• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.07)
yüzüklerin efendisi - yüzük kardeşliği - j.r.r. tolkien
'yüzüklerin efendisi' son yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geliyor; bilimkurgu, fantezi, polisiye, best-seller ya da ana akım demeden, tüm edebiyat türleri arasında tartışmasız bir önderliğe sahip. bir açıdan bakarsanız bir fantezi romanı, başka bir açıdan baktığınızda, insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir roman. bir yolculuk, bir büyüme öyküsü; fedakârlık ve dostluk üzerine, hırs ve ihanet üzerine bir roman.


  1. the lord of the rings üçlemesinin ilk kitabı
    tes
  2. ilk kitaptan hastası olduğum iki mithrandir alıntısı...
    "many live deserve death and some that die deserve life. can you give it to them back frodo? then dont be eager to deal out death in judgement"
    "all you have to decide is what to do at he time that is given 2 you"
    erdo
  3. iyi filmler kötü kitaplardan, kötü filmler iyi kitaplardan çıkar genellemesinin inanılmaz istisnalarından birisi tabiki ayrıca...
    erdo
  4. tolkein'ın iskandinav masallarından esinlenerek yazdığı the lord of the rings serisinin ilk kitabı. kitabı okuyanlar filmle kıyas kabul etmeyeceklerdir. film ve kitap birebir örtüşmek zorunda değil ve ikisinin de aynı konudan ortaya çıkaracağı eser farklıdır. ama kitapla orta dünya daha iyi kavranıyor ve çıktıkları yolculuğun aslında filmdekinden daha çetrefilli olduğu anlaşılıyor.
    hobbit ile ortaya çıkan yüzüğün hikayesi asıl bu kitapla başlıyor. yüzüğü macguffin olarak düşünebiliriz. çünkü dışarıdan anlam ifade etmeyen, gücü tüm orta dünyayı yok edecek derecede büyük olsa da yıllarca kovukta bekleyen bir nesne. gücün tehlikesi ortaya çıktığında da yolculuk başlar.
    sezgi
  5. kitapta tom bombadil ile ilgili olan bölümü sanırım uzun olduğu için filme dahil etmemişler, onun yerine bol bol arwen görünmüş. oysa benim en merak ettiğim karakterlerdendi kendisi.
    türkçe basımı ayrıca deniz erksan'ın 'çevrilmemiş bir yapıta önsöz' adlı makalesi de yer alır. sonraki basımlarda adı 'çevrilmiş bir yapıta önsöz' olarak değiştirilmiştir. kitabın kendisi kadar iyi bir dili vardır.
    doris
  6. nereden başlayacağımı bilemediğim kitap. ayıca çağımıza bir frp kültürü de getirdiği için teşekkür edilmesi gerekir yazarına (bkz: jrr tolkien)
    toss
  7. bazen sadece yüzüklerin efendisi serisini kendi dilinde okuyabilmek için dil öğrenmek istiyorum. yani o derece seviyorum. elfler, ilk çağlarda yaşanan olaylar, yüzük, arifler, sauron özellikle de tom bombadil. hepsi bir bilmece sanki. bilinmeyen, bilmek istediğim ama asla bilemeyeceğim ve kimsenin de bilemeyeceği sırlar. belki de bu yüzden bu kadar güzeldir. belki de kitap size hayal kurmak ve boşlukları doldurmak için alan bırakıyordur. kim bilebilir ki...
  8. tolkien'in 1954'de yayınlayarak, hobbit'i yazdıktan sonra "koskoca profesör çocuklar için masal yazmış" şeklinde yorum yapanların ağzına vurduğu kitap. bir yolculuk macerası olan yüzüklerin efendisi serisinde yolculuğun başlangıcını ve kardeşliğin dağılışını anlatmasıyla, boromiriyle, koskoca bir kültür yaratmasıyla saygı duyulası, tekrar tekrar okunası tolkien eseri.
    dag
  9. tek kitap olarak değil, 3 kitabın bir arada olduğu özel üretim olan kitabına sahip olduğum, evde en yüksek mevkide barındırdığım serinin ilk kitabı.
    kimbo
  10. üçlemenin ilk kitabı.
    en çok okunan, okunması gereken kitaplardan. şahane bir tolkien eseri.