1. microsoft ^:microsoft game studios^ firmasının yayıncılığını üstlendiği ve blue fang games firmasının geliştirilmesinde öncülük ettiği, ticarî simülasyon tarzına hitabeden bir bilgisayar oyunudur.

    "tycoon" kelimesi, iş adamı - yahut daha amiyane bir tabirle kodaman - anlamındadır. örneğin oil tycoon, türkçede petrol kralı demektir. zoo tycoon da bir nevi hayvanat bahçesi sektörünün kralı ya da hayvanat bahçeleri zinciri sahibi kodaman insan gibi anlamlara gelmektedir. "hayvanat bahçesi kralı" demek istemiyorum, çünkü türkçeye bu biçimde çevirince verilmek istenen anlam havada kalıyor...

    oyun 2001 senesinde piyasaya sürülmüştür. oyuna ek sürüm olarak (bkz: dinosaur digs) ve (bkz: marine mania) isimli iki eklenti paketi geliştirilmiştir. dinosaur digs, hayvanat bahçesine dinozorlar koyabilmemizi sağlayan "jurassic park" tarzı bir eklenti sürümüdür. marine mania ise, denizde yaşayan hayvanları kapsayan bir ek sürüm. bu üç oyun birlikte: (bkz: zoo tycoon complete edition) olarak geçmektedir ve ucuzdur.

    hayvanat bahçesi kurmak, yönetmek ve işletmek üzerine böyle bir oyun yapmak insanın aklına nereden gelebilir bilemiyorum, ama vatandaşı bu oyunu oynamaya çekecek hemen her şeyi düşünmüşler gerçekten. elinizdeki bütçe ile bir hayvanat bahçesi kuruyorsunuz. bu hayvanat bahçesinin altyapısını oluşturacak olan da sizsiniz. kafesleri yapıyor, kaldırımları döşüyor, hayvanlar satın alıyor, hayvanat bahçesi içerisine kültür binaları, eğlence mekânları, hediyelik eşya, yeme-içme alanları açıyorsunuz. hayvanat bahçesinde bakım işlerini yapması için işçiler koymak, ücretleri ve maaşları belirlemek de yine sizin sorumluluğunuzda.

    işin zor olan kısmı ise işçiyi, hayvanları ve müşteriyi, yani hemen herkesi hoşnut etmekle de mükellef olmanız. yunus gibi empati yeteneği gelişmiş, sıfır kompleks bir hayvan bile size tavır yapıyor. stres atmak için oynayıp stres küpüne dönebilirsiniz! öyle bir oyundur. zorluk derecesini buna göre belirlemelisiniz. sonra, hayvanları koruma örgütü ile papaz olursunuz ^:gb^

    oyunun grafikleri, oyunun genel amacına göre yeterli ve tatmin edici, ama müzik olayına pek önem vermemişler açıkçası. yabancı dil bilgisi, oyunun oynanabilirliği açısından size avantaj sağlayacaktır. eğlenceli bir oyundur.