1. evlerimizin çatısız bölümleri.

    uykunun ve bedensel birleşmenin mekanı, sürüngen çoğulluğuyla evlerine çekilen bizlerin kendi’liğiyle baş başa kaldığı ibadethane. her şey gibi o da zamanla evrildi.

    geriye dönüp baktığımızda eski mısır’a dek insanların kendi coğrafyasındaki yumuşak ağaç yaprakları üzerinde uyuduğunu fark ediyoruz. bu uygulamaya, m.ö. 3400 yılında, yerden yüksek yataklar inşa eden mısır firavunları son vermiş. bu bir tesadüf değil. ilk insanların yerde uyuması ve zaman geçtikçe zeminle bağlarının kopması, yatakların yükselmesi, onların genişlemesi, kapalı kapılar ardına itilmesi, ayrı, güvenlikli odalara yerleştirilmesi, özelleştirilmesi, gizliliği ile ilgili kanunlar çıkarılması, bunların hiçbiri tesadüf değil ve "teknoloji" kavramıyla açıklanamazlar.

    uyumak için yatağına çekilen tanrı krallar, kendini giyinmiş bir çıplaklıkla görmüş olmaktan bir türlü kurtulamıyor olmalı ki, çareyi yatakları yükseltmekte buldu. bu şey ağrı kesici kullanmaya benziyordu. aczinin sınırlarını gösteren ve ona insanlığını işaret eden zeminden ayrılmalıydı, büyüklük ve tanrılık vasfını korumak için daha da yükselmeliydi, onu uyutmayan, rahatsız eden bu fikirlerden o zaman kurtulabilirdi. gelecek imparatorluklarda da bu durum değişmedi, kısa anlara büyük can çekişmelerini sığdıran yataklar daima yükseldi, bu onların kaderiydi.

    **

    başlıkla bağlantılı olarak, (bkz: james mollison) adlı fotoğraf sanatçısı değerli bir çalışma yapmış ve dünyanın dört bir yanını gezerek, çocukların yatak odalarını fotoğraflamış. çalışmadan bazı kesitler;

    ahkohxet, 8 yaşında, brezilya’da (amazon) yaşıyor. http://i.hizliresim.com/r8amdV.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/lr800E.jpg

    alyssa, 8 yaşında, abd’de (harlan county) yaşıyor. http://i.hizliresim.com/lr807l.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/P6AYBv.jpg

    alex, 9 yaşında, brezilya’da yaşıyor. http://i.hizliresim.com/9q39o3.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/JkM72o.jpg

    bikram, 9 yaşında, nepal, melamchi’de yaşıyor. http://i.hizliresim.com/G2gpNN.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/q8amnB.jpg

    jaime, 9 yaşında, abd’de (new york) yaşıyor. http://i.hizliresim.com/E6BzgA.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/bMagLb.jpg

    bir ismi yok, 9 yaşında, fildişi sahili, yamoussoukro’da yaşıyor. http://i.hizliresim.com/A6v0OB.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/v8lQyA.jpg

    tzvika, 9 yaşında, israil’de yaşıyor. http://i.hizliresim.com/5m3o0A.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/D6r8by.jpg

    jaun david, 10 yaşında, kolombiya, medellin’de yaşıyor. http://i.hizliresim.com/ZQaAP0.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/8239jV.jpg

    nantio, 15 yaşında, kuzey kenya, lisamis’te yaşıyor. http://i.hizliresim.com/P6AYL9.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/O953GZ.jpg

    ryuta, 10 yaşında, japonya, tokyo’da yaşıyor. http://i.hizliresim.com/2NRYMA.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/p8aj4r.jpg

    douha, 10 yaşında, filistin’de yaşıyor. http://i.hizliresim.com/4q3DDq.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/zl1gm4.jpg

    lamine, 12 yaşında, senegal, bounkiling köyü’nde yaşıyor. http://i.hizliresim.com/yovmo7.jpg
    yatak odası: http://i.hizliresim.com/v8lmnD.jpg
  2. evet bazen yatak odalarımız kelimenin her anlamıyla "çatısız" olabiliyor. yıldızlı bir yaz gecesi dalgaların sesiyle ve mis gibi iyot kokusunu çekerek bir kumsalda sabahlamak çok keyifli olabilir mesela. eminim kamp yapmayı seveniniz de çoktur.

    evet bu sitedeki fotoğraflarda göreceğiniz çocukların bir kısmı da kamp yapıyorlar ancak zevk için değil ne yazık ki. bu çocuklar evlerinden binlerce kilometre ötede belki adını dahi duymadıkları diyarlarda geçiriyorlar gündüzlerini ve gecelerini. ve yatak odaları "çatısız". şanslılarsa bir kırık dökük naylon çadır var belki tepelerinde, altlarında bir karton ya da bir battaniye. bu çocuklar evlerini barklarını savaş yüzünden terk etmek zorunda kalmış suriyeli çocuklar. kim hangi ülkeye yerleşebildi bu umut yolculuğunun sonunda, bir yatak ve başını sokacak bir ev bulabildi mi ya da kimi kimsesi var mı bilmiyoruz. hatta hepsi hayatta mı ondan bile emin değiliz.

    isveçli Fotoğrafçı Magnus Wennman, savaşın çocukları olarak da tarihe geçen Suriyeli çocukları uyudukları yerlerde fotoğraflamış ve " Where the children sleep" başlığıyla yayımlamış.

    hani çocuklar geleceğimiz ya. hani gözümüz gibi bakıyoruz ya onlara. bu çocuklar da geleceğimiz ve keşke onlara da gözümüz gibi bakabilsek.