1. öncelikle başlığı felsefe kanalına açtım çünkü; 'zugzwang' satranç oyunun derin anlamlar taşıyan çok felsefik bir terimidir. eğer moderasyondaki arkadaşlar kanalı hatalı bulurlarsa taşıyabilirler.

    almanca bir terim olan zugzwang alman santranç literatüründe 1858 de ya da daha öncesinde de kullanılıyorken bu terimi ilk defa ingilizce olarak 1905 yılında dünya şampiyonu emanuel lasker kullanmıştır. zugzwang konsepti, terimin ilk kullanılışından önce de asırlardır oyuncular tarafından biliniyordu. oyunun ilk yazarı olan alessandro salvio tarafından 1604 yılında yayımlanan kitabı endgame study' de bahsediliyor. ve de modern satrancın eski arapçada adı shatranj olan oyundan zamanla gelişmesiyle meydana çıktığı düşünülürse, terimin ilk kullanım tarihi 9.yüzyıl öncesine dayanıyor.

    kısacası kaybettiren hamle olarak da anlamlandırılabilir. santrançda hamle sırası sizdedir ve de hamle yaptığınız da yenileceksinizdir. pas deme hakkınız yoktur. ya oynayıp yenileceksiniz ya da sonsuza kadar o durumda bekleyeceksiniz. hamle sırasını karşı tarafa geçiremediğiniz için, hayatta umudun yitip tükenmesi durumuyla bağlantı kurulabilir. hayata karşı çabalamayı akıntıya karşı yüzmeye benzetirsek eğer eninde sonunda hayatın bize oynattıracağı hamledir. o hamleden önce yapılan hamleler ne kadar akıl kokan hamleler de olsa artık yolun sonu görünmüş gibidir çünkü hamle sırası sendedir. şans kavramının hayatımızda ki yerine nokta atışı yapan bir terimdir. şans senden yana olmadığı için oyundaki en güçlü faktörlerini bile kaybetmeye giden yolu açmış olabilir, santrancın hamlelerle birlikte hayatlarımızla olan bağlantısının ne kadar kuvvetli olduğuna kanıttır bu kavram.
    hubot
  2. satranç'ın en zalim hamlesi. aynı zamanda criminal minds dizisinin bir bölümüne ilham olmuş, adını vermiştir.
    ilgaz
  3. sonsuz hamle yapabilme noktasından, tüm ihtimallerin tükendiği noktaya geldiğini anladığın andır. işin diğer yanı, bütün ihtimallerin tükenmesine rağmen hamle yapma zorunluluğundur. yani bir nevi ateşe atlamaktır.

    bunu alan, bunu da aldı: mr. nobody

    !---- spoiler ----!

    çocuk önceden, ne yapacağını bilmediğinden seçim yapamıyordu; şimdiyse neler olacağını bildiği için seçim yapması imkansızlaştı.

    !---- spoiler ----!