1. adolf göstermelik birkaç tane öldürmüş diye yıllardır ekmeğini yiyorlar. yok bize şöyle yapıldı böyle yapıldı. şu bir gerçek ki propaganda konusunda çok iyiler. sürekli acitasyon filmler çekilip kendi kurdukları jürilerle ödül veriyorlar insanlara da kült diye yediriyorlar. schindler list piyanist gibi en çok bilinen filmlerin yorumlarına bakınca insan başkası adına utanıyor. ne kadar da çok sazan var hemen hepsi nasıl atlamış. abd nin kızılderilerileri katliamı yada başka katliamları anlatan filmler neden çekilip acitasyon yapılmıyor ama yok o zaman adolf hitler gölgede kalır değil mi yazık.
  2. ingilizcesi (bkz: genocide) tir, yunancasi ise (bkz: holocaust) tur ve hólos tamamen,tümü anlamini tasir, caustós ise yakilmis demektir , holocaust bu iki kelimenin birlesiminden gelir.ayrica yunanca da holókauston tanriya kurban edilen hayvan anlamina da gelmektedir.hebrew ce de ise shoah yani felaket, facia anlamlarina gelen kelime ile bilinir yahudiler tarafindan. nazi ler ve isbirlikcileri tarafindan yaklasik 6 milyon yahudi ve yahudi olmayan yaklasik 5 milyon insan da bu soykirimin kurbanlari olmustur. tarihçilere göre bu toplu kiyimda yaklasik 11 milyon insan hayatini kaybetmistir. bu soykirim 1941 den 1945 e kadar yahudileri hedef alinarak ve sistemsel olarak gerceklesmistir. modern çagda avrupadaki en kapsamli operasyon ile cesitli ethnik gruplar, cesitli politik goruslerden insanlar öldürülmüstur. almanya nin tum burokratik kollari bu soykirimin lojistigine katilmislardir ve (bkz: third reich) i soykirim devleti haline getirmislerdir. nazi lerin genis capli cinayetindeki yahudi olmayanlar ise, çingeneler, sovyet savas esirleri, komunistler, homoseksueller, polonyalilar ve fiziksel-zihinsel engelliler, ayrica sadece bir milyon yahudi çocuk vardi. holocaust dan once avrupada ikamet eden 9 milyon yahudinin ucte ikisi ölduruldu. almanya ve alman isgalindeki toplam 42,500 tesis agi bu ise yogunlasti, kapatildi, ve yahudileri ve diger kurbanlari oldurdu, ayrica 100bin ila 500bin insan holocaust un planlanmasinda ve yurutulmesinde direkt olarak katildi. iskence ve yapilan soykirim gundeme getirildi. alman hükümeti yahudileri toplum disinda tutmak icin kasitli yasalar gecirdi, cogu da 1935 nuremberg yasalari nda belirgin bir sekilde gorulmektedir. 1933 den itibaren toplama kamplari kurulmaya baslandi ve ikinci dunya savasini takriben yahudi mahalleleri kuruldu 1939 da. 1941 de almanya dogu avrupa da yeni bir fetih gerceklestirdiginde, (bkz: einsatzgruppen) adindaki ozel paramilitler birimi yaklasik iki milyon yahudi ve partizanlarini kitlesel olarak katletti. 1942 sonunda tüm kurbanlar nakliye trenleri ile ozel olarak insaa edilmis toplama kamplarina goturuldu. eger bu yolculuk boyunca kurtulanlar olduysa, onllari da gaz odalarinda idam ettiler. katliam harekati avrupa da ikinci dunya savasinin bitimine kadar devam etti, nisan-mayis 1945. nazilere karsi yahudi silahli direnisi holocaust boyunca vuku buldu. bunlardan dikkat cekeni ise ocak 1943 de nazi polisi ss e karsi gucsuz silahlanma ile yapilan warsaw getto ayaklanmasidir ve dort hafta surmustur. naziler ve isbirlikcilerine karsi 20bin ila 30bin kadar yahudi partizani aktif bir sekilde dogu avrupa da savasmistir.fransiz direnisinde de bir gerilla hareketine bagli olarak fransiz yahudileri naziler ve (bkz: vichy) fransiz hukumetine karsi aktif olarak rol almislardir. toplamda yüz silahli yahudi ayaklanmasi olmustur.
  3. "auschwitz'ten sonra şiir yazmak da barbarlıktır ve çünkü kültürün kimliği ve kritiği, kültür diyalektiğinin en son basamağında barbarlığın karşısında durmaktadır."
    - adorno
    yok
  4. ne yazık ki “yahudi soykırımı” ifadesi süreç içinde ırkçılığın başatlarından biri haline gelmiştir.

    soykırım sadece yahudilere uygulanmamıştır. çingeneler de soykırıma uğramışlardır. ama yahudiler çingenelerle beraber anılmayı kabul etmemektedirler. değil kaderdaşları çingeneleri de anmak, ananlara bile saldırıyorlar. çingenelerle beraber anılmayı hakaret kabul ediyorlar.

    bu ırkçılık değil de nedir? çingeneleri kendilerinden aşağı bir ırk olarak görüyorlar. ırkçılıktan bu kadar çekmiş bir milletin soykırımlarını ırkçılık yaparak anmaları, andırmaları ne yaman bir ironidir.

    daha nazı yönetimince öldürülen engellilerden bahsetmiyoruz bile.