1. gerçekten uzaklaşırsan iyi niyetli bir gerekçeden de beslensen inandırıcılık kaybolur.

    385 bine yakın zorunlu hizmet altına alınan askerden bahsediyoruz . askerlik öyle bilgisayar başında tuşlarla, joysticklerle yapılan bir şey değil. bilmem kaç bin km karelik sınırı tutman bile türkiye'nin mevcut konjonktürde ve jeopolitik konumundan dolayı niceliğe (hem teknoloji, teçhizat hem de personel sayısı ) dayalı askeri gücü olmasını zaruri kılar. uygulama da yanlış olanlar yok mu binlercesi var.

    ya da inanılmaz üstün teknolojiye ve ekonomik güce sahip olursun otomatik silah monteli gözetleme kuleleri, termal kameralar, envai çeşit askeri teçhizatlarla donatırsın her yeri.

    bu doğrultuda sürece yayılan değişimler söz konusu ama "tamam kaldıralım" diyerek bir sorun çözemezsin. çözersin başka sorunlarla karşılaşırsın.

    şu önermeler doğru ve tartışılmalı;
    -yükümlü askerler temizlik vb. geri işlerde çalıştırılarak mı hizmet etmeli ?
    -yükümlü askerin aldığı eğitim ne kadar yeterli?
    - yükümlü askerin ailesine kim bakacak?
    -silah tutmak istemeyen birini nasıl zorla asker yapacaksın?

    o zaman,
    -sadece askerin olabildiği karakollara sivil hizmet çalışanları istihdam edelim, (gidilir mi sorunsal),
    -askerliği zamanı gelmiş kişiler için alternatifli yapalım;

    *asker olmak istiyor ve eğitimleri başarıyorsa, ailesine kendi yokluğunda bakılabilecek kadar (askere gelmeden önce kazandığı kadar) ya da en az asgari ücret düzeyinde bir maaş (şu an yaklaşık 60-90 tl harçlıkları var) verilsin, sonrasında ise kamu hizmetlerinde çalışabilme ya da askeriyede kalabilme avantajı sağlansın,

    *istemeyen ya da fiziksel -manevi açıdan uygun olmayanlar için kamusal alana ya da topluma katkı sağlayacak şekilde tanımlı hizmet süresi kadar çalışma şartı getirilsin, kamu kurum ve kuruluşlarında olabilir.

    şöyle bir olayda var; abd profesyonel orduya geçtikten sonra abd'nin sadece %2 lik kesiminin asker ya da asker yakını olduğu belirlenmiş. hatta abd, haksız işgalleri sırasında asker bulamadığından cezaevlerinden çıkardığı mahkumları ve üniversiteye burs sağlamak için başka şansı olmayan gençleri askere almış. daha elim ve vahim olmak üzere artık özel askeri şirketler var bildiğin özel şirket bunlar afrika'da darbe yaparak yönetimi değiştirebilecek seviyedeler.

    savaşa, ordulara, askerliğe, zorunlu askerliğe karşı çıkalım bunla ilgili bir sorun yok ama bu değişimin ya da mücadelenin boyutu ve seviyesi evrensel olmadıkça bir ülke üzerinden sadece manevi duygularla sonuç alınamaz.
  2. zorunlu askerlikle alakalı şöyle bir ... harita

    mavi ile gösterilen ülkelerde zorunlu askerlik yok.
    kırmızı ile gösterilen ülkelerde zorunlu askerlik var.
    türkiye'nin de bulunduğu turuncu alanlar ise zorunlu askerliğin kaldırılmasının gündemde olduğu ülkeler.

    bakıldığı zaman amerika ve avrupa ülkeleri gibi olmak istiyorsak zorunlu askerliği kaldırıp, profesyonel askerliğe geçilecek ya da orta asya ülkeleri gibi olmak istiyorsak böyle devam edecek.