1. uzun yıllardır uğraşılan, üzerinde birçok kişinin emeklerini barındıran kavram. alta vista kullanarak bugünlere gelen birçok teknik eleman tarafından denenmiş, denenmek istenmiş veya hayal edilmiştir. bizzat şahit olduğum kendi başıma geliştirmeye çalıştığım projeydi. sayesinde satranç algoritmaları, örümcek ağ formülleri, ilişkisel davranış grafikleri ve kavramsal bağlantıları idrak ettiğim ve ortaya ürün çıkmamış olsa dahi birçok kişiye faydası dokunan ^:ondan bana, benden başkalarına^ bir projeydi. aslında çok uygun bütçelere çok harika işler çıkartılabileceğini görebiliriz.

    nitekim yerli otomobil üretmenin yerli yazılımlardaki karşılığıdır bu olay. karoser üzerine mekanik aksam ve birkaç makyaj ile gövdenin giydirilmesi ile oluşturulabilecek yerli araba gibi, karoser tasarımından motorun her aşamasına kadar geliştirmeyi gerektiren bir süreç var. bu işin ince işçiliği, elektronik aksamları, görsel ve endüstriyel aksamları, ayrodinamik ve fizik kuralları denilince iş çığırından çıkıyor ama başlamak lazım değil mi, bir yerden başlanmalı.
    ilgaz
  2. (galiba) yerli ve milli sermayeyle, yüce milletimizin bağrından çıkmış yüce evlatları tarafından yapılması hayal edilen gariplik. arabayı, uçağı, gemiyi, işletim sistemini ekonomik açıdan anlayabiliyorum fakat enformasyon, istatistik, veri işleme gibi konularda neden enternasyonal olmak yerine yerelleşme hayali kurulur ki? örneğin; google'de eksik ya da yanlış olan bir şeyleri tamamlayarak yeni bir arama motoru yapmak iyi fikirdir ama yerli gugıl nedir?
    öncelikle mevcut arama motorlarına yapılan eleştiri nedir, merak ettim. örneğin (bildiğim kadarıyla) gugıl'ın gizlilik ve reklam politikalarına; başlık önerilerine vs. tepki olarak duckduckgo yapmış adamlar bak. bizimkilerin eleştirisi ne? gugıl yerli değil, mi?
    yok
  3. sekiz