı umuyordum. ikinci kitaptaki yine 6 hikaye ile bütün ile ilgili resmin daha de netleşeceğini ve eleştirilen yerler ile daha doyurucu geri dönüşler alabileceğimi düşünüyorum.

    her okur bir değil ve her beklenti de bir değil ama ben de drunkard seesheaven gibi düşünüyor ve serinin diğer kitaplarında "ilim" dozunun arttığı bir kitap olması gerektiğini düşünüyorum, ben de böyle düşünüyorsam öyle olması da gerekmekte, en azında umulabilir.

    vitriol kesinlikle salt masonların kullandığı bir motto veya sembol değil, kadimde birçok yerde karşımıza çıkan bir "güzellik" ve ikinci kitapta çıkışına şahit olacağız. masonlar hakkında özellikle türkiye'de çok negatif bir algı var ve kitapta bu algının başka yerlerde de olduğunu yazdım ancak masonların da kadimdeki bir su akışının şu andaki mecralarından biri olduğunu yadsımamamız gerektiğini ve ne kadar yol'dan saptırılsa saptırılsın çok önemli bir mecra olduğunu da belirttim. masonlar içinde iyinin olduğu kadar kötünün de olduğunu belirtmiştim:

    !---- spoiler ----!
    tain'deki mason mabedini yakanlara kahramanların orada olacağının bilgisini de yine bir mason vermişti.
    !---- spoiler ----!

    zira insanın olduğu yerde dualite gereği hem iyi hem de kötü olacaktır. aslında kutupluluk prensibi gereği her "şey" de bunu görmek mümkündür. ama öz'ünde masonluk kadim gelenek içinde günümüzde de halen devam eden su'yun aktığı bir mecradır, ne kadar yozlaşırsa yozlaşsın, ne kadar kirlenirse kirlensin öz'ü itibari ile su'ya mecra olma konumunu su bir başka mecradan akana kadar koruyacaktır diye düşünüyorum. (endless river)

    kapak konusuna gelince aslında benim tasarladığım bir kapak vardı ama altın kitapların grafik tasarımcısının tasarladığı kapağı kullandık.

    Bence o kapakta gayet güzel oldu, sadece biraz fazla interstellar, yıldız geçidi vs. ifadesi var kapakta. ama iç sesim o kapağın kullanılmasının iyi olacağını söylemişti, mutlaka vardır bir hikmeti...

    tekrar bu güzel eleştiri için teşekkür ediyor ve kitabı okuyan (isterse herkes ama spoiler içeren yazılar da var) tüm okurları facebookdaki vitriol spoiler grubuna kitabı beraber yorumlamak üzere bekliyorum:
  4. youreads üzerinden düzenlenen hediye kitap kampanyası için;

    http://youreads.net/yorum/30280

    keşke 10-15 kişi okusa da yazarıyla söyleşi yapılsa güzel olur.
    abi
  5. bu gece 12'de yapılacak çekilişle 2 youser'a imzalı nüshası hediye edilecek olan kitap.

    katılım için geceye kadar bu başlığa kitap hakkındaki olumlu-olumsuz görüşlerinizi yazabilirsiniz ya da twitter göndersini rt yapabilirsiniz.

    https://twitter.com/youreadsnet/status/610702727753150464
    abi
  6. goodreads çekilişine kayıt oldum, bakalım pek şanslı değilimdir ama çıkarsa süper olur. yakın zamanda okumak niyetindeyim zaten.
    abi
  7. aradığımız için buradayız ve fakat bulamadığımız için belki de.
    bulabilir miyiz? bence hayır.

    peki "neden" arıyoruz? evet bir "neden" arıyoruz...

    arayanları mı bulur, "hakikatin kendisi"?
    yoksa "hakikatin kendisi" olduğunu mu bulur, arayanlar?
  8. “dünya isimli bir gezegende doğuyorsun, doğumundan öncesi hakkında hiçbir fikrin yok, burada yaşıyor ve ölüyorsun.

    ölüm sonrası hakkında yine bir fikrin yok. dünya’nın bildiğin veya sana öğretilen tarihi yaklaşık olarak 6000 yıllık. bundan önce ne olduğunu bilmiyor, tahmin ediyorsun. bu tahminlere göre insanlar bu tarihten önce maymunlar gibi yaşıyorlar ve birden sihirli bir el değiyor onlara. birden tarımı buluyorlar, hayvanları evcilleştiriyorlar, hatasız çalışan takvimi buluyorlar, astrolojiyi, zodyak’ı, yıldızları, gezegenleri biliyorlar, matematiği ve geometriyi buluyorlar.”