• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (6.50)
Yazar tezer özlü
yeryüzüne dayanabilmek için - tezer özlü
neden yazılır? dünya acılı olduğu için yazılır. duygular taştığı için yazılır. insanın kendi zavallılığından sıyrılması çok güç bir işlemdir. ama insan bir kez bu zavallılıktan sıyrılmaya görsün, o zaman yaşamı kendi egemenliği altına alabilir. işte böylesi bir egemenliği bir iki kişiye daha anlatmak için yazı yazılır. (ya da kendi kendine kanıtlamak için). çünkü, insanın kişisel özgürlüğü, kendi dünyasına egemen olmasıyla başlar.


  1. tezer özlü'nün yurtdışındayken türkiye'deki dergilere yazdığı, dünya edebiyatıyla, sinema ve tiyatroyla kurduğu ilişkiyi kendi edebiyatı içinden yorumladığı yazılardan oluşan yeryüzüne dayanabilmek için, yazarın iç dünyasını takip eden tutkun okurlar için yeni bir ışık sağlıyor.
  2. "yaşamla ve ölümle hesaplaşan yazılar" diyor tanıtımında. kitaplığımı kurcalıyorum 2 gündür. ne okusam diye. ursula k. le guin ile eduardo galeano arasında kalmıştım. ama bu sabah tezer özlü ile göz göze geldim. yeryüzüne katlanmak zor geldiğinde, tezer özlü okumak gerekir diye düşündüm.
  3. "insanların yaşam ve toplumsal düzeni örgütlemekteki tutumlarının hepimizi bir böcek ya da türkçe deyimi ile 'koyun' kıldığını düşünemeyecek kadar gençtim."
  4. şöyle diyor tezer özlü kafka ve gregor samsa hakkında: "bir sabah uyanıp kendini hamamböceğine dönüşmüş bulan gregor samsa, kafka'nın tüm iç dünyasını yansıtıyor. ayrıca, bürokrasi ve iş çarkının, yüzyılımız insanını böceğe ya da robota dönüştürdüğünü, hepimizin birer "gregor samsa" olduğumuzu kavrayamazsak, biz dünyaya değil dünya bize bakıyor olmaz mı?"
  5. neden yazılır? dünya acılı olduğu için yazılır. duygular taştığı için yazılır.insanın kendi zavallılığından sıyrılması çok güç bir işlemdir. ama insan bir kez bu zavallılıktan sıyrılmaya görsün, o zaman yaşamı kendi egemenliği altına alabilir.işte böylesi bir egemenliği bir iki kişiye daha anlatmak için yazı yazılır.(ya da kendi kendine kanıtlamak için.) çünkü, insanın kişisel özgürlüğü,kendi dünyasına egemen olmasıyla başlar.dünyasına egemen olan insan, acıları coşkuya, bunalım yaratmaya, sevgisizliği sürekli aşka dönüştürebilir.ben dünyama egemen olmayı edebiyatla öğrendim.