1. madde 7 de belirtilen durum tarafımca sanırım tam olarak açıklanamamış. "bilerek yanlış bilgi vermez" şeklinde ifade düzeltildi.
  2. kufur ile ilgili maddeye kesinlikle katiliyorum. kimse kimsenin kufurunu okuyarak zehirlenmek zorunda degil. kendini ifade etmeyi ancak kufurle basarabilen sinir küpü ve kelime dagarcigi dar olan insanlarin burada olduguna inanmiyorum, inanmak istemiyorum. hadi oldu da boyle insanlar geldi diyelim. boyle insanlarin keyfi icin canim sozlugu seviyesizlestirmeye luzum yok.
  3. başarılı çalışma, oyumuzu kullandık. fakat oylamalara sonradan eklenen maddeler de eklenmeli. şu haliyle bile onuncu madde hakkında fikir beyan edemiyoruz. ayrıca unutmadan, kanaatimce küfür ile ilgili maddenin kesinlikle kalkmaması gerekir.
  4. madde 10 için oylama linki eklenen manifesto. umarım daha çok insandan daha sık geri dönüş gelir.

    manifesto ne kadar kolektif ise o kadar sağlam bir manifesto olur.
  5. güzel bir çaba.

    burada insanların güzel bir şeyler ortaya koymak için çabalaması çok hoşuma gidiyor. ben fikirlerin tartışıldığı, önyargısız, ön şartsız bir ortamın hayaliyle dolaşıyorum. hatta ülkemin hali o kadar canımı sıkıyorki rahat olabileceğim bir ülkeye gitmek şu an en öncelikli planlarımdan birisi. yanlış anlaşılmasın mücadelesini verdik ama değişecek gibi durmuyor hiçbir şey.

    biliyorum benim gibi insanlar var, var ki böyle oluşumlar meydana geliyor. madem önümüze böyle bir imkan geldi ona gözümüz gibi bakmak ve daha ileriye gitmesi için elimizden geleni yapmak da bizim üzerimize vazifedir.

    o zaman neler yapabilirize, neler istiyoruza bir bakalım.

    önce muhtemel bir probleme dikkat çekmek istiyorum. burada birşeyler yazıyoruz ve ilk amacımız paylaşım olsa da motivasyonu beğenilmek. ancak entrynin beğenilmesi ile beğeni için entry girmek çok farklı kavramlar. bu da cebri bir şekilde değil de bir otokontrol mekanizması ile düzene sokulmalı. yani önerim youserların beğeni noktasında biraz seçici davranmalarıdır. bu manifestoya nasıl girer bilemiyorum.

    değişiklik noktasında eğer anketlerle karar alınıyorsa o anketlerden her youserın haberi olması yönetimin işidir. mesaj kutuları bunun için var.

    fikirlerin konuşulması tek dileğim. kimsenin fikir dünyasının değişmediği ilerlemediği bir youreads sadece kendimizi tatmin etmeye yarar.

    genel manada güzel bir taslak olmuş, aslında çok da uzun olmasına da gerek yok. böyle iyi gibi.

    yürüyedurun!
  6. madde 1 ve madde 7 bilgiyi paylaşmak ve onu doğru paylaşmak zorunluluğu doğurmaktadır. pratikte uygulamasının mümkün olmadığını düşünüyorum. "bilmesi gerektiğini düşündüğü" diye bir şekilde zorunluluk halinin dışına çıkılsa dahi ifadeler sorumluluk ve zorunluluk sonucuna vardırıyor beni. açıkçası "mükellef" olmak hiç bir durumda hoşuma gitmiyor. ilgili maddeler hakkında değişiklik önerim aşağıdadır.

