1. @aspirin osman'ın kurduğu "youreads şiir grubu"nda, vatsapta, sinema sohbetleri yaparken bir an düşündük "neden sinema grubu da kurmayalım?" ve çok gecikmeden grubu kurdum. ardından şiir grubunda sinema sohbetleri yaptığımız birkaç arkadaşı daha ekledim ve bir süre sonra sayımız on dörde ulaştı.

    grupta işleyiş henüz oturmak üzere. her ay bir ya da iki ülke sinemasını konuk edeceğiz. nisan ayında konuğumuz alman sineması oldu. mayıs ayında ise isveç-norveç-danimarka-finlandiya sinemalarını ağırlayacağız. bir yıllık program ise aşağıdaki gibidir:

    nisan:
    almanya
    jeder für sich und gott gegen alle - werner herzog
    der himmel über berlin - wim wenders

    mayıs:
    isveç
    ondskan - mikael hafström (diğer öneriler: den goda viljan)
    norveç
    oslo, 31. august - joachim trier (diğer öneriler: den brysomme mannen)
    danimarka
    ordet - carl theodor dreyer (diğer öneriler: allegro, festen)
    finlandiya
    mies vailla menneisyyttä - aki kaurismaki (diğer öneriler: laitakaupungin valot)

    haziran:
    polonya
    ziemia obiecana - andrzej wajda
    przesluchanie - ryszard bugajski
    rusya

    temmuz:
    meksika
    brezilya
    israil
    avusturya

    ağustos:
    çin
    kore

    eylül:
    balkanlar
    pred dozhdot - milcho manchevski
    nunta muta - horatiu malaele

    ekim:
    iran
    fransa

    kasım:
    japonya
    italya

    aralık:
    afrika
    okyanusya

    ocak:
    ingiltere
    yunanistan

    şubat:
    arjantin
    la historia oficial - luis puenzo
    pizza, birra, paso - adrian caetano, bruno stagnaro
    ispanya
    el espiritu de la colmena - victor erice
    los santos inocentes - mario camus

    mart:
    türkiye
    a ay - reha erdem
    tabutta rövaşata - derviş zaim
    piano piano bacaksız - tunç başaran
    anayurt oteli - ömer kavur

    nisan:
    amerika
    short term 12 - destin daniel cretton
    the comedy - rick alverson
    koyaanisqatsi - godfrey reggio
    barton fink - joel coen & ethan coen
    mickey and nicky - elaine may

    grubun genel işleyişi yeni işleyiş önerileri gelene kadar şu şekilde olacak :

    pazartesi-çarşamba: o ayki ülke yönetmenlerinin filmlerinin önerilmesi ve çarşamba akşamı filmin seçimi (mesela mayısın ilk haftası isveç sinemasından filmler seçime sunulacak)

    perşembe-pazar: belirlenen filmin izlenmesi ve notlarının alınması.

    * cumartesi günü saat 22.00 eş zamanlı izleme günüdür, katılamayacak olan arkadaşlar daha önceki bir zamanda filmini izleyebiliyorlar.

    pazar: filmin değerlendirilmesi(canım pazar yoğun geçiyorsa değerlendirme pazartesiye sarkıtılabilir.

    düzelti: programı hazırlarken değerlendirme zamanı cumartesi ya da pazar olarak belirtilmişti ama grubun doğal işleyişinde değerlendirme zamanı pazartesi akşamına doğru seyretti.

    düzelti 2: gruptaki işleyişin son ve temiz hali, salı günü öneriler gelmeye başlıyor ve en geç perşembe gecesi film belirleniyor. cuma-pazartesi arası film izleniyor(cumartesi 22.00 eş zamanlı olarak). pazartesi akşamı vatsap grubunda film tartışılıyor.

    düzelti 3: yaz ayında aşağı seviyelere düşen motivasyon ve enerjiden ötürü 2016 temmuz ve ağustos aylarında izlenecek olan filmleri 2017 mayıs ve haziran ayına sarkıtıyoruz. yani yazın tatil, eylülde işbaşı.
  2. en az şiir grubu kadar değerli ilk haftasını geride bırakmış grup.
  3. nisan ayının son iki haftasında alman sinemasını ağırlayan grubumuzun bu hafta için seçtiği film (bkz: der himmel über berlin - wim wenders)

    film, perşembe-cumartesi arası izlenip -cumartesi 22.00 eş zamanlı izleme saatidir- pazar ya da pazartesi günleri grup üyelerince değerlendirelecektir.
  4. toplanıp sinemaya gitmeli günler de gelir umarım.
  5. mayıs ayının ilk haftasında isveç'i ağırlıyoruz. isveç'in kalburüstü yönetmenlerinin birçok filmi gruptakiler tarafından izlenmiş olduğu için film seçimi diğer haftalara nazaran daha zorlu geçti. finale iki film kaldı: 2003 yapımı "ondskan" ve 1992 yapımı "den goda viljan". sandıktan, senaryosunu ingmar bergman'ın kaleme aldığı "den goda viljan" galip çıktı.

    hatırlatma: eş zamanlı izleme vakti olan cumartesi 22.00, filmin uzunluğu sebebiyle bir saat geriye çekilebilir. değerlendirme günü ise pazartesidir.

    düzeltme: "den goda viljan" beş buçuk saatten oluşan bir mini dizi formunda internete aktarıldığı için haftanın filmi "ondskan" olarak değiştirilmiştir.
  6. yoksa siz hala katılmadınız mı?
    tanım: mükemmel oluşum.
    vagus
  7. Mayıs ayının ikinci haftasında Norveç sinemasını ağırlıyoruz. Joachim Trier'in (bkz: oslo, 31. august) ve Jens Lien'in (bkz: den brysomme mannen) filmleri arasında yapılan oylamadan "oslo, 31. august" üstün çıktı. Cumartesi günü 22.00'de filmimiz, uygun olanlarca eş zamanlı izlenecek; uygun olmayanlar ise pazartesi gününe kadar seyredip değerlendirmesini sözlüğe yükleyecektir.

    filmin izlenebileceği bir ortam: oslo, 31. august
  8. Mayıs ayının üçüncü haftası Danimarka haftası olarak belirlenmişti. Oylamaya dört film katıldı: ordet, allegro, adam's apple ve festen. Festen ve adam's apple'ın gerilerde kaldığı oylamada ordet ve allegro arasında müthiş bir mücadele yaşandı. Yeri geldi oylarla ordet öne geçti yeri geldi allegro ordet'nin önünde yer aldı ancak youreads sinema grubu'nun en geniş katılımlı ve en keyfili oylamasında son durum şu şekilde oluştu: ordet 9 oy, allegro 6 oy, festen 1 oy. Özetle bu cumartesi 22.00'de eş zamanlı izlenecek filmimiz(eş zamanlı izleyemeyecek olanlar perşembe-pazar arası herhangi bir gün izleyebilirler), danimarka'nın en büyük yönetmenlerinden Carl Theodor dreyer'in ordet filmi oldu. Gruptaki tüm arkadaşlara Türkiye'dekilerin aksine keyifli geçen bu seçim dönemi için teşekkür ederim. :)

    filmin izlenebileceği bir ortam: ordet
    yukarıdaki link 38. dakikadan itibaren senkronu kaçırıyor; alternatif link: ordet
  9. youreadse yakışır bir grup olmuş. yalnız filmlerin biraz eski olduğunu hatta biraz değil baya eski.