1. bu durum an itibari ile youreads'in sıkıntıları sıralamasında ilk sırayı kapmış bulunuyor.
  2. bu ifşayı yapanlara ceza verilmesi mümkün değildir. zira yasak olmayan her şey serbesttir. fakat boyle bir kural koyulur ve oy birliğiyle kabul edilirse o tarihten itibaren yapilan ifşalar cezalandirilabilir.

    tabi bu yapılanın yanlış olduğu sonucu değiştirmez. şimdilik tek yapabileceğimiz bunu yapanları kinamak.
  3. moderasyonun ortak görüşü mesaj kutusu ifşasının silinmesi yönünde. fakat benim de diyeceklerim var; bu yeni bir olay değil aslında daha öncesinde de benzer durumlarda küfür ifşasına dokunulmamıştı. ayrıca bu konuya ne hikmetse şekilsel yaklaşılıyor. yani mesaj kutusunu görsel alıp paylaşınca ifşa oluyor ama oradaki içeriği yoruma yedirince olmuyor. örneğin bu başlık altında bile moderasyonun izin verdiğine dair 2 adet özel mesaj ifşası var ^::)^ görseli değil de nickaltına bana şu şekilde bir küfretmiş kişidir dese ifşa olmuyor mu?
    abi
  4. bana şu şekilde küfretmiş kişidir denirse dr ifşa olur ancak bunun önüne geçemeyiz. direk screenshot ya da copy paste olmadan işlem yapılmaması lazım. ayrıca youreadste özel mesaj üzerinden oluşan mağduriyetler moderasyon tarafından işlem görmüyor. engelleme ve hukuki yollar öneriliyor. bu açıdan bakıldığında normalde bir ifşanın işlem görmemesi ve hukuki yollar önerilmesi gerekir. moderasyon bu açıdan bakıldığında anlık kararlar ve kurallarda yazmayan alışılagelmiş uygulamalar üzerinden hareket ediyor gibi gözüküyor. yapılan işlemlerin sağlığı ve istikrarı açısından bu alışkanlıklar net bir dille kurallara kazandırılmalı.
  5. herhangi bir şekilde mesaj ifşasına izin vermek (ss alarak ya da nickaltında yorum olarak) pek çok çirkin olayın yolunu açacaktır. belki saatlerce ya da günlerce mesajlaşmanın sonunda, insanlar istediğini alamadığında veya bir anlaşmazlık olduğunda tek bir satır mesajı alıp paylaşıyorlar. bu durumda konunun bağlamından kopartılmış oluyor ve konuşmalar hakkında hiç bir fikrimiz olmadığı halde tek bir cümleye bakılıp yazar hakkında linç girişimleri başlıyor. o yazarı destekleyenler de arkadaşlarını korumak için farklı şeyleri ifşa ediyor. mesaj ifşasının yazarların kaşar / abaza/ yobaz v.s diye yaftalanmasına sebep olduğunu ve sonuç olarak koca sözlüklerin çirkin bir mahalle kavgasına dönüştüğünü, pek çok yazarın hesaplarını silmek zorunda kaldığını daha önce gördük.

    müdahale edebilecekleri durumlarda bile ifşaya izin verebilen moderasyon ekibi, yoruma yorum özelliğini "iki yazar bir olup üçüncü yazara küfredebilir ve buna engel olamayız" diyerek geri çevirmekte haklılarmış. bence de gelmesin.
  6. (bkz: dilin sus başın selamet)

    mesajlaşırken konuşma iyiye gitmiyorsa kibarca konuşmayı bırakabilirsiniz. hepimiz birbirimizden çok farklıyız. öncelikle bunun farkına varmak lazım. buradaki herkesin algılama şeklinin ve espri anlayışının aynı olmasını bekleyemezsiniz.

    baktın küfrediyor engelleyebilirsiniz, ama yaptırım olsun istiyorsanız savcılığa gitmeniz gerekiyor.

    ilkokul çocukları gibi, "ama o bana bu dedi, önce o başlattı." ile olmaz bu işler.
    ben nereden bileceğim, sen ne dedin.

    ayrıca konu ile ilgili yönetim ne yapsın. her konuda illa yönetilmek mi lazım. herkes kendinden sorumlu. bu tarz konuların tekrarlanmamasını umuyorum.

