• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (4.64)
zar adam - luke rhinehart
zarlar hayatınızı belirleme başladığında artık her şey mümkün olmaktadır.ilk sayfasından itibaren sizi kendisine bağlayacak. uzun süre hafızanızdan silemeyeceğiniz uluslararası kült bestseller kitaplarından biri.irvin d. yalom'un niezsche ağladığında ve chuck palahniuk'in dövüş kulübü hayranları zar adam kitabını çok seveceklerdünyada rekor ilgi gördü… 30 ülkede yayınlandı. şimdi türkçe'de….gündelik hayatından monotonluğundan sıkılmış psikiyatrist luke rhinehart manhattan'da eşi ve iki çocuğuyla yaşamaktadır. hem batı hem de doğu felsefelerinin hayatın anlamı alternatiflerinden tatminsizlik yaşayarak basit zar atışlarıyla kendi dinini oluşturarak hayatını sonsuza kadar değiştirir. rhinehart ve hastaları kısa zaman içinde ebedi kurtuluşlarının tek yolunun her şeyi zarların kararına bırakmak olduğuna inanmaya başlarlar. luke, seks, uyuşturucu ve terapi hakkındaki zar atışlarıyla yeni dinini muhafazakar davranış ve ahlak çöküntüsünün esprili bir birleşimine dönüştürür. o bu düşünceyle kendi yaşantısını ve dünyayı değiştirmeyi amaçlamaktadır..amerikan psikoanalitik kültürünün fütursuz bir parodisi ve rahat okunan zar adam kitabı eğlenceli, mizahi, şok edici ve altüst edici…"hafızalardan silinmeyecek bir kitap… çok zekice kurgulanmış." -time out"olağanüstü eğlenceli… gelecekte hayatınızı değiştirebilecek kışkırtıcı fikirlerle dolu… çok tehlikeli." -forth star-telegram"etkileyici bir şekilde yazılmış olağandışı bir roman… ancak o tehlikeli bir roman olabilir. okuyucular gözlerinden yaş gelene kadar gülecekler."-david slavitt"çok sayıda eğlenceli öğenin olduğu bir cehennem… rhinehart bir yazar olarak üstün bir performans sergilemiş."-new york herald"eğlenceli ve iyi yazılmış… yalnızca ilk 30 sayfası çağdaş nihilizm düşüncesinin zekice bir özeti. zarla yaşamın belirlenmesinin popüler olacağına kuşku yok." -time (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. halk kütüphanesine bağışladığım kitaptır.
  2. öncelikle luke rhinehart takma adını kullanan george cockcroft'ın 1971 de yayınlanan romanı.

    --------- feci şekilde spoiler içerir--------
    bir psikiyatr düşünün , hayattan hemen hemen artık bıkmış.iş rekabeti , aile içi sosyal ilişkileri kötü; artık ona pekte yarar sağlamayan zen felsefesi ile dolaşan bir adam bu psikiyatr.bir gece aklına bir şey geliyor : zar atıp bazı hareketlerini zara göre düzenlemek. ''düzenlemek'' bakın bu önemli bir kelime. kahramanımız luke ,bir süre sonra seçimleri zara bırakmanın güzelliğini keşfediyor.ve zar onun hayatını düzenlemeye başlıyor.zarın ona verdiği yollar veya seçimler arasında alt kattaki komşusunun karısına tecavüz etmek dahi var .luke oyunu biraz daha geliştiriyor ve en basitten tut en komleks davranışları bile zara göre düzenlemeye başlıyor.zara inanıyor ve zarın istediği şeylere kat'i bir suretle bağlanıyor.zar onun tanrısı haline geliyor.ve şaşırmayacağınız üzere iradesini zara teslim ediyor. yani bir nevi ''kendini'' bırakıyor. tam da burada fight club dan bir alıntı yapalım:
    her şeyi kontrol etmeye çalışmaktan vazgeç. bırak ne olacaksa olsun. bırak olsun. (tyler durden).
    ve her şey böylece gelişiyor.yavaş yavaş insanların inandığı o ahlak ve ahlaki sistemlerin onları sınırladığını öğreniyor.yepyeni dini ona sınırsızlık veriyor.hemen hemen tüm psikolojik rahatsızlıkların temelinde bu sınırlama ve kısıtlama olduğunu kapsayan çok ilginç bir teori geliştirir.ve zamanla bunu kendi kliniğine gelen insanlara yaymaya çalışır.benim okuyup yazabildiklerim bu kadar. bence kitabın sonuna doğru yazar'' acaba luke a daha neler yaptırabilirim '' diye bir sorunun içine girmiş ve ve son bölümler bu yüzden pekte yaratıcı olmayıp sadece öylesine yazılmış gibi olmuş.psikolojiye dair çok farklı fikirler ve hayata dair yeni bir bakış açısı kazandırıyor yine de.okunması tavsiye edilir.
    dlg
  3. sürükleyici, bom boş, edebi bir yanı olmayan, zevzek, vıcık vıcık.

    şans, şans oyunları, zar gibi konulara duyduğum büyük ilgiden ötürü ikincisini^:zar adam'ın peşinde - luke rhinehart^ dahi okuduğum, matematik ve olasılık gibi kavramlarla uzaktan yakından ilgisi olmayan, hayatıma hiçbir şey katmamış roman.
  4. kötür kitap diyebileceğimiz bir kitap.
    olasılıksızın çok sattığı dönemde piyasaya çıktı. kitap tutunca devamı da geldi "zar adamın peşinde". lakin ikinci kitabın hiçbir esprisi yok bana kalırsa.
  5. bir hevesle okumaya başlayıp 50 sayfasına zor tahammül edip ardından elden çıkardığım kitap.
  6. okuduğum güzel ve absürt kitaplardan biridir.

    zar adamın peşinde'yi de en kısa zamanda okuyacağım kitaptır.
    tnbyl
  7. !---- spoiler ----!

    sonlara doğru o kadar baydı ki, zorla bitirdim gerçekten. halbuki çok güzel umutlarım vardı bir olasılıksız tadı almak için.

    !---- spoiler ----!
  8. olasılıksız gibi bir çırpıda okunan güzel bir aksiyon kitabı ile kıyaslanmasını doğru bulmadığım kitaptır. kitabın sonuna kadar acaba nereye bağlanacak ne olacak diye duşunur durursunuz. bir bakarsınız sona gelmişsiniz.

    !---- spoiler ----!

    ilkini beğenmediğim dolayısıyla ikincisini de almadığım kitaptır.

    !---- spoiler ----!
    moruk
  9. okumaya niyetlenenin hemen bu fikrinden caymasını önerdiğim kitap. zaman kaybı.
  10. etkileyici ve sarsıcı kitap. benliğinizde oluşturduğu zar adam ile hayatınıza devam edersiniz kitabı bitirdiğinizde.