1. yurtdışına ilk kez çıkıcaklara ne gibi önerileriniz var?
    gittiğiniz, beğendiğiniz ülkeler hakkında görüşlerinizi yazarsanız belki benim gibi faydalananlar da olacaktır.
    ya da giderken mutlaka bunları yapmadan gitmeyin diyeceğiniz şeyler varsa yorumlarınızı bekliyorum sevgili youreads sakinleri.
  2. kürdistan'a yapacağınız turistik geziler için bir iki kürtçe kelime öğrenin. çevrenizde o kadar kürt arkadaşınız var nasıl olsa.
    baran
  3. - yaşadığınız konumla gideceğiniz konumun enlem karşılaştırmasını yapın. stabil bir hava durumu bilgisi için gerekebilir.

    - gideceğiniz ülkenin para biriminden ilgili miktarda döviz alın.

    - gitmeden önce mümkünse gideceğiniz ülkenin gsm şebekelerinin özelliklerini öğrenin.

    - ülkenin güvenlik konusundaki -bireysel olanlar da dahil- hassasiyetlerini gözden geçirin.

    - araç kullanacaksanız dikkatli olun. bazı görevliler türkiye cumhuriyeti ehliyetinden "bu geçersiz" diye bahsedebiliyor. yine, trafik kurallarına azami riayet edin.

    devamı italya için;

    - mümkünse güneye gitmeyin.

    - yanınızda kaliteli bir fotoğraf makineniz olsun. oradan da satın alınabilinir.

    - roma'ya, floransa'ya, venedik'e ve yazın rimini'ye uğramayanlar "hiç unutmam bir gün yine italya'dayım" geyiği yapmasınlar.

    - özellikle venedik'e aç karnına gitmeyin. karnınızı doyurmanıza o an için imkan yoksa bir şekilde tedbirinizi alın. mümkünse nevaleniz yanınızda olsun. mümkün olduğunca az para harcayın. hatta harcamayın. venedik çok pahalı.

    - araç kullanacaksanız ve trafikte ana yoldan tali yola sol istikamete doğru sapacaksanız, karşı trafiği beklerken yolun ortasında size ayrılan şeritte bekleyin, arabayı sağa çekip beklemeyin. bu mutlaka diğer ülkelerde de vardır. italya'da da var.

    - otoyollarda azami hız sınırı 140 km.dir. diğer araçların bu sınıra riayet etmemesi sizi cesaretlendirmesin. ceza yemeyin. yine otoyollarda alman plakalı araçlara dikkat edin. ben a4'te 200 km. hızla giderken bir alman 7.40 utanmadan benden yol istemişti.

    - metropol dışındayken yol kenarında mezar görebilirsiniz. onlar trafik kazalarında hayatlarını kaybedenlerdir.

    - isminiz "fatih", "atilla", "sultan", "mehmet" ya da "süleyman" isimlerinden biriyse bir italyana kendinizi alıştıra alıştıra takdim edin. korku belirtileri gösteriyorlar ve bu konuda ciddiler. saygı duymaları da ayrıca promosyon. yine de aklınızda bulunsun.

    - adriyatik'te denize girmeyi planlıyorsanız rüzgarsız havaları tercih edin. adriyatik, insanı serseme çeviriyor.

    - sigara kullanıyorsanız tedarikli gidin. orada pahalı. ayrıca sigara sağlığa zararlıdır. bırakın.

    - polis ve/veya carabinieri ile tartışmaya girmeyin. misafirsiniz. unutmayın.

    - alkollü araç kullanmak, doğrudan mahkemeye sevk sebebidir.

    - san marino'ya da uğramayı ihmal etmeyin.

    - trieste'de bir akvaryum var. merakınız varsa vakit ayırın. fakat trieste kuzeydoğuda ters bir yerde. uzak biraz. yolunuz düşerse diyeyim artık.

    iyi geziler ve eğlenceler olsun.
  4. tavsiyelere çok takılmamak gerektiğini düşünüyorum, zira herkesin deneyimi farklılık gösterebilir.

    gideceğiniz ülkenin basit cümlelerini öğrenin, akıllı telefonuzu çalıştıracak sim kartı ve data paketini çoğu ülkeden temin edebilirsiniz gerisini google ile halledebilirsiniz.

    eşiniz yada kız arkadaşınız ile gidiyorsanız kaldığınız otellerin güvenilir olmasını aklınızdan çıkarmayın. yavşak insanlar her ülkede bolca var.

