1. Sivilce tedavisinde kullanılan, roaccutane gibi izotretinoin(*:bir tür yoğun A vitamini diye biliyorum) etken maddeli ilaç.

    Farmakolojik özelliklerini doktorlardan,eczacılardan veya bunun gibi sitelerden daha iyi öğrenebileceğiniz için, ben kullanıcı deneyiminden bahsedeceğim.

    İlaç, cildinizdeki sorun yüzeyden uygulanan krem/jel tedavisi sonuç vermezse ve sağlık durumunuz uygunsa veriliyor. Sağlık durumunun uygunluğundan kasıt, yapılan kan tahlilinizin özellikle trigliserit, kolesterol, kan sayımı değerleriniz açısından limitler içinde olması. Doktor kullanacağınız günlük dozu bu tahlil sonuçlarına(*:1-2 ayda bir tahlil istiyor ilacı tekrar yazmadan önce), o sıradaki kilonuza(*:kilonuz/2 ile kilonuz aralığında genel olarak), cildinizin durumuna/gelişim gösterme seviyesine göre belirliyor. İlacın etkisini tam gösterip cildinizde hemen tekrar bozulma olmaması için belli bir toplam dozu almış olmanız gerekiyor(*:bildiğim kadarıyla üst sınır, o sıradaki kilonuz x 150mg). İlaç bünyenizi aldığınız toplam doz arttıkça daha çok yorduğu için,"bünyem kaldırıyor doktor, arttıralım dozu da çabuk bitsin" dememekte fayda var ;)

    Gelelim yan etkilere,yani yaşamınıza etkisine. Prospektüsün bir yüzü sırf yan etki ama hepsi sizde görülmeyecek muhtemelen. Kupkuru olup, zımpara gibi cilde sahip olmak, dudak çatlaması, göz yanması bunlar standart pakette var ama endişelenmeyin, tedavinin başından itibaren dermokozmetik ürünlerinizi doktorunuzdan da tavsiye alarak kullanırsanız, başa çıkılıyor bunlarla. Saç diplerinin kabuklanması, kas-kemik ağrısı, depresifleşmek/duygu dalgalanması, bölgesel egzama bende görülen başka yan etkilerdi, ağrı ve egzama için ilaç yazabiliyor doktor, diğerleri de üstesinden gelinebilen sorunlar ;).

    İlaç kullanılan dönemde bol bol su içmeye ve güneşten kaçınmaya (*:kış güneşi olsa veya 50+ faktör güneş kremi sürmüş olsanız bile ) özen göstermek gerekiyor.(*:en az bir gün pancar gibi gezmenize sebep olabilir, güneş lekesi ihtimali de cabası)

    Tedavi sonucunda cildimin düzelmiş olması hariç, gördüğüm bir fayda da, o dönemde yağlı şeyleri pek yiyemediğim için(*:gözlerimi yakıp midemi bulandırıyordu) sağlıklı beslenerek kilo vermemi sağlaması oldu ama bu çok yaygın değil sanırım.

    Son olarak, aynı ilacı veya muadillerini kullanan bazı kişiler bloglarında fotoğraflarla gelişimlerini aktarıyor, ilaca başlamadan önce veya ilacı kullanırken depresifleşildiğinde bakmak iyi olabilir ;)

    Elbette her şeyi buraya yazamadım, ilacı kullanacak/kullanıyor olup ilaçla ilgili aklına takılan şeyler olanlar mesaj atabilir, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

    (düzeltmede anlatım bozuklukları giderildi,son kısım eklendi.)