1. tarih boyunca insanoğlu yasağı hep merak etmiştir ve ele geçtiğinde ondan büyük bir haz duyacağını zannetmiştir.bunun sebebi yasağın alt notalarından gelen muhteşem manyetik çekim olmuştur.bu yasaklar kimi zaman kutsal kitaplarla var olurken kimi zaman devletin tek kaşını kaldırmasıyla ortaya çıkar.her yasağın isyancısını doğurmasıyla bilinmezlik ortadan kalkar.
    du
  2. aslında önce "yasak" terimini incelemek gerek. yasak, yasal olmayan anlamına gelir. yasal olmamak da kanunların karşısında olmak demektir. bu da kanun koyucuların birtakım çevreleri korumak amacına hizmet ettiği anlamına gelir. bu korunan çevreler vatandaşlar oldukları gibi kendileri ya da mevkii sahipleri de olabilirler.

    bu anlamda yasaklar aslında iyi niyetli icra edildiklerinde koruyucu olabilirler. çıkar maksatlı icra edildiklerinde belli bir zümreyi korumaya meyillidirler. somut örnekler ne demek istediğimi daha iyi anlatmamı sağlayabilir:

    elektrik direğine çıkmak yasaktır. bunun sebebi hayati tehlikedir. ölüm tehlikesinden korumak amaçlıdır. diğer taraftan uçakta cep telefonu ile konuşmak yasaktır. bunun sebebi hala tartışılıyor olsa da kanımca uçağın radar sistemleri ile ilgili felan değildir. gayet sosyal bir sebepten cep telefonu kullanımı ülkemizde yasaktır. serbest olduğu ülkeler mevcuttur. bir başka örnek kenevir yasağıdır. tütünden daha az zararlı ve daha az bağımlılık yapan bu bitkinin kullanımı ve üretimi yasaktır. görünen sebebin aksine tütünü çok rahatlıkla tahtından alabilecek bir ürün olması yasağın temel sebebidir. bir başka örnek içki yasağıyla ilgilidir. toplumsal sebeplerden alkollü içeceklerin sınırlandırılması veya yasaklanması yine toplumsal fayda uğruna yapılıyor sanılabilir. halbuki bu derece büyük bir ekonomik pazarın sınırlandırılması yine çıkar doğrultusunda idare edilen bir mekanizmadır.

    uzun lafın kısası; yasaklar her zaman toplumsal koruma amacı taşımayabilirler. belli bir zümreye hizmet eden yasaklar zaten çekici olan şeyleri korumak amacındadırlar.