    (bkz: herkes kendine yakışanı yapar)
    ozumm
  7. mesajlasmada eger suc teskil eden bir durum varsa(kufur, hakaret, tehdit, taciz, vb) yapilmasinda sahsim adina bir sakinca gormedigim durum. ancak bunlar yoksa gizlilige aykiridir. tabi yonetim bu konuda ne der bilemem, elbet ona uyariz ancak kufurlu mesajlarin ifsasinda herhangi bir sikinti gormuyorum.

    edit: ki kufur eden adam zaten yayinlayabilirsin demis, e suc bunun neresinde? ne bu hengame ben onu anlamiyorum. adamin rizasi varken neyin tatavasini yapiyorsuz bir de?
  8. özel mesajın ifşası suçtur. türk ceza kanunu 132/3. maddesinde "kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın alenen ifşa eden kişi" cezalandırılır demektedir. hatta bazı durumlarda yapılan eylemin cezası çok yüksektir. bu nedenle yazarların bu konuya özel olarak dikkat etmeleri kendi yararlarına olacaktır. youreads içinde özel mesajın ifşası eylemi hukuka aykırılık unsuruna takılacaktır bu içerikteki yorumlar silinecektir.

    suçların büyük bir kısmında hukuka uygunluk nedenlerinden biri olan rıza eylemi suç olmaktan çıkarmaktadır. bu nedenle yayınlanmasına izin verilmesi, "bunu yayınlayabilirsin, tüm mesajlarımı yayınlayabilirsin" gibi mesajlar veya cümleler bulunmakta ise mesajların yayınlanması suç olmayacağından youreads'te de bulunmasına engel bulunmamaktadır...
  9. tam şuan haberim olan olay. ne olmuş? biri gelmiş başkasıyla olan konuşmalarının ekran görüntüsünü alıp, link falan paylaşmış. mesajın içeriği aslında bir çok şeyi belli ediyor. fakat benim asıl merak ettiğim, dar anlamda amacı bilgi paylaşmak üzerine kurulu olan bir platformda, durum buraya nasıl geliyor? mesela, ne bileyim, ben gelmişim, "özlemek" ile ilgili bir düşünce paylaşmışım. bir şekilde yapmışım bunu. troll de olabilirim. ama bir beyanım var. biri de bundan hoşlanmadı. tamam olur. ama bunu kendine dert edinip, mesajlara yüklenip, çeşitli küfürler ve tehditler savurmak, nedir tam olarak?

    tabi ki kişi bu düşünce ile ilgili konuşmak isteyebilir karşıdakiyle. ben de yapıyorum bunu. biri bir tanım bırakıyor. ben de; burada ne demek istediniz, sizce de bu yanlış değil mi, ben böyle düşünüyorum, gibi cümleler sarf ediyorum. amacı, anlamaya ve iletişime dayalı olan. ama bu kısmı tam çözemedim.

    bir de diyelim ki bu olay gerçekleşti. buldu yani kişi, diğer kişiyi. ne yapacak? mesela burası da enteresan. dövecek mi yani? ya da dövünce bu kişi, "aboo düşüncem çok yanlışmış" mı diyecek? kişinin düşüncesini yumruklarla mı bastıracağız?

    bir de son olarak, bu kadar mı dertsiz kişiler var. yani her şey bitti de buna takılacak kadar düştü mü eşiğiniz?
  10. yeni bir ifşa vakasıyla karşı karşıya youreads. daha önce de olmuş heralde ki böyle bir başlık var, youreads başlığına yazdım buraya da yazıyorum;

    4. geleneksel youreads satranç turnuvası dahilinde ilk tur rakibim oz dün bana ne zaman yaparız diye mesaj atmış ben cevap verdikten sonra sayfaya bir haller oldu, şuan oz'un mesaj kutusuna 12 aralık 2014 'de one adlı üyeden gelmiş mesajdan 2 ağustos 2015'te bir sey demek istemiyorum adlı yazardan gelen mesaja kadar olan mesajları görüntüleyebiliyorum. bunları yazmamdaki amaç özel mesaj gizliliğini ihlal etmek değildir. olayın gerçekliğinin farkında olunması adına görebildiğim ilk mesajın ve son mesajın tarihi ve geldiği kişiyi belirtmek adına bunları yazdım. özel mesajların ifşasının hukuki olmadığını biliyorum. ve bu bir ifşa değildir. print screen alıp oz'un kendisiyle paylaşacağım sadece. çünkü kendi özeli. bu sayfaya ulaşmak için herhangi bir çabam olmadığını, mesajların içerikleri hakkında oz dışında kimseyle bir şey paylaşmadığımı ve paylaşmayacağımı hukuki bir sıkıntı yaşamamak adına yineliyorum.

    oz'un yerinde olsam dava ederim youreads'i. özel mesajların gizliliğini ihlal eden bir site burası.