1. klasik müziği uyumak için, kafa dinlemek için veya ders çalışmak için değil; müzik olduğu için dinleyin.
    insanların bu tavırları beni ayar ediyor çünkü.
    sadece klasik değil müzik için geçerli bu.
    müzik ciddi bir sanat uğraşıdır.
    siz de dinlerken hakettiği değeri verin.
    algılamaya çalışın, anlamaya çalışın.
  2. her ne kadar mp3 güzel bir şey olsa da mutlaka konsere gidin.

    zaten cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası'nın biletleri 1 hamburger menüsü kadar bir şey. hem hamburger sağlığa zararlı ama müzik ruha faydalıdır.
  3. klasik muzik dinlerken calinan Enstrumanlara odaklanmak ve hangi calginin on plana ciktigini anlamaya calismak size daha guzel bir muzik ziyafeti saglar. Maurice ravel-bolero bu konuda cok iyi bir calisma. teknik anlamda belki de dunyanin en sIkIcI eseri olabilir cunku ayni melodi tekrar tekrar caliniyor fakat her nakaratta baska bir Enstruman ekleniyor ve finalde tum Enstrumanlar beraber zirveye ulasiyorsunuz. Kesinlikle bu etkiligi yapin. inanin bana cok zevk alacaksiniz.
  4. chopin- complete nocturne (brigitte engerer den) dinleyin keyif alacağınız bir bölüm olacaktır.
  5. işin magazin tarafını öğrenmeye çalışın, daha çok ilginizi çekecektir. önce aranızdaki perdeleri kaldırmak gerek klasik müzikle.

    misal; bolero'nun aslında perküsyon egzersizi olarak yazıldığı bilgisine ulaştığınızda, bir dahaki dinleyişiniz daha bir perküsyon odaklı olacak istemsizce.

    ya da schumann'ın eşinin piyano çalışını kıskandığı için parmaklarına gerilimli ipler bağlayarak çalıştığını, bu uğurda neredeyse parmaklarını kaybedeceğini öğrendiğinizde eserlerini dinlerken elinize nota alasınız gelir. merak edersiniz partiyi nasıl yazmış, öyle challenge bir şeyler var mı diye.

    ya da ne bileyim, şu hikayeden sonra mascagni'yi ve toscanini'yi merak edebilirsiniz ve toscanini'nin la traviata çalıştırırken çıldırdığı şu videoya ulaşırsınız bir şekilde.
  6. antrenman yaparken ( vücut geliştirme, tempolu koşu, boks) ritmi ayarlamak ve zihni sakinleştirmek için tavsiye edilir. 120 kilo deadlift çekerken(!) arkanızda bir orkestra olması başka bir şey. google'a "bilmem ne için en iyi klasik müzik" yazarak bile aradığınız hissiyata uygun, dönem ve bestecileri keşfedebilirsiniz.
    abrek
  7. ilk defa dinleyenler için danny kaye'in klasik müziği sevdirmek için yaptığı çalışmalardan biri dinlenebilir. eminim hoş esprilerle müziğin birleşiminin olumlu etkisi olacaktır.
  8. mozart'ın neredeyse tüm eserlerini içeren playlistimi dinleyerek işe koyulabilirler.