1. bu başlıkta günümüz yüksek lisans programlarının bir yönüne değinmek istiyorum: bütünleşik öğrenciler.

    yüksek lisans için 10 kişilik kontenjan açıldı. vay be dedim 100 kişilik lisans eğitiminden sonra 10 kişilik sınıf harika olacak! sönem başlayınca sınıfa girdim ki tam tamına 35 kişi var. nerden geliyor bu 25 kişi???

    bu 25 arkadaş "bütünleşik yüksek lisans" yapıyormuş. yani lisans eğitimi bitmeden yüksek lisansa da başlıyor. ve sanırım lisansın 3. sınıfında başlayabiliyorlar.

    diğer bölümlerde durum nasıldır bilemem ancak kendi alanımda; ilk 2 yıl teorik, son 2 yıol pratiktir. meslek ağırlıklı olarak son yıl öğrenilir. bunu görmeden yüksek lisans nasıl olur?

    güzel eğitimler ülkesi olsak okulu-eğitimi erken bitirmek, bizden de 30 yaşında profesörler çıkarmak için "teoride" güzel bir uygulama; ama güzel eğitimler ülkesi olsak.... böyle mesleğin daha temelini öğrenmeden "uzman" sıfatını almak var. hangi uzman??

    öğrenciler açısından da bakarsam, onların bu programda bir hatası olduğunu sanmıyorum, önlerine bir fırsat çıkmış, onlar da şartları sağlamış ki bunu değerlendirmek istiyorlar. sonuna kadar haklılar. ama sistem çok yanlış.
  2. Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra, bilgi seviyesini yeterli görmemek veya bilgiye doymamak sonrası gerçekleştirilen eğitim.

    Yüksek lisans ile ilgili ileride insanların işine yarayabilecek bazı bilgiler:

    Avrupa'da yüksek lisans yapacaklar için güzel bir yüksek lisans programı arama portalı: mastersportal.eu

    Bu sitede Non-Eu yapmayı unutmazsanız Tuition fee(okul ücreti) konusunda yanılgıya düşmezsiniz.

    Almanya'da yüksek lisans yapacaklar için: www.uni-assist.de

    Site Almanca olup İngilizce seçeneği de mevcuttur. Başvuracağınız dönemi ve de okulları seçip özelleşmiş aramalar yapabiliyorsunuz. Almanya'daki çoğu üniversite bu site üzerinden başvuru almaktadır. Başvurular ücretlidir. Üniversiteler ise genelde ücretsiz olup sadece eyalet veya şehir içi dönemlik bedava ulaşım için bilet ücreti alabiliyorlar. Bu da kişiye tercih olarak sunulmaktadır.
    [Edit:
    3 aşağı girideki daad web sayfası güzele benziyor. Dediğim gibi çoğu üniversite başvuruyu bu sistem üzerinden almaktadır. Bazı farklılıkları bulmak için daad'nin sayfası veya mastersportal.eu da kullanılabilir. İyi üniversiteden kasıta bağlı olarak, evet Berlin Teknik tek olabilir ama ilk 500'den(QS'e göre) Humboldt, Bremen, Frankfurt, Hamburg, Dresden, Hannover, Ulm gibi üniversiteler var. Aachen, Münih, KIT yok diye burayı yok saymak doğru olmaz. TU9'dan 3 üniversite zaten var listede, diğerlerinin de tamamını kontrol etmedim.
    ]
    Estonya'da yüksek lisans yapmak isteyenler için: www.studyinestonia.ee

    Bazı üniversiteler ücretsiz başvuru ve ücretsiz eğitim imkanı sunmakta, bazılarıysa ücretli başvuru ücretsiz eğitim sunmakta, ikisi de ücretli olan var mı bilmiyorum. Tartu ve Talin şehirleri iyi üniversitelere sahip olup Estonya'nın en büyük iki şehridir.