    madde 1 "youser bildiği ve paylaşmak istediği şeyleri yazar.
    madde 7 "youser yasa dışı, tehlikeli ve insan sağlığına zararlı bilgileri maniple etmez, bilerek yanlış bilgi vermez. yanlışlıkla yanlış bilgi verirse düzeltir.
  7. genel mantığının anlamsız olduğunu düşünüyorum. şöyle ki; tamam bir hukuk ortaya konulur ve buna uymayan gider uyan kalır. ama siz bu manifestoda bir kimlik yaratmaya çalışmışsınız, ve bence bu oldukça yapay durmuş. bu kimlik denen şey zamanla gelişir ve oldukça dinamik bir süreçtir. youser kimseyi aşağılamaz demek yerine, aşağılama içeren yazıların eksilenmesi belki uyarılması belki de kaldırılması yahut örnek teşkil etmesi açısından ifşa edilmesi, hatta beğenilen ve istenen ruhu yansıtan yazıların daha çok öne çıkarılarak ödül sisteminin çalıştırılması, buna uymayanların dışlanması, zaten zamanla bu kimliği oluşturacaktır. genel hava ne olursa yeni gelen yazarlar da buna uyma mecburiyetinde hissedecek, zaten uymazsa barınamayacaktır.

    benim tavsiyem böyle bir kimlik yaratma çalışması değil, daha çok istenen ruhun sağlanması açısından teknik kuralların koyulmasıdır. belki yazılar gönderilme sırasına göre değil oy sırasına göre sıralamak gibi bir seçenek olmalı. bu örnekler çoğaltılabilir, bence bunun üzerine tartışmalı. bundan sonra ancak gerçek bir kimlik kazanılabilir kanaatindeyim.
    çabanız için ayrıca tebrik ederim.

    düzenleme: benim önerim, öncelikle başlıklar altında başkasına cevap vermeme kuralının tam olarak hayata geçirilmesidir. formatı ayakta tutacak en önemli kural budur. örneğin "hayat" başlığını gördüğümde sadece hayat hakkında söyleyecek bir şeyim varsa konuşmalı yoksa susmalıyım, fakat bazen ben de dahil olmak üzere, başlık altındaki girdilere cevap verme ihtiyacı hissediyoruz. bu ise çok şikayet denilen foruma dönme olayının başlangıcı. zaten bu kuralın tam olarak uygulanması halinde o çok şikayetçi olunan troll başlıkların hızlıca çöplüğe karışmasını sağlayacaktır. bu başlıkların en büyük sorunu eleştirenlerin, yorum yaparak trollü beslemesidir.
    o yüzden mod alımı yapılıp bu kurala uymayan girdiler uyarılmalı gerekirse silinmelidir. ta ki bu; sözlüğün katı kuralı haline dönüşene kadar.
  8. 10) yönetim, youreads'te köklü bir değişikliği youserlara danışmadan yaparsa, tüm youserlar değişikliği beğense dahi yönetime isyan etmekle mükelleftir.

    10. madde ile ilgili, gelişmek ve ilerlemek adına "beğense dahi" teriminin yanlış olduğunu düşünüyorum. değişikliklerin yine bu tarz bir başlık altında veya anketlerle değerlendirip çoğunluğun tercihine göre yapılması taraftarıyım.

    ayrıca bütün manifestoya katıldığımı beyan edip madde 4 ve madde 5 hakkında bir parantez açmak istiyorum. eğer madde 4 ve madde 5 i tam anlamıyla uygularsak. bu ülkede uzun zamandır yakalanamayan bir tartışma ortamı yakalarız. en zıt görüşlerde bile kendimizden bir şey bulabilir diğer insanları ötekileştirmeyiz. herkesin madde 4 ve madde 5 hakkında aşırı duyarlı olması bu platformu gerçekten çok daha kaliteli bir yer haline getirir. maddeler hakkında eyyorlamam bu kadar. artı değerler katma konusunda aklıma gelen düşünce olursa da bu giri altına ekleyeceğim.
  9. küfür maddesi bence de olumlu değil. ayrıca entrylerin alakalı alakasız çöpe taşınması da aynı olay. benim dün başıma geldi ve neden çöpe alındığını da anlayamadım entrymin. özellikle çöp konusu doğru değerlendirilmezse insanlarda bir zaman sonra sinirlenme durumu başlayabilir.