yas




  1. her insanın farklı tonlarda, farklı kelimelerle ve davranışlarla yaşadığı; bir kayıp sonrası gösterilen tepkilerin tümüne verilen ad. kaybın yakınlığına göre şiddeti farklı derecelerde olsa da son zamanlarda milletçe yaşadığımız yaslar bunu en iyi ifade edecek hallerden biri sanırım.

    daha dün taze haber olarak haberlerde dönen özgecan' ın katilinin öldürülmesi ise daha çok üzeri örtülü bir sevinç ile karşılansa da ne hak yerini buldu ne de adaletin köhne, çürümüş tarafı vuku bulan olayla gerçekleri yansıttı. üzgünüm ama bu konuda çok daha vahim sonları hak ettiklerine inanan biriyim.. ne diyorduk yas..

    insanlarda olduğu kadar hayvanlar aleminde de yas vardır. onları takip edip inceleyen bilim insanları, farklı davranışlar gözlemleseler de hayvanlar aleminde gidenin ardından yas tutulduğunu çok defa görmüşlerdir. şuradan daha ayrıntılı bilgiye erişmekle birlikte; hayvanlar aleminin en irisi ve gözümde pek sevimlisi fillerin bile kendilerine has bir yas anlayışları var. misafirleri, günlerce cansız bedenin yanında nöbet beklemeleri. kendi aralarındaki kurallar... her biri, kaybettikleri canlıya ne kadar önem verdikleriyle doğru orantılı.
  2. ölüm karşısında hakkı verilerek yaşanması gereken duygu
    ağızda acı bir tat