    Finlandiya'da yüksek lisans yapmak isteyenler için: www.studyinfinland.fi

    Finlandiya üniversiteleri uluslararası üniversite sıralama listelerinde ilk 500'de olan üniversitelere sahiptir. Eğitim çoğunlukla ücretsiz. Başvuru da genelde ücretsiz. Sadece yaşam pahalı.

    İsveç'te yüksek lisans yapmak isteyenler için: www.studyinsweden.se

    İsveç üniversiteleri de iyi sıralamalara sahip olsa da eğitim genelde paralı ve gerçekten yüksek meblağlar var. Ayrıca yaşam da pahalı.

    Fransa'da yüksek lisans yapmak isteyenler için genelde her üniversitenin kendi başvuru sistemi var. Birarada sunulan başvuru sistemleri varsa mesajla iletildiği takdirde eklenecektir.

    İtalya için çok bir fikrim yok.

    Avusturya'da genelde eğitim ücretli.

    Danimarka için de çok bir fikrim yok.

    Bu giri kendini düzenli olarak güncelleyecektir.
    [edit 2: mastersportal dışındaki siteler başvuru amaçlı koyulmuştur, arama amaçlı değil. Almanya'da uni-assist sistemi olanlar başvurularını (genelde) oradan kabul etmektedir.
    ]
  3. eğer yazılı alan sınavlarını geçersem 2016-2017 eğitim öğretim yılında başlamayı düşündüğüm mümkün olursa tezli olarak yapıp ardından doktoraya devam etmek istediğim eğitim derecesidir.
  4. seneye tezlisini başvuru yapacağım yüksek eğitim. umarım zaman beni engellemez.
  5. almanya için uni-assist sisteminden bakılması tavsiye edilmiş ama sakın diyim orada vakit harcamayın. bu sistem birçok üniversitenin üye olduğu aracı bir kurum, başvuru sürecinde eğer başvuracağınız üniversite üyesiyse buraya başvuru yapmanız ve bu kurumun sizin ön elemenizi yapıp üniversiteye iletmesi gerekiyor. yani yüksek lisans programı aramak için şart değil, başvurmak için de olmayabilir.

    üyesi olan birçok üniversite var ama tu9 üyesi, çok güzel diyebileceğimiz teknik üniversitelerden sadece technische universität berlin bu sistemi kullanır(öyleydi yani ben başvuru yaparken). tabii alanınıza göre fachhochschule veya sosyal alanları tercih etmeniz gerekiyorsa lütfen üniversitenizin başvuru bilgilerinden kontrol edin.

    şimdi ortalığı karıştırdıktan sonra işe yarar bir şey vereyim, şuradaki linkten almanya'daki tüm yüksek lisans, doktora pozisyonlarına ulaşabilirsiniz. tabii ki hepsi var mı diye manyak gibi kontrol etmedim, ama hepsinin olduğunu iddia ediyorsa vardır. kendisi daad'nin almanya'da yüksek öğrenim görmek isteyenler için yarattığı arama portalı. içinde lisans programları da olabilir, emin değilim. bu arada sayfa tabii ki almanca ama ingilizce dil seçeneği de mevcut.
  6. tecrübeli yazarlara danışmak istediğim bi kaç konu var, lütfen kızıllandırın.
    kuz
  7. tez kismina gelince saciniz beyazlar.
  8. çalışmaları tamamladık, geldik tezi yazma kısmına. işin en sıkıntılı kısmı görünen o ki burası. diğer anabilim dallarını bilmem ama fen bilimleri adamı kasıyor be hocam. zirilyon tane veriyi topla toplayabilirsen. üstüne bir de bunları yorumlayıp, literatürle destekleme kısmı var tabi.
    yüksek lisansın en etken faktörü keyifle çalışılabilecek bir danışman hoca. ayrıca danışman hocanın konusuna hakim olması oldukça önemli. gerisi teferruat.
  9. istanbul üniversitesi'ndeki iktisat programının insana herhangi bir katkı sağlamadığı eğitim seviyesi.