1. dünyanın en uzun ağacı olan hyperion adını yunan mitolojisinden almış.
    ağustos 2006’da keşfedilen 115.55 m boyundaki ağaç california “redwood” (sekoya) milli parkının uzak köşelerinden birinde bulunuyor.
    doğa bilimci ve uzun ağaç avcıları chris atkins ve michael taylor tarafından keşfedilen ağacın boyu trigonometrik bazlı lazer ölçüm cihazlarıyla saptanmış. daha sonra eylül 2006’da bu ağacın en tepesine tırmanan steve sillett tepeden bir bandı yere kadar sarkıtarak daha geleneksel ve güvenilir bir ölçüm yapmış. bu işin nasıl yapıldığını merak edenler “national geographic” tarafından çekilen belgeselden bir kesit izleyebilirler.

    temmuz 2006’da “helios” (114.09), icarus (113.14) ve “daedalus” (110.76) adları verilen diğer rekortmen ağaçlar keşfedilmiş. ilginç olan bu rekortmen ağaçların beklendiği şekilde vadinin nehire yakın sulak bölgesinde değil, yamaçlarında bulunmasıymış.

    hyperion, ağaç kesim alanının çok yakınında olduğundan kesilmesine ramak kala onu da içine alan bölge milli park olarak korunmaya alınınca kurtulmuş. bu ağaç tahmini 700 yaşında olmasına karşın, sekoya zamanına göre çok genç (insan zamanıyla 20 yaşında) şimdiden londra’daki big ben ve ny’taki özgürlük abidesini boy bakımından metrelerce geçmiş durumda ve coşkuyla büyümeye devam ettiği söyleniyor.

mesaj gönder