1. mert
  2. kafanız rahat bir şekilde girin hayatın sonu değil ama mezuna da kalmayın.
    wtf
  3. sınav yerinde 20-30 dakika öncesinde hazır olun.sınav başlamadan önce son dakikalarda kitapçık kontrolü yaptıracaklar lütfen kendinize bir iyilik yapıp sorulara değilde sayfalara odaklanın.çakallık içimize işlemiş ama orada göz ucuyla okuyacağınız bir soru sınava odaklanmanızı olumsuz etkileyebilir
  4. verilen şekerleri yemeyin, kan şekerinizin dalgalanmasına sebep olacağından zihninizi açmaz, tam aksine etkisi olur.
  5. yapamadığınız sorularda c veya d yi işaretlemeyiniz.çünkü her kitapçıkta soru cevaplarının seçenekleri değişiyor.onun yerine boş bırakınız. 4 soru sonra tekrar okuyup deneyiniz.
  6. öncelikle sakin olun. evde yada dershanede çözdüğünüz denemelerdeki süreler bu sınavla uyuşmayacak. eğer kendinize türkçeyi 40 dakikada bitirmeliyim gibi baskılar yaparsanız o sınavdan bir hayır beklemeyin(kimse bana böyle bir şey dememişti bir saatte türkçeyi zor bitirdiğimde tüm senemin boşa gittiğini düşünmeye başlamıştım.). matematik sizin yeteneğinizi kalmış. fende soruları yavaş yavaş okuyun düşünün (geçen sene termometre sorusunu 40 yaşında liseyi açıktan bitiren halam çözerken arkadaşlarım arasında yapamayanlar vardı.). sosyal de ise fenin aksine hızlı okuyup ilk doğru geleni işaretleyin yeterli bilgi birikiminiz varsa 25 civarı doğrunuz olur. ki bu sizin için yeterlidir.

    not: bu entry sayısal öğrencileri içindir.

    not2: türkçeyi kesinlikle ilk sırada çözün zaman aksi takdirde süreyi doğru şekilde ayarlayamazsınız.
  7. sakin olun. hayatın bir sonu değil. sadece güzel yıllarınıza yeni yıllar eklemek üzere olacağınız bir döneme atacağınız ilk adım. ne için giriyorsun bu sınava ? güzel bir kariyer ? sevdiğin mesleğin akademik eğitimi ? zorunluluk ?

    bir kaç kere girdim bu sınava ve hiç başarılı olamadım. bunun sebebini bir kaç defa düşündüm. tabi ki çalışmamak bunun başlı başına sebebiydi. ama bir keresinde çalışmıştım. hani böyle inek derler ya aynen öyle çalışmıştım. istanbul üniversitesi merkez kütüphanesi'ne yerleşerek bunu başarmıştım. 7/24 derler ya hani, uykuyu,çay sigara kombinini ve arada gidip gelmeleri saymaz isek günde 7 saat ders çalışıyordum geri kalan saatlerde kitap okumaları falan ile geçiyordu. güzel dostlar kazandım vs. vs.

    sınava girdim olmamıştı,kazanamamıştım. neden olmamıştı ? hal bu ki çalışmıştım ben. herkes çalıştığımı görmüştü. notlarıma bakıyordum evet çalışmışım kitaplar bitirmişim...

    her şey tamamdı ancak bir şey eksikti. ben inanmamıştım. neden inanmamıştım bu duruma ? para sıkıntım olduğunda girip bir dükkana "selamın aleyküm elamana ihtiyacınız var mı abi ?" cümlesini söylemekten hiç çekinmediğimden ötürü mü ? "kafan çalışıyor sen halledersin" gazlamalarını gerçek algıladığımdan ötürü mü ? bilmiyorum...

    kız arkadaşımla uzun süreli bir ilişkimiz var, lise'de tanışmıştık ve o zamandan beride birlikteyiz tabi kavgaların küslüklerin konuşmamaların olduğu dönemleri de gördük. . kız arkadaşım bu sena üniversiteyi kazandı. marmara üniversitesi güzel sanatlar.. şansa bakın okulun fakültesi bizim evimize 5dk. onun evi ise ta ebesinin hörekesi olan alibeyköy'de. ben utanıyorum şimdi onun yanına evden çıkıpta gitmeye. kendi mahallemde, sokağımda onunla buluşmak istemiyorum. arkadaşları göreceğinden korkuyorum beni onlarla tanıştırmak zorunda olacağından korkuyorum.

    vel hasıl kelam arkadaşlar gireceğiniz sınava girmeden önce şunu düşünün ben ne istiyorum ve buna inanıyor muyum.. o inanmıştı..

    insanları üniversiteli ya da değil diye kıyaslamıyorum ancak bazı kapılar insanların gönlünün temizliklerine yapabileceklerine bakıp açılmıyor maalesef..
  8. denemelerde uyguladığınız ve alıştığınız ders sıralamasının dışına çıkmayınız. hep matematikle başlıyorsanız matematikle başlayın, türkçe ile başlıyorsanız türkçe ile başlayın. herkesin kendini adapte ettiği sıralama farklıdır, genellemelere takılmayın, rahat olun.
    ivory
  9. sonucunu şansa bırakmayın. aksi takdirde ilerleyen dönemlerde pişmanlık yakanızı bir türlü bırakmaz.
  10. -bunun yalnızca bir sınav olduğunu unutmayın. eğer özel sektörde çalışacağınız bir bölüm okuyacaksanız ikinci hatta üçüncü seneye kalabilirsiniz. ben alel acele tercih yapayım dedim ve üniversitede okuduğum her andan pişman oldum.
    iyi bir üniversiteye gidemeyen yıllarını kaybediyor. yeniden üniversite sınavına giren ise 1 veya 2 yıl kaybediyor.

    -kazanamazsanız ölecekmişsiniz gibi davranmayın. bu bir sınav yalnızca. hayatının ne başı ne de sonu. stres yapıp bildiğinizi de unutmayın.

    -sınavdan bir önceki gün bolca gezip tozun ve yorulun. uyumadan yarım ya da bir saat önce bir kase yoğurt yiyin. rahat uyursunuz.

    -sınava giderken en rahat ettiğiniz kıyafetleri giyin. "ya tuvaletim gelirse. ya kusarsam. ya burnum kanarsa." gibi düşünceleri bir kenara bırakın. öyle şeyler başınıza gelirse o an düşünürsünüz.

    -bu saatten sonra zaten yapabileceğiniz pek bir şey yok. çalıştıklarınızın karşılığını muhtemelen alacaksınız. yok bir aksilik olursa da kader deyin geçin.

    -bu ara en stresli döneminiz. arkadaşlarınıza bulaşmayın. kimsenin kalbini kırmayın. boş yere gaza gelip ara bozmaya değmez.

    -sınav sabahı çok su içmeyin. güne nasıl başlıyorsanız öyle başlayın ve muhakkak kahvaltı edin.

    -sınav yerine ulaşımınız ne kadar sürüyorsa düzgün hesaplayın. (trafiği de hesaplayın.) panik olmayacak şekilde yola çıkmış olun.

    -sınava girdiğinizde bu ana kadar çalıştığınızı ve şimdi bir yükten kurtulmak üzere olduğunuzu hatırlayın. stresliyseniz en sevdiğiniz dersten başlayın. stresiniz geçene kadar bir iki soru çözün. sonrasında normalde denemeyi nasıl çözüyorsanız öyle devam edin.
    duyk