• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
yaşam başka yerde - milan kundera
orjinal ismi zivot je jinde olan milan kundera kitabı belki de en kişisel romanı. yaşam başka yerde’nin başkişisi olan “şair” aracılığıyla kundera, dünyayla, ”yazı” ile ilişki kurmanın sorunları üzerine eğiliyor, çağdaşlarından, yakınlarından “yazı” dolayısıyla ayrılmanın çilelerini konu ediyor.
ana karakterin adı jaromil'dir. babasının ve annesinin arasındaki sorunların sonucunda annesine fazla bağlı bir çocukluk geçirir. köpek kafalı insan vücutları çizmeye başlar, bunu farkeden annesi onu tatilde tanıştıkları bir ressamdan ders almaya ikna eder. o zamanlar daha çocuk olan jaromil annesi ve ressamın arasındaki aşk ilişkisini sonradan anlar. annesi de ressamın neden kendisini sevdiğini anlamamaktadır zaten. gençliğinde kendine uygun bir arkadaş grubu bulmaya çalışır ve kendini kalabalık içinde rahat hissettiği için ilgi ister. eve daha az uğrar ve annesi onun için endişelenmeye başlar. yeni arkadaşlarıyla beraber jaromil kendini komünizmi savunmaya adar.


  1. (bkz: zivot ze jinde)

    yaşam başka yerde, milan kundera romancılığının kilit taşıdır. ve aynı zamanda eski bohemiyalı dosta bağlandığım, romancılığına yayılan soyutluğu anlamama vesile olmuş ilk romandır.
    yaşam başka yerde, birçok portreden oluşur. burada devrimi ve şiiri, aşkı ve gençliği sözcüklerle resmeden bir kundera"yla karşılaşırız. aşk, devrim, gençlik ve şiir birbirleriyle bağlantılıdır ve hepsi küçük bohemiyalı şair jaromil"in vücudunda yaşamaya başlarlar.

    bir pasaja aşağı yukarı şöyle başlar milan kundera: büyük şair ailelerinde kadınların ağırlığı yadısanamaz gerçeğe dönüşüyor. ve ardından oscar wilde, mayakovski, poe örnekleriyle devam eder. şair jaromil içinse bu annedir. annelerin hükümranlıklarını sergiledikleri evlerden şiir doğar demek ister gibidir. ve zaten jaromil"in hayatında yadısanamaz özelliğe sahip annesi, hipotezine kanıt niteliği taşır.
    anne jaromil için arzuolunan bilinçdışı sevgidir; bedeninden utanan bir anne, oğluna nerede gebe kaldığını hatırlamayan bir anne, ahlakla ihanetin arasında nefessiz kalan bir anne. jaromil"in şiirinde aradığı aslında bir yere kadar annesidir. diğer taraftan jaromil 68 kuşağının sembolü haline gelir ki, o da kayıp çekoslovakiya yıllarını temsil ediverir.
    devrim şiirdir der milan kundera. hepimizin bir zamanlar inandığı ama hep geç kalan ve yaşanmayacak olan devrim.