    para birimini ve ülke genel bilgilerini gitmeden önce mutlaka öğrenin, konsolosluk varmı, varsa nasıl ulaşabilirsiniz öğrenin.

    ne yaparsanız yapın pasaportu kaybetmeyin, çaldırmayın başınız çok ağrır, en azından evrakların fotokopisini ayrı bir yerde muhafaza edin.

    dünyanın büyük bir bölümünde türk sıkıntılı bir ırk, mümkün mertebe yerel halk gibi giyinip takılın.

    polisle ve kolluk kuvvetleri ile sıkıntınız olursa hemen konsolosluğa bilgi verin yoksa sıkıntı yaşarsınız.

    nakit para taşımayın paranızı visa kart ile harcayın, özellikle avrupada hesap artı yüzde 10 bahşiş ödersiniz.

    turist gibi gezecekseniz mutlaka tura katılın, yek takılacaksanız yerel halk gibi. insanlarla iletişim kurmaktan çekinmeyin birinden hoşlanırsanız direk konuşun. şapka kullanın, kibar olun imajımızı düzeltin.
  5. genel olarak bahsedilmiş ama ek olarak (bkz: city mapper) uygulamasını tavsiye ederim ve küçük illere gidecek arkadaşlar için son otobüs saatidir son tren saatidir aman dikkat. güzel bir günübirlil geziniz mahvolabilir. ingiltere için oyster kesin alın, barclay velespitlerden çekinmeyin çok güzel sistem. ve de son olarak (bkz: iç cep)

    not: vaktim olduğunda daha da detaylandırmak dileğiyle
  6. hazır çıkmışken geri girmeyin. bok mu var? melmeketi bok götürüyo işte.
    mutlu
  7. hazır yurtdışına çıkmışken hiç gelmeyin.
  8. yukarıda önemli bilgiler çok güzel açıklanmış ama bir gezgin olarak tavsiyem kesinlikle seyahate çıkacağınız insanla oncesinden fazlaca vakit geçirin bu bir yaşam tarzıdır ve her insan uyum sağlayamıyor . insanlarla muhabbet ettiğim zamanlarda çok fazla ilgli gösteriyorlar ve herkes bunun için doğduğunu belirtiyorlar ama işin aslı kesinlikle öyle değil bazı seylerden odün vermek zorundasınız . birçok insanın belki de çok istemesine rağmen yapamayacağı şeyi yapıyorsunuz ve bunun yaptığınız anda moralinizi bozmaması gerekiyor . en özel şekilde başlayıp noktalanmalı. konuştuğum ve bana tavsiye verirmisin diyen insanlara anlattığım ilk şey budur.
    iynco
  9. onden gidilecek yerleri bir arastirmakta fayda var cunku bazi yerler rezervasyon vs gerektirebilir o sebeple gitmisken her seyi yapmis olmak adina boyle bilgileri onden edinmenz onemli.

    ikincisi varsa orada yasamis olan ulasabileceginiz insanlar onlara ulasin. zira turist olarak gittiginizde sadece belirli yerleri goreceksiniz, ama sehirlerin asil guzel yanlari yerlilerinin yaptiklarini deneyim edebilmektir benim icin. o yuzden her zaman onden biraz bilgi alirim ben.

    paranizin hesabini iyi yapin. bir anda cok acilirsaniz son gunlere dogru sorun olabilir. ben genelde alisverisi hep sona birakirim.

    cok esya goturmeyin yaninizda, gercekten sadece yuk olacak ve sizi kisitlayacaktir.

    ihtiyaciniz oldugunda nasil birilerine ulasirsiniz vs bu tarz kucuk planlariniz olsun insanin basina kotu seyler gelebiliyor. hirsizlik konusunda dikkatli olun turistik yerlerde bu isin uzmanlari fink atiyor.

    bir de kimlerle gittiniz tum seyahatin gidisisatini belirler aklinizda bulunsun hic beklenmedik sekillere girebiliyor ^:swh^
  10. kalacağınız hostel, hotellerin profesyonel fotoğraflarına aldanıp rezervasyon yapmayın. bu yerlerde kalmış insanların çektiği gerçek fotoğrafları internette bulabilirsiniz, bu fotoğrafları dikkate alarak rezervasyon yapın. sürprize uğramazsınız.
    igor